Σάρα Γκίλμπερτ: Ποια είναι η επιστήμονας πίσω από το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες συνθήκες και ταχύτητες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Η Βρετανίδα επιστήμονας δηλώνει κατά 80% αισιόδοξη ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με την ομάδα της, πράγματι θα είναι.
Η Σάρα Γκίλμπερτ, 58 ετών, είναι καθηγήτρια στο τμήμα Nuffield Κλινικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για πάνω από δέκα χρόνια αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια, σχεδιασμένα να προκαλούν ανοσολογική απόκριση με Τ-λεμφοκύτταρα, χρησιμοποιώντας κυρίως αντιγόνα των ιών της γρίπης ή της ελονοσίας. Αρκετά από τα εμβόλια που ανέπτυξε στο εργαστήριό της έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές. Έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό Έμπολα, αλλά και τον κορονοϊό που προκαλεί το σύνδρομο MERS όμως η έρευνα προχωρούσε πολύ αργά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά, έδωσε στην Γκίλμπερτ ένα μικρό προβάδισμα όταν ξέσπασε η πανδημία του SARS-COV-2. Στην περίπτωση της νόσου COVID-19, η παρουσία ακριβώς των Τ-λεμφοκυττάρων εκτός των αντισωμάτων είναι η «διπλή άμυνα» που προσφέρει το εμβόλιο της Οξφόρδης στον οργανισμό, όπως διαπιστώθηκε στην φάση Ι της κλινικής δοκιμής.
Στη φάση Ι συμμετείχαν περίπου 1.100 υγιείς εθελοντές, μεταξύ των οποίων και τα τρίδυμα παιδιά της Γκίλμπερτ. Τα τρίδυμα, 21 ετών, σπουδάζουν βιοχημεία και αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή κατά της COVID-19 τον περασμένο Απρίλιο. Η απόφαση λήφθηκε χωρίς πολλή συζήτηση, δηλώνει η ίδια στο Bloomberg, καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν και πολύ στο σπίτι αφού εργαζόταν σχεδόν όλο το 24ωρο. Ξυπνούσε γύρω στις 4 τα ξημερώματα τις περισσότερες μέρες, δούλευε για κάποιες ώρες από το σπίτι και στη συνέχεια πήγαινε με το ποδήλατό της στο Ινστιτούτο, όπου παρέμενε μέχρι το βράδυ. Πάντως, σε καμία στιγμή δεν ανησύχησε για την ασφάλεια των παιδιών της, επειδή πήραν μέρος στη δοκιμή.
Το μεγάλο στοίχημα ήταν να καθοριστεί όσο γρηγορότερα γίνεται, πόσο αποτελεσματικό και πώς θα παραχθεί το εμβόλιο. Τότε έγινε και η συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca, η οποία ανέλαβε την παγκόσμια παραγωγή και διανομή του υπό δοκιμή εμβολίου για πάνω από 2 δισεκατομμύρια δόσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στην διεξαγωγή περισσότερων δοκιμών σε όλο τον κόσμο.
Η φάση Ι ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, τη στιγμή που η διαδικασία αυτή συνήθως παίρνει περίπου 5 χρόνια. Το εμβόλιο βρίσκεται πλέον σε εκτεταμένη δοκιμή, με δείγμα άνω των 10.000 ανθρώπων από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Πιθανώς θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση όταν τα άλλα υποψήφια εμβόλια δεν θα έχουν καν ξεκινήσει την ίδια διαδικασία και αυτό είναι το μεγάλο προβάδισμα που έχει το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Η Γκίλμπερτ πιστεύει στην επιτυχία του εμβολίου. Όταν ρωτήθηκε από βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή, στις αρχές του Ιουνίου, αν ο κόσμος θα παλέψει με τον ιό μέσα στο χειμώνα χωρίς εμβόλιο, η Γκίλμπερτ απάντησε ότι ελπίζει να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της ομάδας της προς διάσωση του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, «θα ξέρουμε τον Σεπτέμβριο». Μέχρι τότε, υπάρχουν μόνο ελπίδες και αναμονή.
Διαβάστε επίσης:
Τρίκαλα - Θάνατος 16χρονης: Τα ουρλιαχτά, το κινητό τηλέφωνο και τα βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr