Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Παγκόσμια ημέρα του Aids σήμερα 1η Δεκεμβρίου και οι αριθμοί μόνο ενθαρρυντικοί δεν είναι...
1'

Παγκόσμια ημέρα του Aids σήμερα 1η Δεκεμβρίου και οι αριθμοί μόνο ενθαρρυντικοί δεν είναι.
Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό HIV περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 εκατομμύρια νοσούν. Υπολογίζεται πως έχουν προσβληθεί από την ασθένεια περί τους 33.000.000 ανθρώπους, τα 2.000.000 εξ αυτών είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γίνει εξαιρετικά ιατρικά βήματα προόδου, εντούτοις τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται με υπερταχείες ρυθμούς. Για τη τρέχουσα χρονιά έχουν καταγραφεί 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα έναντι 900.000 το 2001.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η UNICEF στη διεθνή διάσκεψη, η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία μετρούν τα περισσότερα κρούσματα του ιού.
Το σοκαριστικό είναι ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών! Μάλιστα, ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 15, θα μείνουν ορφανά λόγω Aids -σύμφωνα με την ίδια έρευνα- στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας, κατά τον ΟΗΕ, η αύξηση των νέων κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει το 700% με τις πιο ευάλωτες ομάδες να είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, τους νέους που ζουν άστεγοι στο περιθώριο.