Είναι αποτελεσματική ή όχι η δίαιτα της NASA;

Η Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand), Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &University College London (UCL) & Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συμβουλεύει.
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels
1'

Η δίαιτα NASA υπόσχεται ότι θα χάσετε δέκα κιλά σε 2 εβδομάδες, ωστόσο αυτό δε συμβαίνει στην πλειοψηφία των ατόμων που την ακολουθούν.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι εμπνευσμένη από τη διατροφή που ακολουθούσαν οι αστροναύτες κατά τις δεκαετίες ‘80-’90. Διαρκεί δύο εβδομάδες και συμπεριλαμβάνει μία ημέρα «αποτοξίνωσης» κάθε εβδομάδα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ως μία δίαιτα υποθερμιδική και χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι η καταλληλότερη μέθοδος αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα έχει αρκετά αρνητικά σημεία. Δείτε μερικά από αυτά παρακάτω:

  • Χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κρέατος παρέχοντας έτσι μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους που είναι επιζήμιο για την υγεία της καρδιάς.
  • Η αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
  • Η απουσία του απογευματινού σνακ αυξάνει το αίσθημα πείνας και αποσταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Η απουσία υδατανθράκων στα γεύματα δυσχεραίνει την προσκόλληση στο πρόγραμμα και αυξάνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης υδατανθράκων μετά το τέλος του προγράμματος. Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα απότομης επαναπρόσληψης του βάρους.
  • Τέλος, η συγκεκριμένη διατροφή χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης με την κατανάλωση 44 αυγών (!!!) μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ απουσιάζει το ωφέλιμο λίπος από το ελαιόλαδο.

Συμπερασματικά, η δίαιτα της NASA μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε άμεσα βάρος, όμως αντιβαίνει τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας που θα σας καθοδηγήσει στην ισορροπημένη απώλεια βάρους.