Πώς υπολογίζεται η ηλικία της κύησης στην εξωσωματική
Ο Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, ΣMaster of Science University College London & Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας, εξηγεί.
Ο χρόνος διαφεντεύει τα πάντα στη ζωή μας. Έτσι και στην εγκυμοσύνη ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης είναι εξαιρετικά σημαντικός, ώστε να καθοριστεί όχι μόνον η πιθανή ημερομηνία τοκετού, αλλά και το πότε ενδείκνυται να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Προκειμένου να υπολογιστεί η ηλικία της κύησης, χρειάζεται να οριστεί μία αφετηρία μέτρησης του χρόνου. Όταν η σύλληψη γίνεται με το φυσιολογικό τρόπο ή με σπερματέγχυση, η αφετηρία αυτή είναι η πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης της γυναίκας.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση , που η σύλληψη έγινε με εξωσωματική γονιμοποίηση;
Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος υπολογισμού της ηλικίας κύησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, χρήσιμο θα ήταν να θυμίσουμε τα βασικά στάδια της διαδικασίας αυτής.
Σχηματικά μπορούμε να πούμε πως η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίζεται σε πέντε βασικά στάδια:
1. Διέγερση των ωοθηκών
2. Συλλογή των ωαρίων
3. Γονιμοποίηση των ωαρίων
4. Καλλιέργεια των εμβρύων
5. Μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα
Η γονιμοποίηση των ωαρίων λαμβάνει χώρα αμέσως μετά από τη συλλογή τους. Ακολουθεί η καλλιέργεια των εμβρύων, που θα προκύψουν, η οποία διαρκεί 3 ή 5 ημέρες. Σήμερα συνήθως προτιμάται η καλλιέργεια των εμβρύων σε συνθήκες εργαστηρίου να διαρκεί 5 ημέρες, οπότε και τα έμβρυα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης. Συνήθως δεν φτάνουν όλα τα έμβρυα στο στάδιο της βλαστοκύστης. Από τα έμβρυα όμως, που θα φτάσουν τελικά στο στάδιο αυτό κάποια τοποθετούνται εντός της μήτρας με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, ενώ άλλα καταψύχονται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Επομένως, στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ως ορόσημα για τον υπολογισμό της ηλικίας της κύησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εξής ημερομηνίες:
1. Η πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης (Τ.Ε.Ρ.) πριν την εμβρυομεταφορά
2. Η ημέρα της ωοληψίας και της γονιμοποίησης των ωαρίων αυτών
3. Η εμφύτευση του εμβρύου μετά από 3 ημέρες καλλιέργειας σε συνθήκες εργαστηρίου
4. Η εμφύτευση του εμβρύου μετά από 5 ημέρες καλλιέργειας σε συνθήκες εργαστηρίου