Κικίλιας: Προσέξτε στις γιορτές για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω – Χωρίς βιασύνη ο εμβολιασμός

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε για ακόμα μια φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά και σε συνδυασμό με την έναρξη των εμβολιασμών να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Κικίλιας: Προσέξτε στις γιορτές για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω – Χωρίς βιασύνη ο εμβολιασμός
InTime
9'

Παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, έγινε η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό πριν τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να καταφέρει σταδιακά η κοινωνία να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου για την ψυχική υγεία των πολιτών, ένας τομέας που έχει πληγεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τόσο λόγω των μέτρων όσο και λόγω του άγχους που επικρατεί για το «αύριο» σε οικονομία και εργασία, ενώ στάθηκε ξανά στο σχέδιο «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, στο οποίο όπως ανέφερε συνδράμει το σύνολο του ελληνικού κράτους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, με 937 νέα κρούσματα, 495 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και 62 νέους θανάτους. «Με βάση αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι στατιστικά για εμάς αλλά με πόνο ψυχής βλέπουμε τον «Γολγοθά» και την «Οδύσσεια» που περνούν οι συμπολίτες μας, κάνουμε έκκληση να γιορτάσουμε στενά οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Με αγάπη, αλλά και προσοχή. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει, βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους συμπολίτες του», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμών, σχολιάζοντας πως το σχέδιο «Ελευθερία» είναι μια επιχείρηση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στο παρελθόν. «Σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει επιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα. Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, βλέπετε πως το υπουργείο, οι φορείς, η κυβέρνηση και οι υγειονομικοί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, οι τεχνικοί επιστήμονες, οι άνθρωποι της ψηφιακής διακυβέρνησης, οι ένοπλες δυνάμεις, το σύνολο του κράτους, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουμε τον στόχο μας», εξήγησε.

«Είναι προφανές πως θα υπάρξουν και κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες. Πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της κοινωνίας, να ενημερωθεί, να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί. Βήμα – βήμα, με διαφάνεια και ειλικρίνεια θα καταφέρουμε σταδιακά, με την επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια, να φτάσουμε στον στόχο. Τα εμβόλια το ένα μετά το άλλο παίρνουν έγκριση, έχει ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αυτό της Pfizer και στις 6 Ιανουαρίου η επιτροπή συνεδριάζει για αυτό της Moderna και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτό σημαίνει πως θα αυξάνονται οι δόσεις των εμβολίων. Με υπομονή, με σύνεση, θα περιμένουμε τη σειρά μας για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», τόνισε ακολούθως ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με την παρουσία της υφυπουργού, Ζωής Ράπτη, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως το κύριο θέμα της ενημέρωσης αφορά την ψυχική υγεία. Όπως ανέφερε όλοι είναι σε ψυχολογική πίεση καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες οικονομικής κι επαγγελματικής πίεσης, όλοι δοκιμάζονται και υπάρχει φόβος για τον ιό και άγχος κι αβεβαιότητα για την οικονομία, στρες και πίεση για την εφαρμογή των μέτρων αλλά και μοναξιά και ψυχική κούραση σε όλους.

«Εμείς είμαστε εδώ, δίπλα σας. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα και προσαρμοστικότητα σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι μεγάλη τιμή για την πατρίδα και τους συμπολίτες μας. Εμείς στο υπουργείο πιστεύουμε πως λόγω πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη, έμπρακτη, στήριξη κι αυτό θα κάνουμε. Από σήμερα ανακοινώνουμε τη διεύρυνση της επιτροπής των επιστημόνων με έναν ακόμα καταξιωμένο επιστήμονα. Τον κ. Παντελεήμων – Βασίλειο Μποζίκα, καθηγητή ψυχιατρικής και διευθυντή της β’ ψυχιατρικής κλινικής του ΑΠΘ. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ασχολείται με τις παγκόσμιες μελέτες για τις πανδημίες και την ψυχική υγεία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός της υγείας αυξήθηκε κατά 62% στο κομμάτι που αφορά την ψυχική υγεία, ήτοι με 58 εκατ. ευρώ, για να φτάσει στο 2% των δαπανών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, τόνισε πως επιδιώκεται να έρθει περαιτέρω στήριξη για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και Ανθεκτικότητας.

«Να πω για άλλη μια φορά, μιας που έρχονται τα Χριστούγεννα που είναι γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, αν πραγματικά αγαπάτε την οικογένειά σας και τους φίλους σας, ας τους προστατέψουμε. Προσέξτε φέτος πολύ περισσότερο, επικοινωνήστε με την τεχνολογία, μειώστε στο μίνιμουμ τις συνευρέσεις, ελάτε όλοι να κάνουμε την προσπάθεια, να τα καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κι είναι καλό να το έχουμε στο μυαλό μας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν, πως θα πάρουμε το εμβόλιο της Pfizer, από τις 26 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου θα αρχίσουμε τους εμβολιασμούς με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει», ανέφερε ο υπουργός μετά από ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το αν θα «βγει» το πλάνο για 2 εκατ. εμβολιασμούς κάθε μήνα στην Ελλάδα.

«Η δυνατότητα να εμβολιάζουμε 2 εκατ. συμπολίτες μας τον μήνα είναι αυτή που έχουμε αναλύσει και με βάση τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Αν χρειαστεί να εξασφαλίσουμε περαιτέρω χώρους, θα το εξετάσουμε χωρίς αμφιβολία. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, αφού εγκρίνονται περισσότερα, θα αυξάνονται και οι δόσεις. Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών θα πηγαίνουμε στη διαδικασία», τόνισε.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι βιασύνη σε ένα πρότζεκτ που εξηγήσαμε πόσο δύσκολο είναι. Διαβάζω τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, καταστράφηκαν ψυγεία για εμβόλια, υπάρχουν προβλήματα με τα logistics, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που στρέφονται εναντίον άλλων ομάδων ανθρώπων. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε με διαφάνεια και χωρίς βιασύνες. Όπως προχωράμε όλους αυτούς τους μήνες και αντιμετωπίζουμε αυτή την τεράστια κρίση υγείας, με ένα σύστημα χτυπημένο από την κρίση το οποίο άντεξε κι έμεινε όρθιο, θα προχωρήσουμε για να εμβολιάσουμε πρώτα συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και προσεκτικοί, για αυτό θα πάμε βήμα-βήμα», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το αν θα καταφέρει η χώρα να φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμών τέτοιο που να προσφέρει ανοσία, πριν την έναρξη της επόμενης θερινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από την Εθνική Αρχή Εμβολιασμού, για τις προτεραιότητες στις ομάδες που θα εμβολιαστούν πρώτα και αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καταφέρει η χώρα να τον πετύχει.

«Ο εμβολιασμός ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου 2020 και ανάλογα με τον τρόπο που θα εγκρίνονται τα εμβόλια, θα αυξάνονται σε ποσότητες. Ευελπιστώ να φτάσουμε σε περισσότερη ποσότητα και λιγότερη ζήτηση, έχει προβλεφθεί η διαδικασία και είναι στα χέρια του πρωθυπουργού η απόφαση. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε κι άλλες χώρες. Ο στόχος της ανοσίας θα επιτευχθεί», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού, πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Η θνητότητα και η νοσηρότητα στα βαριά περιστατικά αφορά μεγάλες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. Αν στα πρώτα βήματα εμβολιάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των συνανθρώπων μας, γίνεται ένα βήμα προς την κατεύθυνση να μειωθεί η θνητότητα και η νοσηρότητα. Μετά θα πάμε στον γενικό αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί πως στις νεαρές ηλικίες οι άνθρωποι περνάνε τον ιό με ελαφρά ή και με καθόλου συμπτώματα. Η λογική της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού είναι αυτή. Από την αρχή της κρίσης ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς και είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε εξειδικευμένους επιστήμονες σε κάθε τομέα που κερδίζουμε από τις γνώσεις και την εμπειρία τους, μας συμβουλεύουν για τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αυτό γίνεται και στο πρότζεκτ εμβολιασμού, γνωρίσατε οι περισσότεροι και την πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, την κ. Μαρία Θεοδωρίου, μια καταξιωμένη επιστήμονα που ασχολείται πολλά χρόνια με τα εμβόλια. Είναι μια επιτροπή που θα ήθελα σιγά-σιγά να γνωρίσετε όλου τους επιστήμονες. Έχει συνεισφέρει στο να οργανωθούμε και να ξέρουμε που βαδίζουμε ενώ υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας»

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόθεση των γιατρών και των υγειονομικών γενικότερα να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ένα ποσοστό άνω του 70% - 75% των γιατρών του ΕΣΥ έχει ήδη εγγραφεί για να εμβολιαστεί, ενώ εξήγησε πως ευελπιστεί το σύνολο των υγειονομικών να αποτελέσουν παράδειγμα για τους πολίτες στο θέμα του εμβολίου.

«Σεβαστήκαμε το Σύνταγμα που λέει ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Είναι μια διαδικασία που παραδειγματίζεται ο ένας από τον άλλον. Την Κυριακή ξεκινάνε οι εμβολιασμοί και αυτό στην εκστρατεία θα δείξει το πατριωτικό καθήκον του να προστατεύουμε τους εαυτούς σαν υγειονομικοί, αλλά και τις οικογένειές μας και τους ασθενείς μας. Οι υγειονομικοί θα δώσουν το παράδειγμα, θα εμβολιαστούν σε υψηλά ποσοστά. Τα προηγούμενα χρόνια για τη γρίπη εμβολιάζονταν σε ποσοστό 23% και τώρα έχουμε φτάσει ήδη πάνω από το 70% για τους γιατρούς και στο 50% για τους νοσηλευτές. Όταν θα φτάσουμε στο τέλος, γιατί θα υπάρξουν δυο κύματα εμβολιασμού των υγειονομικών, το ποσοστό θα είναι υψηλότερο. Το 2018 εμβολιάστηκαν 2 εκατ. συμπολίτες μα για τη γρίπη, πέρσι 3 εκατ. συμπολίτες μας και φέτος 4 εκατ. συμπολίτες μας. Είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό το κομμάτι. Παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας στον τομέα της υγείας να εμβολιαστούν, πιστεύουμε πως θα επιτύχουμε το πρότζεκτ του εμβολιασμού που έχουμε αναλάβει», ήταν τα λόγια του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Πότε θα ανοίξει η χώρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή