Νοσοκομεία ώρα μηδέν: Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη - Γιατί διστάζουν οι ιδιώτες γιατροί

Τρομάζουν τα στοιχεία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, ενώ στη δυσκολότερη φάση από την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται τα νοσοκομεία και δη της Αττικής.
ΙΝΤΙΜΕ
4'

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ αριθμός ρεκόρ, με 645 διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών ανήλθαν στις 525, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 30% σε ημερήσια μεταβολή, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας είχε κρούσει εδώ και λίγο καιρό και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως στην ουσία, καθημερινά γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο της Αττικής, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τους διασωληνωμένους ασθενείς, η διάμεση ηλικία είναι τα 68 έτη. To 82.3% εξ αυτών, έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των νοσοκομείων, ενώ κατά την επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης, ο υπουργός απηύθηνε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, να συνδράμουν το σύστημα υγείας.

Ως ελάχιστο όριο για τη στήριξη των ιδιωτών στο ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας έθεσε τους 200 γιατρούς. Μάλιστα, προανήγγειλε πως εάν δεν ανταποκριθούν εντός των επόμενων 48 ωρών, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργός την επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

«Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», είπε ο κ. Κικίλιας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. Τριακόσιες από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη, το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, 450 απλές και 100 COVID, όπως είπε, εξηγώντας αναλυτικά τα νοσοκομεία που τις παραχωρούν.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (18/03), μόλις 46 γιατροί ιδιώτες γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού, αριθμό που επιβεβαίωσε μιλώντας στο Open και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Open, οι αποφάσεις για την επίταξη θα ληφθούν τις επόμενες ώρες. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργου Ελευθερίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, συζητήθηκε το ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΠΙΣ, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.