Στρες και Ανοσοποιητικό: Πώς ο τρόπος ζωής υπονομεύει την άμυνα του οργανισμού μας;

Όλο και πιο συχνά, ακούμε ανθρώπους να ισχυρίζονται πως έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν αδικαιολόγητα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν που οφείλονται και από που προέρχονται.

Στρες και Ανοσοποιητικό: Πώς ο τρόπος ζωής υπονομεύει την άμυνα του οργανισμού μας;
4'

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, οι αφόρητοι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, ένα παράξενο σφίξιμο στο στομάχι, η έντονη σωματική ανησυχία στα όρια της υπερδιέγερσης, είναι τα ενοχλητικά και ύποπτα «σημάδια» που αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουμε καθημερινά και τα οποία τείνουν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Παρότι η μία περίπτωση από την άλλη διαφέρουν σημαντικά, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, το οποίο μας αποκαλύπτει τον υπαίτιο αυτών των συμπτωμάτων και αυτός δεν είναι άλλος, από τον τρόπο ζωής μας. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που κορύφωσαν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας, κάνοντας το σύστημα να… διαμαρτύρεται, μέσω των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που αναφέραμε παραπάνω.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όσο «αθώα» ή ακίνδυνα και αν φαίνονται αυτά τα συμπτώματα, σε βάθος χρόνου μπορούν να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του οργανισμού και να προκαλέσουν ακόμη και επιπλοκές στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Πώς συμβαίνει αυτό; Σας το αποκαλύπτουμε παρακάτω.

Μεταφράζοντας τα συμπτώματα

Πριν εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη σχέση μεταξύ άγχους και ανοσοποιητικού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού ακριβώς οφείλονται τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία ασθένεια με ψυχολογικό υπόβαθρο, οφείλεται κυρίως στην αλληλεπίδραση οργανικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, καθώς και στην κληρονομικότητα, δηλαδή τη γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια, είναι πως όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί προς το παρόν να μας επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα, όμως σταδιακά μπορούν να μας οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα ή το γαστρεντερικό. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να καταλάβουμε πως προκύπτουν, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιος είναι ο ρόλος της κορτιζόλης;

Οι δύο βασικοί τρόποι που το στρες υπονομεύει την υγεία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, αλλά και ο τρόπος. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη στρες, το στιγμιαίο που μας βοηθά να είμαστε παραγωγικοί και να παραμένουμε σε εγρήγορση και από την άλλη υπάρχει το χρόνιο, το οποίο διαρκεί ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από τον έλεγχο μας. Το πρόβλημα με τη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι μόνο το γεγονός πως καθιστά πολύ πιο φορτική την καθημερινότητα, αλλά ότι επιδρά σημαντικά και σε βιολογικούς παράγοντες του οργανισμού, αυξάνοντας επικίνδυνα τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Και μπορεί η κορτιζόλη να θεωρείται ένας σημαντικό «σύμμαχος» του ανθρώπινου οργανισμού, όχι όμως όταν παράγεται σε υπερβολική ποσότητα και δη, εξαιτίας κάποιας στρεσογόνας συνθήκης.

Όταν η κορτιζόλη εξασθενεί το ανοσοποιητικό

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η κορτιζόλη είναι μία ουσία που λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, καθώς καταπολεμά τις φλεγμονές που προκύπτουν στο εσωτερικό του, αποδυναμώνοντας κάποια συγκεκριμένα τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή της. Ωστόσο, σε μεγάλες περιόδους έντονου στρες, η κορτιζόλη συνεχίζει να επιτελεί τη λειτουργία της κανονικά, καταστέλλοντας τα «πολύτιμα» κύτταρα και τα αντισώματα του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνει τις λειτουργίες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φυσική άμυνα του οργανισμού να υπολειτουργεί και να γινόμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, ενώ χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουμε έπειτα από μία ασθένεια. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να την κρατήσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα, είναι να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το άγχος που μας κυριεύει καθημερινά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η ιδανική για την ψυχική μας υγεία, ωστόσο υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για να απαλλαγούμε ή έστω, να περιορίσουμε το στρες που συσσωρεύουμε καθημερινά. Η σωματική άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης μέσω της αναπνοής, καθώς και μία διατροφή «πλούσια» σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και D, είναι μόνο μερικές από τις συνήθειες που θα μας ανακουφίσουν φυσικά από το άγχος και θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή