Ω-3 λιπαρά οξέα: Πώς ενισχύουν τον οργανισμό μας και πού θα τα βρούμε σε επαρκείς ποσότητες
Στη μία από αυτές συγκαταλέγονται τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά που «ανεβάζουν» τη χοληστερίνη μας στα ύψη, ενώ στη δεύτερη κατηγορία, υπάρχουν τα «καλά» λιπαρά, εκείνα που αξίζουν μία θέση στο πιάτο μας! Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή περιέχονται και τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, το θρεπτικό στοιχείο που είναι απαραίτητο σε κάθε κύτταρό μας και το οποίο συμβάλλει ευεργετικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Μιλώντας με επιστημονικούς όρους, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μέσα από αυτά λαμβάνουμε μία ικανοποιητική ποσότητα από εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ποσότητα την οποία ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει από μόνος του, αλλά του είναι απολύτως αναγκαία. Πιο συγκεκριμένα, το EPA είναι η ουσία που ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ το EPA αποτελεί ένα δομικό στοιχείο του εγκεφάλου και ένα απαραίτητο κριτήριο για την καλύτερη λειτουργία των ματιών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» του οργανισμού, τον οποίο οφείλουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Γνωρίζοντας σε βάθος τα πολλαπλά οφέλη που μας προσφέρει και εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με «πλούσιες» πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Η πολύπλευρη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τον οργανισμό μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίον ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του. Όπως ήδη αναφέραμε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μία «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά, αφού μειώνουν τα τριγλυκεριδία στο αίμα και αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη, ενώ συγχρόνως, δίνουν ώθηση στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του οργανισμού μας, προάγοντας ταυτόχρονα τη σύνθεση άλλων ουσιών με εξίσου ευεργετικές ιδιότητες.
Συνεπώς, την παρούσα περίοδο που… καραδοκούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνοι και αόρατοι «εισβολείς», καλό θα ήταν να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που χρειάζεται ο οργανισμός για να παραμένει προστατευμένος και υγιής. Είναι γνωστό και απολύτως σαφές ότι μέσω μίας συνηθισμένης διατροφής κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί και επομένως το μουρουνέλαιο Möller’s , o «θησαυρός» της Νορβηγίας, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε! Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» προϊόν, που κυκλοφορεί τόσο σε υγρό όσο και σε κάψουλες, το οποίο εκτός από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, περιλαμβάνει στη σύστασή του ένα ισχυρό σύμπλεγμα βιταμινών Α, D3 και E, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, «θωρακίζει» την καρδιά και μας εξασφαλίζει μία νοητική και οπτική «διαύγεια».
Οι τροφές που αξίζουν μία θέση στο πιάτο μας
Η αλήθεια είναι πως μία διατροφή «πλούσια» σε λιπαρά, δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή, αρκεί να περιλαμβάνει τα σωστά λιπαρά, δηλαδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα! Παρότι τα βαθύβια θαλασσινά ψάρια, ο τόνος, η μουρούνα, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες, είναι εκείνα που εμπεριέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά «καλών» λιπαρών οξέων, υπάρχουν πολλές ακόμη τροφές που αξίζουν μία θέση στο πιάτο μας, όπως ο λιναρόσπορος, η σόγια, τα αυγά, τα καρύδια και οι σπόροι chia. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, οι οποίοι συνιστούν να λαμβάνουμε 1-2 γρ. ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως, είναι πολύ δύσκολο οι παραπάνω τροφές να καλύψουν τις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Εξάλλου πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης δεν έχουν την ίδια αξία με τα ωμέγα-3 από ψάρι (EPA & DHA). Ακριβώς για αυτό, μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής «πλούσιο» σε θαλάσσια ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού και θα συμβάλλει δραστικά στην προφύλαξη της υγείας μας.
Τέλος, μπορεί τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα να είναι ένας από τους ισχυρότερους «συμμάχους» του οργανισμού μας, αυτό όμως δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι οι μοναδικές θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Σημασία έχει να επενδύσουμε σε μία πολύπλευρή και «πολύχρωμη» διατροφή, η οποία δεν θα αποκλείει τροφές ή θρεπτικά συστατικά από τα γεύματά μας και θα παρέχει στον οργανισμό τα εφόδια που χρειάζεται, για να λειτουργεί στο βέλτιστο.