Κορονοϊός - Remdesivir: Σύντομα το «πράσινο φως» για να χορηγηθεί άμεσα σε ανθρώπους

Ο επικεφαλής της εταιρείας Gilead Sciences Inc, που παρασκευάζει το πειραματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού Remdesivir, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα απαντήσει γρήγορα στο αίτημα της εταιρείας για έγκριση του φαρμάκου.
2'

Ο ίδιος είπε ότι σε περίπτωση έγκρισής του θα προσπαθήσει να χορηγήσει το φάρμακο σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

«Κινούμαστε πολύ γρήγορα με τον FDA», είπε ο Ντάνιελ Ο΄Ντέι σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, Today. «Και θεωρώ ότι θα απαντήσουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.

Δημόπουλος για Remdesivir: Για πρώτη φορά έχουμε αντιικό φάρμακο που δείχνει αποτελέσματα

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα αντιικό φάρμακο που δείχνει αποτελέσματα σε αυτή την νόσο» επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε πως υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη και ότι θα έχουμε τα σύντομα αποτελέσματα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Remdesivir, δεν είναι η θεραπεία της νόσου. «Η θεραπεία της νόσου είναι πολυπαραγοντική διότι είναι νόσο πολυσυστηματική. Αφορά πολλά συστήματα».

Όπως τόνισε όμως, «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μια μελέτη που δείχνει όφελος στην αντιμετώπιση της νόσου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.