ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Τήρηση των μέτρων ή lockdown «φυσαρμόνικα» - Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Κρούσματα σήμερα: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μία φορά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, καλώντας άπαντες σε αυστηρή τήρηση των μέτρων, για να δούμε μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και για να αποφευχθούν τα επαναλαμβανόμενα lockdown «φυσαρμόνικα».
INTIME
3'

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, η κυρία Παγώνη επανέλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας, σημειώνοντας πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ωθείται στα όριά του.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω, ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει να φαίνεται μία μείωση στη Θεσσαλονίκη, γιατί έχουν περάσει ήταν μία εβδομάδα πιο μπροστά από εμάς στα μέτρα», είπε η κυρία Παγώνη.

Για την Αττική, εκτίμησε, ότι θα δούμε αποτελέσματα από το επόμενο Σάββατο. «Θα δούμε πρώτα μία σταθεροποίηση και μετά θα δούμε μείωση των κρουσμάτων, εάν τηρήσουμε τα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν τηρήσουμε τα μέτρα, όπως πρέπει, δεν θα το δούμε στις επόμενες ημέρες. Δεν θα δούμε σταθεροποίηση και μείωση και θα πρέπει να δούμε, από εκεί και πέρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», τόνισε.

«Είμαστε σε αναμονή. Αυτήν την εβδομάδα, τα κρούσματα θα είναι σε αριθμό υψηλό, όπως ήταν. Ήδη είμαστε στις 10 ημέρες σήμερα, μέχρι το Σάββατο θα είμαστε στις 15. Ας ελπίσουμε, ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί σε περίπτωση που δεν υπάρξει η σταθεροποίηση και η μείωση, θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε το lockdown σε στυλ "φυσαρμόνικας" κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα μας και για την οικονομία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, η κυρία Παγώνη επανέλαβε, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται προσωπικό νοσηλευτικό και ιατρικό, χρειάζεται ενίσχυση. Κι από αυτούς πολλοί νοσούν και θα νοσήσουν, υπάρχει πρόβλημα. Και βέβαια χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, χρειάζονται προσωπικό», είπε.

Η κυρία Παγώνη έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις ΜΕΘ, λέγοντας: «Χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορεί να πάει ο καθένας εκεί και να δουλέψει και γι'αυτό όσο γρηγορότερα ενισχυθούν οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα. Στη Θεσσαλονίκη τα κρεβάτια είναι ελάχιστα».

Ακόμη, σχετικά με τον καθυμερινά αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, σημείωσε, ότι από τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των νοσηλευομένων, θα αυξάνεται κι ο αριθμός των διασωληνωμένων, καλώντας σε τήρηση των μέτρων, για τη μείωση των κρουσμάτων.

Μέχρι την Κυριακή 14/11, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στις 74.205, εκ των οποίων το 54% είναι άνδρες. Από αυτά, τα 4.648 (6,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.081 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. Οι 121 (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 71 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να ανέρχεται στους 1.106. Εξ αυτών, οι 451 (40,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά δημοτικά: Πώς θα γίνεται το μάθημα – Ερωτήσεις κι απαντήσεις για την τηλεκπαίδευση