Κορονοϊός: Απαραίτητη η μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς - Προαιρετική στο σούπερ μάρκετ - Τα νέα πρόστιμα
Δεν θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στο σούπερ μάρκετ για τους πελάτες, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους, όχι για τους πελάτες» δήλωσε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι.
«Οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους δεν θα υπάρχει υποχρέωση του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.
«Στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας πήγαμε καλά, επομένως μπορούμε να σχεδιάζουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι θα συνεχίσει η καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Καραμανλής: «Κανείς χωρίς μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»
Στην πρόληψη για τη διαχείριση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την χαλάρωση των περιορισμών, εστίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (02/05) στον ΣΚΑΪ.
O υπουργός υπογράμμισε ότι στα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ενώ τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την Αστυνομία, με την οποία όπως είπε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία και την οποία ευχαρίστησε για τη βοήθεια της.
«Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι να επιβάλλουμε. Το ζήτημα είναι η πρόληψη. Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και να σκεφτεί και το διπλανό του», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας
Με ανακοίνωσή της, η Υγειονομική Επιτροπή λύνει όλες τις απορίες σχετικά με το τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ορίστηκε τι ισχύει αναφορικά με την χρήση της μάσκας, τις αποστάσεις και την υγιεινή, σε γραφεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ και μαγαζιά τροφίμων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ασανσέρ, ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί τις αναλυτικές οδηγίες, τόσο για τα μέτρα δημόσιας υγείας όσο και για τη χρήση μάσκας:
«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Τα νέα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής στους χώρους εργασίας περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Το διοικητικό πρόστιμο ξεκινάει από 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, “προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προβλέπεται στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:
α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,
β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,
γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,
δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.
Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000). Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).
Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών εξειδικεύονται τα πρόστιμα αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων και προβλέπεται η εφαρμοστέα διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα - Οδηγίες για την είσοδο μας στα καταστήματα