Top10: Δέκα πράγματα που όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τον HIV
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ιό του HIV. Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1988, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθιέρωσαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS».
Έκτοτε, έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια μελέτης, ερευνών, ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και ενημερώσεων, όμως οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις δείχνουν πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2019 παρουσιάστηκαν 1.7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεων φορέων του ιού παγκοσμίως και χάθηκαν περίπου 690.000 άνθρωποι.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί ένα παγκόσμιο ορόσημο όπως η 1η Δεκέμβρη, παραμένει αναγκαίο ακόμη και σήμερα. Γιατί μέσα από αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να υπενθυμίσουμε πως η «μάχη» κατά του AIDS είναι μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο τα οροθετικά άτομα, αλλά όλους όσους θέλουν να εξαλείψουν τον κοινωνικό στιγματισμό που επιφέρει η συγκεκριμένη ασθένεια. Και ο καλύτερος τρόπος να το καταφέρουμε, είναι γνωρίζοντας καλά τον «εχθρό» που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει δέκα facts που αφορούν τον HIV και οφείλουμε όλοι μας να τα γνωρίζουμε.
- Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του μητρικού γάλακτος, τον κολπικών υγρών και του σπέρματος. Αποτελεί μία δια βίου ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί, όμως με την κατάλληλη αγωγή, ο ασθενής μπορεί να εξασφαλίσει έναν ποιοτικό τρόπο ζωής και να ζήσει για πολλά χρόνια.
- Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, δηλαδή το AIDS, είναι η ασθένεια που μπορεί να παρουσιαστεί σε φορείς του HIV και είναι ουσιαστικά ένα προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όποιος είναι φορέας του ιού, θα παρουσιάσει απαραίτητα την ασθένεια.
- Ένα οροθετικό άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και όταν δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.
- Η μόλυνση ενός οργανισμού από τον ιό του HIV έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της φυσικής άμυνας του οργανισμού, δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, από ένα διάστημα και μετά ο οργανισμός είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα.
- Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, ένας φορέας του HIV που δεν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό να παρουσιάσει AIDS μέσα σε μία δεκαετία. Από την εμφάνιση της ασθένειας, το μέσο προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται περίπου στα τρία χρόνια.
- Η μόνη μέθοδος πρόληψης του ιού είναι το χάπι PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis, Προφύλαξη Πριν την Έκθεση), το οποίο χρησιμοποιείτε και στη θεραπεία των ατόμων που είναι ήδη φορείς. Κάποιος που χορηγείται PrEP, ακόμη και αν μολυνθεί από τον ιό, το φάρμακο μπορεί να καταστείλει την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό του.
- Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της γέννας ή του θηλασμού από τη μητέρα στο παιδί, το απροφύλακτο κολπικό, πρωκτικό, στοματικό σεξ και η επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελόνων ή χειρουργικών εργαλείων. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή μεταμόσχευσης ιστών.
- Υπάρχουν σημεία στην Αθήνα στα οποία μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει δωρεάν και ανώνυμα εξέταση μέσω rapid για τον HIV. Η διαδικασία κρατάει μόνο λίγα λεπτά, ενώ λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
- Το 2019 καταμετρήθηκαν περίπου 38 εκατομμύρια φορείς παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 1.8 εκατομμύρια ήταν παιδιά 0-14 ετών, ενώ οι 7.1 εκατομμύρια δεν γνώριζαν πως είναι φορείς.
- Κάθε εβδομάδα περίπου 5.000 κορίτσια 15 έως 24 ετών, μολύνονται από τον ιό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.