Top 10: Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον διαβήτη
Στη λίστα που ακολουθεί θα διαβάσετε δέκα πράγματα που δεν ίσως δεν γνωρίζατε για τον διαβήτη και αξίζουν την προσοχή σας.
- Το 8,8% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη πάσχει από διαβήτη
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 463 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη (περίπου το 8,8% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη), με τις περισσότερες περιπτώσεις να σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.
- Ο διαβήτης ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, ο διαβήτης αποτέλεσε βασική αιτία ή παράγοντα για τον θάνατο πάνω από 4,2 εκατομμυρίων ανθρώπων τη χρονιά που πέρασε, ενώ αποτελεί την 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
- Ο οικονομικός αντίκτυπος του διαβήτη είναι τεράστιος
Ο οικονομικός αντίκτυπος του διαβήτη στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, «άγγιξε» τα 27 δισ. δολάρια το 2017.
- Η ζάχαρη δεν προκαλεί διαβήτη
Είναι «μύθος» ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη. Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης τύπου 1 οφείλεται κατά βάση σε γενετικούς παράγοντες, ενώ σε ό,τι αφορά στον διαβήτη τύπου 2, περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με τη νόσο, κυρίως η παχυσαρκία.
- Ο διαβήτης της κύησης αποτελεί έναν κύριο τύπο σακχαρώδους διαβήτη
Εκτός από τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2, ο διαβήτης της κύησης αποτελεί έναν ακόμη κύριο τύπο σακχαρώδους διαβήτη. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες γεννήσεις, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που εμφάνισαν διαβήτης της κύησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
- Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προδιαβήτη
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν προδιαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, με το 90% να μην το γνωρίζει. Ο προδιαβήτης συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 και πρόκειται για μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι τιμές σακχάρου, είτε στη νηστεία ή μετά τη λήψη τροφής, είναι ανώτερες του φυσιολογικού.
- Η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να μας βοηθήσει
Η σωματική άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και συγκεκριμένα, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση σε συνδυασμό με σύντομες δυναμικές αναερόβιες ασκήσεις. Διότι σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, αυτού του τύπου οι ασκήσεις φέρονται να μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν, μεταξύ άλλων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
- Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, στους ήδη γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, περιλαμβάνεται και η αϋπνία.
- Η απώλεια βάρους μπορεί να κρατήσει τον διαβήτη μακριά
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η απώλεια βάρους μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει ή ακόμα και να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
- Τα άτομα με χαμηλό ύψος κινδυνεύουν περισσότερο
Τέλος, με βάση τα στοιχεία μελέτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, το χαμηλό ύψος ενός ανθρώπου αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη. Για την ακρίβεια, για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης στο μέλλον διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.