Koρονοϊός: Περιορίζει η πανδημία τις υπόλοιπες ιώσεις;
Ακόμη και τα παιδιά που αρρώσταιναν συνεχώς, είναι παραδόξως εδώ αρκετό καιρό υγιή. Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν κάνει πολλοί τελευταία, ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου, αλλά και του δεύτερου λοκντάουν. Στην αρχή υπήρχε η υπόνοια: Μήπως είναι ιδέα μου; Μήπως απλά λόγω της πανδημίας έχουμε απλά καλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στον οργανισμό μας;
Το 2020 έφυγε και οι επιστήμονες έχουν τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα από τις περσινές έρευνες. Αυτά φαίνεται μάλιστα να επιβεβαιώνουν και οι εαρινές παρατηρήσεις: «Ο αριθμός των κρουσμάτων πολλών ιώσεων δείχνει να μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», συνοψίζει η Σόνια Μπέντερ από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).
Μείωση των αναπνευστικών παθήσεων, αλλά και των ΣΜΝ
Προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, οι ειδικοί του ινστιτούτου RKI προχώρησαν σε ανάλυση ασθενειών με υποχρεωτική καταχώρηση από τη φυματίωση, μέχρι την σαλμονέλα και την ηπατίτιδα Ε. Ανάμεσα σε Μάρτιο και αρχές Αυγούστου 2020 καταχωρίσθηκαν σχεδόν 140.000 κρούσματα, τα οποία δεν είχαν καμία σύνδεση με τον κορoνοϊό. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 35% σε σύγκριση με τους αριθμούς προηγούμενων ετών (από Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020). Σημαντική μείωση σημειώθηκε σε παθήσεις του αναπνευστικού, καθώς και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.
Η μείωση αυτή βέβαια δείχνει να επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας: κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αποστάσεις ασφαλείας και περιορισμός των κοινωνικών επαφών – όλα αυτά φαίνεται να είχαν αντίκτυπο στη μετάδοση αναπνευστικών και γαστρεντερικών παθήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το RKI, η συνολική μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και περισσότερο αισθητή έγινε στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών έως 14 ετών και ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.
Το γεγονός ότι οι κοσμογυρισμένοι Γερμανοί σταμάτησαν τους τελευταίους μήνες να ταξιδεύουν έγινε επίσης αισθητό, σύμφωνα με την Σόνια Μπέντερ, καθώς μία άμεση συνέπεια ήταν λιγότερες ασθένειες, από δάγκειο πυρετός μέχρι ελονοσία – φαινόμενο όχι σπάνιο ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, στις περιπτώσεις καταγραφής των κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις δεν δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα. Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε για παράδειγμα να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς φοβούνται μία ενδεχόμενη μόλυνση από κορoνοϊό, και έτσι για τον λόγο αυτό αποφεύγουν την επίσκεψή τους στο γιατρό ή ενδεχομένως να οφείλεται και στην υπερφόρτωση των ιατρείων.
Ένα πρώιμο τέλος για την εποχική γρίπη
Προβλήματα σχετικά στην καταγραφή των ασθενειών είναι ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Ράφαελ Κολάιτς, «αυτό όμως πιστεύω πως δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενώ αντίθετα θα περίμενα πως οι διαρκείς έλεγχοι θα είχαν κάποιο αντίκτυπο στις καταχωρήσεις και άλλων ασθενειών», αναφέρει ο επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούτερ στην πόλη Χάλε-Βίτενμπεργκ. Βέβαια σύμφωνα με ειδικούς από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου τα μέτρα που λήφθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊου φαίνεται να επέδρασαν και στην εξάπλωση και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Άλλωστε έχει ήδη αποδειχθεί πως το πρώτο λοκντάουν έφερε ένα πρώιμο τέλος στην επιδημία της γρίπης. Από την άλλη βέβαια, σύμφωνα με μελέτες του ΡΚΙ, από τον Μάρτιο του 2020 φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα… εαρινής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας εξαιτίας τσιμπημάτων από τσιμπούρια – κάτι που φαίνεται να οφείλεται στις συστηματικές εξορμήσεις στην φύση, εν μέσω λοκντάουν και πανδημίας.
Πηγή: DW - Γκίζελα Γκρος, dpa/ Χρύσα Βαχτσεβάνου
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μακελειό στη Νέα Σμύρνη: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες - Πατέρας έφαγε σφαίρες για τον γιο του