Κορονοϊός: Απόφαση Κικίλια για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί
Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Η απόφαση έρχεται μετά από τον εντοπισμό 24 θετικών κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά». Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου στο Newsbomb.gr, Παύλος Σαρώφ, μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 55% του προσωπικού.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νοσοκομείο. «Συνολικά στο Νοσοκομείο "Μεταξά" έχουμε 850 άτομα, από αυτά τα 24 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό της τάξεως του 3%. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση ανησυχία». Σημείωσε, επίσης, ότι τα θετικά κρούσματα στους ασθενείς δεν προέρχονται από το προσωπικό αλλά πιθανότατα από τους συνοδούς ή τους συγγενείς τους. Στον έκτο όροφο του νοσοκομείου έχει διαμορφωθεί κλινική covid και εκεί έχουν μεταφερθεί οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Στο μεταξύ, λήγει σήμερα η διωρία των 48 ωρών που είχε θέσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής, για να δηλώσουν συμμετοχή στο έκακτο σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ, κυρίως στην Αττική. Οι γιατροί- μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ανταποκρίθηκαν θετικά μέχρι στιγμής, ανέρχονται σε 50. Ωστόσο, ο αριθμός απέχει πολύ από το ελάχιστο όριο των 200 που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επιστράτευση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως είχε δηλώσε άλλωστε την Τετάρτη (17/03/2021).
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους ιδιώτες γιατρούς είναι το ζήτημα της αστικής ευθύνης, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον γενικό γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργο Ελευθερίου να συναντώνται με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα προκειμένου να συζητήσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΠΙΣ, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. «Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο