Κορονοϊός - Νέα μελέτη: Οκτώ στους δέκα ασθενείς έχουν κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα

Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με Covid-19, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
AP PHOTOS
4'

Περίπου οκτώ στους δέκα ασθενείς θα εκδηλώσουν στην πορεία της νόσου έστω ένα τέτοιο σύμπτωμα, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύγχυση, μυϊκούς πόνους ή εγκεφαλοπάθεια (το σοβαρότερο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ιγκόρ Κοράλνικ, διευθυντή της νευρολογικής κλινικής για περιστατικά Covid-19 στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας "Annals of Clinical and Translational Neurology", ανέλυσαν στοιχεία για 509 ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2, που είχαν εισαχθεί σε δέκα νοσοκομεία.

Διαπιστώθηκε ότι το 42% των ασθενών είχαν νευρολογικά συμπτώματα κατά την εμφάνιση της Covid-19, το 63% εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους, ενώ το 82% είχαν τέτοια συμπτώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της πορείας της νόσου. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα από εκείνα που έχουν βρει προηγούμενες έρευνες στην Ευρώπη και στην Κίνα.

«Τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί πρέπει να έχουν επίγνωση για τη μεγάλη συχνότητα νευρολογικών εκδηλώσεων της Covid-19 και για τη σοβαρότητα τους. Η εγκεφαλοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένη νοητική λειτουργία, που εκτείνεται από ήπια σύγχυση έως κώμα, είναι η πιο σοβαρή νευρολογική εκδήλωση της Covid-19», ανέφερε ο δρ. Κόραλνικ.

Το συχνότερο σύμπτωμα στους 509 ασθενείς ήσαν οι μυϊκοί πόνοι (45%) και οι πονοκέφαλοι (38%), ενώ σύγχυση και εγκεφαλοπάθεια εμφανίστηκε σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών (30%). Το 16% είχαν διαταραχή της γεύσης και το 11% της όσφρησης.

Οι ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα έμειναν κατά μέσο όρο τριπλάσιο χρόνο στο νοσοκομείο, σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοιες διαταραχές. Επίσης το ποσοστό θανάτων στους ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια -άσχετα με το πόσο σοβαρά ήταν τα αναπνευστικά προβλήματα τους- ήταν πολύ μεγαλύτερο (22%), σχεδόν επταπλάσιο, σε σχέση με εκείνο των ασθενών χωρίς τέτοιο πρόβλημα (3%).

Υπό μελέτη βρίσκεται η εκδήλωση και επίπτωση των νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 που βγήκαν από το νοσοκομείο, αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από παρόμοια συμπτώματα. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, μόνο ο ένας στους τρεις ασθενείς (32%) που είχε εκδηλώσει εγκεφαλοπάθεια, είναι σε θέση να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του (μαγείρεμα, πληρωμή λογαριασμών κ.α.), έναντι 89% όσων δεν είχαν εγκεφαλοπάθεια.

Στη μελέτη οι νεότεροι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων, εκτός από την περίπτωση της εγκεφαλοπάθειας. Οι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια είναι ηλικιωμένοι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα, όπως νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.α. Ο δρ. Κόραλνικ αρνήθηκε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», να βγάλει συμπεράσματα κατά πόσο η νέα μελέτη μπορεί να αφορά και τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος μόλις πήρε εξιτήριο.

Η εγκεφαλοπάθεια είναι ένας γενικός όρος, που -κατά τον Κόραλνικ- μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, αποπροσανατολισμό, λήθαργο, αδυναμία ανταπόκρισης στα ερεθίσματα σε βαθμό κώματος κ.α. Η εγκεφαλοπάθεια μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων ασθενειών, ιδίως σε ηλικιωμένους, και μπορεί να πυροδοτηθεί π.χ. από φλεγμονή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός προσβάλλει άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα και οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν τις νευρολογικές επιπτώσεις της Covid-19 σε φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού του ασθενούς, οι οποίες επηρεάζουν διάφορα όργανα του σώματος, καθώς και τον εγκέφαλο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/acn3.51210

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Εκπτώσεις και δωρεάν πάγιο για όλους – Μητσοτάκης: Υποδειγματικό success story