Κορονοϊός: 144 εμβολιαστικά κέντρα μπαίνουν στη «μάχη» του εμβολιασμού
Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000» είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών τη Δευτέρα (18/01/2021).
Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως είπε. Αναφέρθηκε και σε άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτό απαιτηθεί.
Αναφορικά με τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό, το υπουργείο Υγείας παρέχει πρακτικές συμβουλές προς τους πολίτες. Σύμφωνα με αυτές, εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει με το να απαντήσει στο sms. Άρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο π.χ. κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι ναι. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας. Ακόμη, εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού, όμως μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό.
«Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων» είχε πει κατά την ενημέρωση ο κ. Θεμοστοκλέους και εξήγησε πως διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. «Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα