Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού: 8 στους 10 Έλληνες χωρίς οικογενειακό γιατρό

Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, θα αναδείκνυε τον ουσιαστικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών. Ωστόσο, αυτή δεν έχει προχωρήσει, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τη σημερινή (19/05/2020) Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού.
PIXABAY
2'

Χωρίς οικογενειακό γιατρό στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν σε κάθε δύσκολη στιγμή, βρίσκει 8 στους 10 πολίτες στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, αναφέρει ο ΠΙΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω της καραντίνας, η ίδια η πολιτεία προέτρεπε τους πολίτες να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους γιατρό όταν εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να έχει εδραιώσει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού μέσω της ΠΦΥ.

Παράλληλα εκκρεμεί η υλοποίηση πληθώρας δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τη λειτουργία της κρατικής και ιδιωτικής ΠΦΥ μέσω συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τη βελτίωση των συμβατικών υποχρεώσεων και όρων αποζημίωσης των οικογενειακών γιατρών, ώστε να αντιστοιχηθούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης, θεωρεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει όχι απλά να ενισχυθεί, «αλλά να σχεδιασθεί σε ρεαλιστική βάση εκμεταλλευόμενη το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα διδάγματα της αποτυχίας όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών, με κορυφαία την τελευταία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έμεινε εκκρεμής δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο ΠΙΣ υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα δώσει ανάσα ζωής στα νοσοκομεία, καθώς θα αποσυμφορηθούν από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπισθούν και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί τον πυλώνα των συστημάτων υγείας, όπου και κατευθύνονται πρώτα οι πολίτες πριν φθάσουν στα νοσοκομεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ακόμη δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της επιδημίας και υπάρχει ενδεχόμενο δεύτερου κύματος COVID-19 το Φθινόπωρο, η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθίσταται επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να σηκώσουν το βάρος των πιθανών νέων περιστατικών του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται μειώσεις ΦΠΑ: Πού θα «πέσει» από 24% σε 13% - Τι θα ισχύσει με καταλύματα και μεταφορές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις