Κορονοϊός: Κικίλιας – «Κλειδί» οι ΜΕΘ στο επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας - Στόχος οι 1.200 κλίνες
«Στη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία. Για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες. Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως, το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Απολογισμός
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ακόμα ο ιός αφορούσε μόνο την Κίνα, το ΕΣΥ και οι φορείς του υπουργείου Υγείας τέθηκαν επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση μιας πιθανής, τότε, κρίσης. Τον ίδιο μήνα, εκπονήθηκε με τον ΕΟΔΥ το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Αυτό περιλάμβανε:
- Άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων
-Ορισμό 13 νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα
- Πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας, υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
- Ορισμό της Επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό
- Οργάνωση ενός πολύ μεγάλου δικτύου πληροφοριών για το νέο κορονοϊό, με έμφαση στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και την παροχή οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και προς τους πολίτες
- Τακτική επαφή με την κινεζική πρεσβεία, με την πρεσβεία των ΗΠΑ και τους υπουργούς Υγείας στην Ε.Ε.
Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Στις 22 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown.
Το σχέδιο ξεκινούσε από τις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από την πρώτη στιγμή στόχος ήταν να υπάρξει δυνατότητα για νοσηλεία πιθανού κρούσματος COVID-19 σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν πάσχοντες από άλλα νοσήματα που νοσηλεύονταν ήδη στις ΜΕΘ.
«Αυτό, δηλαδή, που σε άλλες χώρες κόστισε πολλές ζωές και θανάτους σε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο μολύνθηκε μέσα στις ΜΕΘ ή γενικότερα στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Οι κύριοι άξονες ήταν οι εξής:
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.
- Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό.
- Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, θαλάμων αρνητικής πίεσης).
- Επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες και μόνιτορ όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες.
- Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.
«Αυξήσαμε τις ΜΕΘ από 565 σε 1.017. Φτάσαμε να διαθέτουμε 1.017 κλίνες, που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές, οι 352 ήταν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Στόχος μας να φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ, δηλαδή για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες».
Δημιουργία νέων ΜΕΘ
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο για την αύξηση των διαθέσιμων κλινών Εντατικής. «Στη φιλοσοφία μας, η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα. Προχωράμε, βάσει σχεδιασμού, στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο "ΚΑΤ", "Ευαγγελισμό", "Σωτηρία", "Παπανικολάου", στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας».
Με απόφαση του υπουργού Υγείας, επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.
Διαβάστε επίσης:
Η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων - Ποιες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει «πληγώσει» ο κορονοϊός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr