Κορονοϊός - Εμβόλιο της Οξφόρδης: Ελπίδες για τη φόρμουλα που θα «σβήσει» τον ιό

Με ελπίδες από την παγκόσμια κοινότητα αναμένονται σήμερα, Δευτέρα (20/07), οι ανακοινώσεις για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Associated Press
4'

Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη μπροστά από τους «ανταγωνιστές» του καθώς μπαίνει στο τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.

Με το καθηλωτικό ερώτημα «μήπως είναι αυτό;» το Bloomberg αφιέρωσε 4.500 λέξεις για να εξηγήσει στους αναγνώστες του γιατί το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει πιθανότητες να «χτυπήσει» στη ρίζα του τον κορονοϊό.

Το εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg εστιάζει στο εμβόλιο της ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας ηγείται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών. Τα παιδιά -τρίδυμα, 21 ετών- αποφάσισαν, μάλιστα, να συμμετέχουν στην έρευνα της μητέρας τους για το «χρυσό» εμβόλιο και έλαβαν δόση δίχως να εμφανίσουν παρενέργειες.

Η ίδια, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όμως πλέον ηγείται της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα «σβήσει» τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Γιατί ξεχωρίζει το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί ξεχωρίζει το εμβόλιο που ετοιμάζει η ομάδα της Οξφόρδης. Το Bloomberg εξηγεί: «Τα παραδοσιακά εμβόλια δημιουργούνται από ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη ώστε να “πυροδοτήσει” ανοσολογική αντίδραση. Αυτά τα εμβόλια δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να παραχθούν γρήγορα. Η ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν άκακο ιό, ως “Δούρειο ίππο” ώστε να μεταφέρει το γενετικό υλικό του παθογόνου στα κύτταρα ώστε να δημιουργήσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού. Στην περίπτωση του κορονοϊού, η Γκίλμπερτ πήρε έναν αδενοϊό από χιμπατζήδες (έναν κοινό ιό κρυολογήματος) και εισήγαγε γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην επιφάνειά του. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει να “ξεγελάσει” το ανοσοποιητικό σύστημα και να το κάνει να παλέψει. Ο συγκεκριμένος αδενοϊός κινητοποιεί τόσο αντισώματα όσο και υψηλά επίπεδα T-cells (Τ-λεμφοκύτταρα), έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν τον ανοσοποιητικό σύστημα στο να “διαλύει” τις λοιμώξεις».

Η τελική δοκιμασία

Η ομάδα της Οξφόρδης γνωρίζει πως η πραγματική δοκιμασία θα είναι η έρευνα με τους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, κανένας δημιουργός εμβολίου δεν έχει κάνει αυτό το βήμα. Αυτό, δεν σταμάτησε ωστόσο περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από 140 χώρες να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω μιας οργάνωσης που ονομάζεται 1DaySooner (ΜιαΗμέραΝωρίτερα).

Η δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε την Γκίλμπερτ τι την ανησυχεί περισσότερο. Εκείνη απάντησε ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η αποδοτικότητα του εμβολίου όσο ο κορονοϊός «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» στην υφήλιο. «Για να καθορίσουμε την αποδοτικότητα κάθε εμβολίου που δημιουργείται για τον κορονοϊό, η δοκιμή πρέπει να γίνει στο σωστό μέρος και στο σωστό χρόνο και αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψεις. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονες δοκιμές σε αρκετές χώρες» τονίζει η Γκίλμπερτ.

Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί αρχικά στη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, όπου ο κορονοϊός «βασιλεύει» ακόμα. Η Γκίλμπερτ πήρε όμως το πράσινο φως για να προχωρήσει σε δοκιμές του εμβολίου και στην Αγγλία. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η Στεφανία Ντι Μάρκο, επιστημονική διευθύντρια της ιταλικής Advent. Η Advent, ενόσω θέριευε ο κορονοϊός στην Ιταλία, κατάφερε να δημιουργήσει τρία λίτρα εμβολίου της Οξφόρδης, που ισοδυναμούν με 13.000 δόσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το αδιέξοδο στις τεταμένες συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης