Πώς θα χαρίσουμε στον οργανισμό μας μία φυσική αποτοξίνωση μετά τις γιορτές
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, ήταν πολύ διαφορετικά από όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν.
Παρόλα αυτά, υπήρχαν μερικές σταθερές αξίες, τις οποίες παρά τις συνθήκες που επικρατούν, δεν θελήσαμε να εγκαταλείψουμε και μία από αυτές, ήταν τα εορταστικά τραπέζια. Ακόμη και αν οι προσκεκλημένοι μας ήταν μόνο λίγοι και καλοί, το γιορτινό menu ήταν «πλούσιο» και λουκούλλειο, όπως είθισται, ενώ εμείς ενδώσαμε και με το… παραπάνω στους λαχταριστούς αλμυρούς και γλυκούς πειρασμούς των Χριστουγέννων!
Ακριβώς για αυτό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε την παρούσα στιγμή, ενώ βρισκόμαστε στον απόηχο των γιορτών, είναι να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από όλα όσα «συγκέντρωσε» τις προηγούμενες ημέρες. Πώς θα το καταφέρουμε; Διαμορφώνοντας ένα προσωρινό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα χαρίσει στον οργανισμό μας το φυσικό detox που χρειάζεται. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε καταγράψει μία λίστα με τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να ανακτήσουμε τη φόρμα μας, χωρίς να προβούμε σε στερήσεις ή υπερβολές.
Καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού
Ο «σύμμαχός» μας για μία φυσική αποτοξίνωση, είναι το νερό, καθώς είναι η ουσία που «καθαρίζει» το αίμα και τα ζωτικά όργανα από τις τοξίνες, ενώ ενισχύσει με φυσικό τρόπο τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την κυκλοφορία του αίματος. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από τις τοξίνες που συσσωρεύτηκαν στον οργανισμό μέσα στις προηγούμενες ημέρες, αν και οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα. Για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας να πίνει περισσότερο νερό και να μην ξεχνιέται, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με μερικές σταγόνες ή φέτες εσπεριδοειδών ή να το βράσουμε με κάποιο τσάι ή βότανο.
Ακολουθούμε μία «πολύχρωμη» διατροφή
Ένας ακόμη τρόπος για να ενισχύσουμε την προσπάθεια του οργανισμού για ένα φυσικό detox, είναι να περιορίσουμε τα ημερήσια γεύματά μας στα απολύτως αναγκαία και να εμπλουτίσουμε τα πιάτα μας με «πολύχρωμες» επιλογές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα συγκεκριμένα είδη τροφών αποτελούν «πλούσιες» πηγές αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, δρώντας ευεργετικά για το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και για το σύνολο του οργανισμού μας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα όσπρια, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, μερικά από τα αναγκαία συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τα πιάτα μας.
Περιορίζουμε την ζάχαρη από τα γεύματά μας
Η ποσότητα μελομακάρονων και κουραμπιέδων που καταναλώσαμε το προηγούμενο διάστημα, ήταν υπεραρκετή, οπότε καλό θα ήταν να «πατήσουμε» φρένο στα γλυκά, για τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον. Η επεξεργασμένη ζάχαρη πέρα από τη γλυκιά γεύση της, δεν προσφέρει κανένα όφελος στον οργανισμό, αντίθετα προκαλεί… αναστάτωση στο έντερο, έντονη κατακράτηση υγρών στο εσωτερικό του οργανισμού, ενώ σαμποτάρει την προσπάθεια που κάνουμε για μία φυσική αποτοξίνωση.
Περιορίζουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του φυσικού detox, είναι αναγκαίο να θέσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στον εαυτό μας, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 7 έως 10 ημέρων. Μέσα σε αυτό το διάστημα καλό θα ήταν να αποφύγουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα δυσκολεύον το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο, το γιαούρτι αποτελεί μία εξαίρεση, αφού περιλαμβάνει «καλά» προβιοτικά που είναι απαραίτητα για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας.
Επενδύουμε στην καθημερινή σωματική άσκηση
Εφόσον επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, είναι απαραίτητο να εντάξουμε τουλάχιστον ένα μισάωρο σωματικής άσκησης ημερησίως στο πρόγραμμά μας. Η γυμναστική είναι ένας τρόπος να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω της εφίδρωσης να απελευθερώσουμε φυσικά μία σημαντική ποσότητα από τις περιττές τοξίνες που υπάρχουν στον οργανισμό. Κι όμως, 30 λεπτά την ημέρα χαλαρό τρέξιμο ή γρήγορα περπάτημα, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να επανέλθει ο οργανισμός μας άμεσα σε ισορροπία.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανεξάρτητα από την προσπάθεια που κάνουμε, καλό θα ήταν να μην μειώσουμε απότομα την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά να παραμείνουμε συνεπείς στα πέντε ημερήσια γεύματα. Τις φορές που οργανισμός αισθάνεται τη στέρηση, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει και να μας οδηγήσει σε διατροφικές… ατασθαλίες που προσπαθούμε να αποφύγουμε.