Κορονοϊός: Έρχεται το τρίτο κύμα - Γεμίζει μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα
Το δύσκολο δρόμο του ολικού αλλά σύντομου lockdown προκρίνει για την Αττική ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εφόσον τα στοιχεία συνεχίσουν να κινούνται σε τροχιά αύξησης «κόκκινου συναγερμού». Η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να παρουσιαστεί η κατάσταση αναλυτικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται μια έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων, ενώ είναι επίσης πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων με βάση τα σημερινά στοιχεία κρουσμάτων, νοσηλειών και διασωληνώσεων.
Τρία είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν τους επιστήμονες και με βάση αυτά προχώρησε στην πρόταση του αυστηρού lockdown στην Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας. «Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών, 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη περίοδο. Και στα Νοσοκομεία της Αττικής, αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1.899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1.594» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι αναλύσεις δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα να αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Αν τα στοιχεία συνεχίσουν να πηγαίνουν έτσι στην Αττική, η εισήγησή μου στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο» τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση. Πάντα οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι μας, πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό όταν ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
Μάχη με το χρόνο για τον εμβολιασμό
«Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στο σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη. Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας, επίσης, αναφέρθηκε στη «συγκλονιστική προσπάθεια» που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία, «υπομονής, επιμονής, πίστης και αλληλεγγύης όλους αυτούς τους μήνες». «Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε έτσι ώστε όλους αυτούς τους μήνες να στηριχθούν και στηρίζονται όπως βλέπετε όλοι αυτοί οι οποίοι πλήττονται. Δεν είναι εύκολο. Είναι μια πανδημία. Είναι μια τεράστια νόσος, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας που ο πλανήτης ζει μία φορά στα 100 χρόνια. Έχει φροντίσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η Πολιτεία, οι γιατροί μας, οι Καθηγητές μας, οι νοσηλευτές μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και να προστατεύσουμε την κοινωνία και τον κόσμο. Δίνοντας παράλληλα και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία. Είμαστε μπροστά στο τέλος. Έχουν μείνει κάποιοι μήνες. Είναι μία προσπάθεια την οποία κάνει η ελληνική κοινωνία, πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες κοινωνίες στην Ευρώπη» τόνισε.
Η ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη και το ζήτημα των σχολείων
Η πρωτοβουλία του κ. Κικίλια λήφθηκε βλέποντας ότι το ΕΣΥ στην Αττική είναι στα όριά του και όπως φάνηκε, δεν ήταν σε γνώση του συνόλου της κυβέρνησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την πρόταση ενός καθολικού lockdown κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης στον ΣΚΑΪ, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει σταθερή θέση, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που επικαλέστηκε σήμερα ο κ. Κικίλιας, είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών, το διάστημα 24 με 30 Ιανουαρίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχει σπεύσει να προαναγγείλει άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο και το μη κλείσιμό τους την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την οριστική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιτροπή συζητούσε επί ώρες το ζήτημα των σχολείων στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (05/02/2021) και τελικά, όντως, εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοιχτά. Σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr για τα σχολεία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, απάντησε ότι:
«Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας από την εμπειρία τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου επιδημικού κύματος από όλο τον κόσμο, αλλά και βιβλιογραφικά δεδομένα από πολύ καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες σε σχολεία σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα παιδιά δεν "οδηγούν" την επιδημία, ότι η ενδοσχολική διασπορά δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών όπου είναι τα σχολεία ανοιχτά. Βέβαια, τα κρούσματα στα σχολεία αποτυπώνουν το επιδημιολογικό φορτίο της κοινότητας. Και έτσι, ήταν αναμενόμενο σε εμάς, το γνωρίζαμε, ότι εφόσον επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο της Ελλάδας, θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά.
Η αλήθεια είναι ότι μας είχε ανησυχήσει το θέμα της μετάλλαξης, γιατί είχαν ακουστεί στην αρχή κάποια δεδομένα που έδειχναν ότι είναι πιθανόν τα παιδιά τα οποία φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη να μεταδίδουν πολύ τη νόσο μεταξύ τους και συνεπώς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στις σχολικές μονάδες.
Όμως, η δημοσίευση της προηγούμενης εβδομάδας στην οποία αναφέρθηκε και ο Καθηγητής κ. Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης αυξάνει σε ένα ποσοστό 15%, χαμηλότερο από τους ενήλικες.
Συνεπώς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ακόμα και σήμερα που, ναι, με τη μετάλλαξη η οποία, όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, φαίνεται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα στα παιδιά σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15%.
Συνεπώς, αυτό που συνεχώς λέμε, είναι ότι πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή από τα παιδιά, που ξέρουμε ότι τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας – ιδιαίτερα τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Θα πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και, φυσικά, όπως ήδη ειπώθηκε οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσέρχονται τακτικά στο testing, το οποίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαγνώσουμε εγκαίρως κρούσματα και να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα.
Φυσικά, το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων, η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, σημαίνει ότι πολλοί γονείς βγαίνουν από το σπίτι και επιστρέφουν στην εργασία. Σίγουρα αυτό έχει ως συνέπεια μια αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού. Όμως, όλοι έχουμε τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχει να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο, όχι μόνο για την εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά κυρίως για τη μη περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά