Η καλή στοματική υγεία ακρογωνιαίος λίθος για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Ένα συχνό λάθος που κάνουν αρκετοί γονείς είτε από άγνοια είτε από αμέλεια, είναι να μην πηγαίνουν το παιδί στον οδοντίατρο ακόμη και όταν έχουν ανατείλει τα πρώτα του δόντια.

Η καλή στοματική υγεία ακρογωνιαίος λίθος για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών
PIXABAY
3'

Της Μαρίας Μενενάκου

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουν ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη του παιδιού είναι σημαντική καθώς οι γονείς ενημερώνονται εγκαίρως και από χείλη του ειδικού για τη διάπλαση και ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, την τερηδόνα που σχετίζεται με το μπιμπερό ή τον θηλασμό και την πιθανότητα μετάδοσης της τερηδόνας από τους γονείς στο παιδί.

Άλλωστε ακρογωνιαίος λίθος για την υγιή και σωστή σωματική ανάπτυξη των παιδιών αποτελεί η καλή στοματική υγεία, χάρη στην οποία ένα παιδί μπορεί να δαγκώνει, να μασάει, να μιλάει, να χαμογελάει χωρίς περιορισμούς λόγω πόνου ή διαταραχής στη στοματοπροσωπική περιοχή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παιδί που πονάει κάνει απουσίες στο σχολείο, δεν μπορεί να αποδώσει στα μαθήματα του, δεν μπορεί να παίξει με τους φίλους του, δεν μπορεί να γελάσει. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη Στοματική Υγεία ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Πρόληψη, το ήμισυ του παντός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους γονείς το μήνυμα ότι ένα υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για ένα υγιές στόμα ενήλικα.

Το κάθε παιδί πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον οδοντίατρο, ώστε να μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο οδοντικές και περιοδοντικές νόσοι, στοματολογικά προβλήματα και κάποιες ορθοδοντικές ανωμαλίες.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού συνίσταται να γίνεται όταν τα νεογιλά δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα του, δηλαδή στην ηλικία των 12-18 μηνών. Τότε ο οδοντίατρος θα ελέγξει αν τα παιδικά δόντια βουρτσίζονται σωστά και επιμελώς από τους γονείς και θα δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. Επιπρόσθετα στην πρώτη επίσκεψη θα εξεταστεί αν υπάρχουν τερηδονισμένα δόντια και θα επισημάνουν τυχόν ανωμαλίες στα δόντια του παιδιού (π.χ. υπεράριθμα δόντια, ιδιόμορφο σχήμα κτλ.).

Από την ηλικία των 3 ετών και μετά συστήνεται η ετήσια οδοντιατρική επίσκεψη. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις συμβουλές του οδοντιάτρου οι μικροί ασθενείς εξετάζονται συνήθως 1-2 φορές το χρόνο.

Πολύτιμες συμβουλές για καλή στοματική υγεία

- Το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά θα πρέπει να ξεκινά με την ανατολή του πρώτου δοντιού και να θυμόμαστε ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για την υπόλοιπη ζωή του.

- Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται από τη μητέρα μέχρι το παιδί να μάθει να τα πλένει μόνο του (6-7 ετών). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όταν το παιδί (σε μικρότερη ηλικία) ζητήσει να πλύνει μόνο του τα δόντια του, του το απαγορεύουμε και το αποθαρρύνουμε. Αντιθέτως του δίνουμε την οδοντόβουρτσα, το ενθαρρύνουμε και το επιβραβεύουμε.

- Τι πρέπει να προσέχουμε: Βουρτσίζουμε για τουλάχιστον 1 λεπτό, αποφεύγουμε να ξεπλένουμε με πολύ νερό μετά το βούρτσισμα, ενώ οι οδοντόκρεμες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα φθορίου είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

- Από μικρή ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των δοντιών, όπως είναι το ασβέστιο.

Αν το παιδί ξεκινήσει νωρίς τη σωστή φροντίδα των δοντιών του και προσέχει τη διατροφή του, έχει περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχει σε μια γενιά χωρίς τερηδόνα, αλλά και να κρατήσει τα δόντια του για όλη του τη ζωή.

*Η Μαρία Μενενάκου είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή