Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στη νέα πραγματικότητα

Οι ραγδαίες αλλαγές στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, που προέκυψαν ως συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, επηρέασαν όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.
4'

Κατά κύριο λόγο όμως επηρέασαν τις μετακινήσεις μας και τις δραστηριότητές μας, οι οποίες περιορίστηκαν εντελώς ή πλέον γίνονται ενός του σπιτιού μας. Η βασική συνέπεια αυτού είναι πως η ζωή μας τον τελευταίο χρόνο έγινε περισσότερο καθιστική – ακόμα και αν συνεχίζουμε να γυμναζόμαστε καθημερινά, είναι σαφές πως η κίνηση του σώματος έχει ελαχιστοποιηθεί. Αυτό είναι ένα γεγονός στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη σημασία, καθώς οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας μπορεί να είναι καθοριστικές σε πολλούς τομείς.

Βασική συνέπεια της καθιστικής ζωής είναι οι ορθοπεδικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη θέση που καθόμαστε, με το πώς και πόσο κινούμαστε, ακόμα και με τη χρήση smartphones. Τενοντίτιδες, μυϊκές κράμπες, ακόμα και χονδροπάθειες των αρθρώσεων, παρατηρούνται πλέον αρκετά συχνά, ενώ επίσης αυξάνονται τα περιστατικά με αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία –ισχιαλγία, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Όλα αυτά βεβαίως δεν αποτελούν συνέπειες των αλλαγών των τελευταίων μηνών, αλλά του γενικότερου σύγχρονου τρόπου ζωής, που ούτως ή άλλως έχει ως επίκεντρο την καθιστική ζωή τα τελευταία χρόνια.

Η λογική αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής είναι η εισαγωγή της καθημερινής άσκησης στη ζωής μας. Ακόμα και μία ήπιας μορφής άσκηση επί καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης, όμως εκτός από αυτό, οφείλουμε να κάνουμε μερικά πράγματα ακόμα, ώστε να περιορίσουμε σαφώς τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής στις ζωές μας.

Μικρά, αλλά συχνά διαλείμματα

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει πως για κάθε ώρα που περνάμε καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή μας πρέπει να κάνουν ένα δίλεπτο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου «ξεμουδιάζουμε». Περπάτημα, εκτάσεις των χεριών, ακόμα και απλώς το να σταθούμε όρθιοι μας βοηθά να «ξεμπλοκάρουμε» το μυοσκελετικό μας σύστημα και να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί καλύτερα την υπόλοιπη ημέρα.

Προσεκτική διατροφή

Ο χειρότερος συνδυασμός για τον οργανισμό μας σε όλα τα επίπεδα είναι ο συνδυασμός κακής διατροφής και καθιστικής ζωής, με συνέπειες σε όλα τα συστήματα λειτουργίας του: Από το κυκλοφορικό μέχρι το ανοσοποιητικό, από το μυοσκελετικό μέχρι το πεπτικό. Επομένως, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διατροφή μας, που πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα στοιχεία που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Σημείο – «κλειδί» για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι και η επαρκής πρόσληψη νερού μέσα στην ημέρα μας, κάτι που επίσης «ξεχνάμε» ως συνέπεια της καθιστικής ζωής – καθώς δεν κινούμαστε, δεν ιδρώνουμε και δεν διψάμε.

Εργονομία θέσης εργασίας

Στην περίπτωση που η καθιστική μας ζωή έχει ως επίκεντρο την εργασία μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε κατά το δυνατόν την εργονομία της θέσης όπου εργαζόμαστε. Το σωστό ύψος του καθίσματος, η σωστή θέση της πλάτης, η θέση των χεριών ως προς το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο και αξίζουν της προσοχής και της φροντίδας μας.

Περιορισμός του χρόνου που καθόμαστε

Όσο και αν είναι δύσκολο, το πιο ουσιαστικό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της καθιστικής ζωής, είναι να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε σε καθιστή θέση μέσα στην ημέρα μας. Εάν η εργασία μας είναι γραφείου, τότε οφείλουμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να καταπιανόμαστε με ασχολίες που γίνονται εν κινήσει ή σε όρθια στάση. Κάθε είδους άσκηση μπορεί να βοηθήσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνη της να αντιστρέψει τα προβλήματα που προκύπτουν στον ανθρώπινο οργανισμό από την καθιστική ζωή. Εν τούτοις, ένας συνδυασμός όσων αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, κάνοντας τον οργανισμό μας υγιή και δυνατό.