Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Pfizer και BioNTech καταθέτουν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση

Τα εμβόλια των Pfizer - BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα - Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.
AP
6'

Η Pfizer Inc. και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν σήμερα αίτημα στην FDA για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού.

Αυτό, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πιθανόν να επιτρέψει τη χρήση του εμβολίου σε υψηλού ρίσκου πληθυσμό στις ΗΠΑ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Η ανακοίνωση αναμένεται εδώ και πολλές ημέρες, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν από τον Ιούλιο σε 44.000 εθελοντές και σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο έχει 95% αποτελεσματικότητα στην προστασία από την νόσο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Δείτε την ανάρτηση:

«Η δουλειά μας για την παροχή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων COVID-19 παγκοσμίως. Η υποβολή του αιτήματος στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση εμβολίου COVID-19 στον κόσμο και τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας, που παρέχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του», δήλωσε ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

«Η αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σημαντικό βήμα στην επιδίωξή μας για την ανεύρεση εμβολίου κατά της Covid-19 και έχουμε πλέον πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου μας, γεγονός που μας γεμίζει εμπιστοσύνη για τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Το εμβόλιο βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης εδώ και εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο τις πρώτες ώρες μετά την αδειοδότηση», αναφέρει ο Αλμπερτ Μπουρλά σε ανακοίνωσή του.

Ο FDA δεν έχει διευκρινίσει πόσος χρόνος θα του χρειασθεί για να εξετάσει τα δεδομένα, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το πράσινο φως μπορεί να δοθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Η Ευρώπη είναι πιθανόν να ακολουθήσει σύντομα: το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, κατά πόδας ακολουθεί τις Pfizer/BioNTech η εταιρεία Moderna με το δικό της εμβόλιο κατά της Covid.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων εντός του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια 25-30 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Η ταχύτητα των εξελίξεων είναι πρωτοφανής στην ιστορία των εμβολίων. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο για την έγκριση εμβολίων κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

Η γερμανική εταιρεία BioNTech δεν πρότεινε παρά τον Μάρτιο στην Pfizer το εμβόλιό της βασισμένο στην τεχνολογία αιχμής του αγγελιοφόρου RNA, όταν ο κόσμος ζούσε το πρώτο του lockdown. Ο πρώτος εθελοντής έλαβε το εμβόλιο στις 23 Απριλίου στη Γερμανία, κατά την Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Η Φάση 3, η τελευταία, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου με 44.000 εθελοντές σε πολλές ηπείρους.

Το ήμισυ των εθελοντών αυτών έλαβαν placebo, το άλλο ήμισυ το πειραματικό εμβόλιο, χωρίς να γνωρίζουν ποιος πήρε τι. Συνέχισαν κανονικά την ζωή τους, με τις ίδιες συμβουλές για την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σταδιακά, με την έκρηξη της επιδημίας στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξήθηκε στην ομάδα του placebo, αλλά όχι και στην ομάδα του εμβολίου.

Στα 170 περιστατικά που διαγνώσθηκαν μεταξύ των εθελοντών, 162 προέρχονταν από την ομάδα του placebo και 8 από την ομάδα του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή: ένα εμβολιασμένο άτομο έχει 95% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την νόσο σε σχέση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο.

Αλλά καλά νέα είναι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής μορφής της νόσου και είναι εξίσου αποτελεσματικό στους νέους και στους άνω των 65 ετών.

Αρχικά, ο FDA θα χορηγήσει άδεια επείγουσας χρήσης, ένα υπό όρους πράσινο φως, που θα συνδέεται με τον επείγοντα χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης, και θα αφορά αναμφίβολα περιορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Ουγούρ Σαχίν, διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε.

Η κοινοπραξία Pfizer - BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες». Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.

Ο 55χρονος Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, η ιατρική διευθύντρια και συνιδρύτρια της εταιρείας, «ασφαλώς» και θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «καμία σοβαρή παρενέργεια», εξήγησε.

Όσον αφορά τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει, αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί στις επόμενες μελέτες. «Λογικά, θα έλεγα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Lockdown τύπου Κίνας τώρα! Κλείστε τα πάντα για 15 ημέρες