Κορονοϊός: Η επίδραση του COVID-19 στις μεταμοσχεύσεις – Webinar από το Ωνάσειο και τον ΕΟΜ

Η πανδημία του νέου κορονοϊού καθυστέρησε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά το χαιρετισμό του στο 1ο webinar για την επίδραση του COVID-19 στο μεταμοσχευτικό τοπίο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/05/2020) με την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

Συντονιστής του webinar ήταν ο κ. Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου. Το webinar είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και το παρακολούθησαν γιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και ευρύ κοινό.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και τη μελέτη την οποία έχει αναλάβει το LSE. Οι προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό πλάνο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και στην Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. «Φιλοδοξούμε να δούμε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να προχωρά, να γιγαντώνεται, να παίρνει μεγάλο κομμάτι από αυτή την προσπάθεια. Ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Στην ομιλία του με θέμα «Επιπτώσεις του COVID-19 στις μεταμοσχεύσεις πανευρωπαϊκά, ποιο είναι το μέλλον» o κ. Βασίλης Παπαλόης, Καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, ανέφερε πως οι μεταμοσχεύσεις ευρωπαϊκά μειώθηκαν κατά 50% κατά την πανδημία του κορονοϊού και πως άμεση ανάγκη τώρα είναι η μετάβαση στη πραγματικότητα των «πράσινων» νοσοκομείων, τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από κινδύνους λοιμώξεων ή άλλων εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

Στο παράδειγμα των μεταμοσχεύσεων νεφρών αναφέρθηκε ο Καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health - Εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19, Ηλίας Μόσιαλος. Με μια αύξηση κατά 300% των μεταμοσχεύσεων -η οποία είναι εφικτή-, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από αιμοκαθάρσεις κτλ. για το σύστημα υγείας. Παράλληλα, κερδίζουν έτη και ποιότητα ζωής οι ασθενείς και αυξάνεται η παραγωγικότητα. Τέλος, τόνισε πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που θα πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία, μία ανάγκη η οποία αναδείχθηκε εν μέσω της πανδημίας και πως θα πρέπει κυρίως να αποκτήσει περισσότερο ασθενοκεντρικό χαρακτήρα και να κρατήσει το εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Γεώργιου Παπαθεοδωρίδη, Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) - Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντή Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Δ/ντή Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος- ΓΝΑ «Λαϊκό». Ο κ. Παπαθεοδωρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας προ κορονοϊού, στις ανεπαρκείς μεταμοσχευτικές μονάδες και στον πολύ μικρό αριθμό δοτών συμπαγών οργάνων, όπως επίσης και στις δυσκολίες και καθυστερήσεις που εμφανίστηκαν την περίοδο της πανδημίας για το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδωρίδης ανέφερε πως η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 85% και εξέφρασε την άποψη για αναδιοργάνωση του προγράμματος στις νέες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Συμπεράσματα για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Στο webinar συμμετείχαν ύστερα από πρόσκληση και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου (Πρόεδρος), Δημήτρης Κοντοπίδης (Επίτιμος Πρόεδρος), Γιάννης Σπίνος, Γιώργος Σαργιώτης, καθώς και οι ιατροί Διαμαντέα Φιλία και Σταγάκη Ελένη από τη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Σισμανογλείου.

Στο webinar δεν έγινε ειδική αναφορά για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, παρά μόνο ότι υπήρξε ένα μόσχευμα κατά τη διάρκεια του covid-19 στη χώρα μας, το οποίο δόθηκε στην Γερμανία. Η γενική μείωση κατά 85% των μεταμοσχευτικών πράξεων κατά την περίοδο του Covid-19 είναι προφανές ότι επηρεάζει και το ελληνικό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα πνεύμονα. Παρότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται μειώσεις ΦΠΑ: Πού θα «πέσει» από 24% σε 13% - Τι θα ισχύσει με καταλύματα και μεταφορές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις