Έρμαιο των ξένων μονοπωλίων η Υγεία

Επιστολή-κραυγή αγωνίας του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Κωλέτη για να παρέμβει ο Λ. Παπαδήμος στην τρόικα και να αποσυρθεί η διάταξη περί δραστικής ουσίας.
6'

Η διάταξη για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οδηγεί 8.500 οικογένειες στην ανεργία, ενώ εξαρτά πλήρως την ελληνική αγορά από τα εισαγόμενα φάρμακα και τους ξένους μεγαλοεισαγωγείς, οι οποίοι θα πουλάνε σε ό,τι τιμές θέλουν.

Με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Κωλέτης, απευθύνει -μέσω επιστολής του- ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, να παρέμβει έναντι της Τρόικας «ώστε να απομακρυνθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο που θα πλήξει βιαίως, ανεπανόρθωτα και μονομερώς τον κλάδο μας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ εξηγεί πως το συγκεκριμένο εδάφιο του νέου νόμου για τη δημόσια Υγεία δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα οδηγήσει -τελικά- στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ώρα που θα καταστρέφει έναν κλάδο τον οποίο πρόσφατη έρευνα διεθνούς οίκου χαρακτήρισε «αναδυόμενο αστέρα» της ελληνικής οικονομίας.

«Στο χέρι σας είναι ο αστέρας αυτός να λάμψει ή να σβήσει οριστικά», καταλήγει η επιστολή της ΠΕΦ προς τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκπροσωπούμε τις παραγωγικές φαρμακευτικές βιομηχανίες στη χώρα μας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα, έχει κατορθώσει μετά από την υλοποίηση σειράς σημαντικών επενδύσεων να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και να εξάγει ποιοτικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλές άλλες στον κόσμο.

Είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε όλες της τις εκφάνσεις, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα των ημερών, την ένταση των θεμάτων, το μέγεθος της προσπάθειας και της ευθύνης της κυβέρνησής σας.
Αναγνωρίζουμε επίσης το τιτάνιο έργο που έχετε αναλάβει προσωπικά για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στην προοπτική της ευημερίας της πατρίδας και των γενεών που ακολουθούν.

Ζητούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες να αναλάβετε μια εξίσου κρίσιμη πρωτοβουλία σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο κλάδος μας έχει βιώσει και αυτός τα τελευταία δύο χρόνια τις συνέπειες της κρίσης με τις έκτακτες εισφορές, την απαξίωση των ομολόγων που μας δόθηκαν έναντι χρεών και κυρίως την τεράστια μείωση στις τιμές των γενοσήμων. Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, χάρη και στην εξαγωγική μας δραστηριότητα, κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να παραμείνουμε επιχειρηματικά υγιείς και το κυριότερο, χωρίς να μειώσουμε τις θέσεις εργασίας!

Όμως το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία εισάγει μια σειρά μέτρων τα οποία πολύ απλά θα οδηγήσουν κάτω από τη γραμμή αντοχής μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου.

Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το ήδη επιβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, ούτε για τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου για να αναφερθούμε σε ένα μόνο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Ζητούμε τη θεσμική σας παρέμβαση έναντι της Τρόικας, ώστε να απομακρυνθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο που θα πλήξει βιαίως, ανεπανόρθωτα και μονομερώς τον κλάδο μας.

Πέρα από τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου που επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το μέτρο αυτό είναι χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα, αφού πέρα από την καταστροφή του εγχώριου παραγωγικού ιστού, θα ενισχύσει το φαινόμενο της υποκατάστασης των απαξιωμένων πλέον παλαιών φθηνών φαρμάκων με νεώτερα εισαγόμενα με προστασία πατέντου, με μεσομακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!

Πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε ότι ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων – που εκ πρώτης όψεως μπορεί να εκληφθεί ως υποστήριξη του κλάδου μας - είναι απόλυτα θεωρητικός, γιατί αφενός δεν συνυπολογίζεται η έκταση του φαινομένου της υποκατάστασης, αφετέρου με την προσέγγιση του «φθηνότερου», ο στόχος αυτός δεν θα αφορά τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες!

Κύριε Πρόεδρε

Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι συγκρινόμενοι με τους μεγαλοεισαγωγείς που έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επένδυση στη χώρα και χωρίς θέσεις εργασίας, να διακινούν και να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο.

Μπορούμε όμως να είμαστε οι συμφερότεροι, χάρη στη σημαντική προστιθέμενη αξία την οποία προσφέρουμε στον τόπο, χάρη στη τεχνογνωσία που βρίσκεται ενσωματωμένη στη χώρα, χάρη στις 8.500 θέσεις εργασίας οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ζώσες επενδύσεις, καταθέτουμε επενδυτικά σχέδια, εξάγουμε σε 60 χώρες και βέβαια τροφοδοτούμε την οικονομία με φόρους, παράβολα και ασφαλιστικές εισφορές.

Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι βέβαιο ότι αφενός θα εξαφανίσει όλα τα ανωτέρω στοιχεία της προστιθέμενης αξίας, αφετέρου θα διαμορφώσει μια κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα και η χώρα μας πλήρως εξαρτώμενη.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως την επιβολή μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οποία θα είναι για όλα τα μέρη μη επωφελής, έως και καταστροφική.

Έχουμε προτείνει σειρά ισοδύναμων οικονομικά μέτρων τα οποία οδηγούν σε αναλογική και δίκαιη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να στερούν το οξυγόνο και την προοπτική ανάπτυξης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Απευθύνουμε την ύστατη έκκληση, προς εσάς. Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση αλλά την επικράτηση του αυτονόητου.

Θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Ανεξάρτητη μελέτη διεθνούς οίκου, προσδιόρισε πρόσφατα τις περιοχές ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας για τα επόμενα χρόνια. Μία από αυτές ήταν η παραγωγή γενοσήμων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αναδυόμενος αστέρας».

Στο χέρι σας είναι ο αστέρας αυτός να λάμψει ή να σβήσει οριστικά.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και το χρόνο σας.

Με εκτίμηση και προσδοκία,

Θεόδωρος Κωλέτης, Πρόεδρος
Θεόδωρος Τρύφων, Διευθ. Σύμβουλος ELPEN, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ
Δημήτρης Δέμος, Διευθ. Σύμβουλος DEMO, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ
Βασίλης Κάτσος, Διευθ. Σύμβουλος PHARMATHEN, Γενικός Γραμματέας ΠΕΦ»