Κορονοϊός: Η ιική σήψη και τι ρόλο παίζει - Οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε θάνατο
Ο Καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Ιωάννης Τρουγκάκος, αναφέρονται σε δημοσίευση στο περιοδικό «The Lancet» (Li και συνεργάτες, 17/04/2020).
Πολλοί ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη νόσο ανέπτυξαν τυπικές κλινικές εκδηλώσεις σοκ, όπως ψυχρά άκρα και ασθενείς περιφερικές σφύξεις, χωρίς να έχουν υπερβολική υπόταση. Η κατανόηση του μηχανισμού της ιογενούς σήψης στη λοίμωξη COVID-19 είναι απαραίτητη για την ανεύρεση καλύτερης κλινικής φροντίδας για αυτούς τους ασθενείς. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι μια διαδικασία που ονομάζεται ιική σήψη είναι ζωτικής σημασίας στο μηχανισμό της νόσου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε σοβαρές περιπτώσεις παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη φλεγμονή στην προσπάθεια των μακροφάγων των πνευμόνων να καταπολεμήσουν τον ιό. Σε αυτήν τη διαδικασία, λόγω της μείωσης του αριθμού και της δυσλειτουργίας των λεμφοκυττάρων, η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση δε δύναται να ξεκινήσει αποτελεσματικά. Η ανεξέλεγκτη λοίμωξη από τον ιό οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση της πνευμονικής βλάβης. Εν τω μεταξύ, η άμεση προσβολή άλλων οργάνων, η ανοσολογική παθογένεια λόγω της συστηματικής καταιγίδας κυτταροκινών και η δυσλειτουργική μικροκυκλοφορία ολοκληρώνουν την εικόνα της ιογενούς σήψης.
Επομένως, η αποτελεσματική αντιιική θεραπεία και οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της έμφυτης ανοσοαπόκρισης και την αποκατάσταση της προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης είναι απαραίτητα για τη διακοπή του φαύλου κύκλου και τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα
Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα της καραντίνας - Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα - Εβδομάδα αποφάσεων
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα των Ελλήνων; Τα ευχάριστα νέα για τη χώρα μας και τα τεστ
Μια δεύτερη μελέτη από την Κίνα και το περιοδικό «Chest» (Chen και συνεργάτες, 15/04/2020) παρουσιάζει τους παράγοντες κινδύνου για αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με COVID-19. Αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά από μια αναδρομική ομάδα 1.590 νοσηλευόμενων ατόμων με COVID-19 από ολόκληρη την Κίνα. Η ομάδα των μη επιζώντων είχε υψηλότερη συχνότητα ηλικιωμένων ατόμων, ατόμων με συνυπάρχουσα χρόνια ασθένεια, δύσπνοια και εργαστηριακές ανωμαλίες κατά την εισαγωγή, σε σύγκριση με την ομάδα των επιζώντων. Η στατιστική ανάλυση παλινδρόμησης έδειξε ότι η ηλικία από 75 έτη και πάνω, η ηλικία μεταξύ 65-74 ετών, η στεφανιαία νόσος, η αγγειακή νόσος του εγκεφάλου, η παρουσία δύσπνοιας, η τιμή προκακασιτονίνης > 0,5ng / ml, και η τιμή ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης > 40U / λίτρο ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με θανατηφόρο έκβαση.
Αυτή η ανάλυση προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους κλινικούς ιατρούς ώστε να αναγνωρίζουν, να εντοπίζουν έγκαιρα και να χορηγούν κατάλληλη θεραπεία σε ασθενείς με COVID-19 και υψηλό κίνδυνο θανατηφόρου έκβασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα δοθεί 1 δισ. σε 120.000 επιχειρήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα 3.000 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr