Επίταξη προ των πυλών: «Στενάζουν» τα νοσοκομεία, γέμισαν οι ΜΕΘ στην Αττική- Τι απαντούν οι γιατροί

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, παρά την έκκληση του υπουργού για συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, με την προειδοποίηση για επίταξη. «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.
ΙΝΤΙΜΕ
6'

Ένα βήμα πριν την επίταξη το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι στιγμής μόλις 50 από τους 200 ιατρούς, που ζητούσε η Πολιτεία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν το Σύστημα Υγείας, ενώ τα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής στενάζουν, οι εισαγωγές καθημερινά σημειώνουν αύξηση και οι διασωληνωμένοι καταρρίπτουν καθημερινά το αρνητικό ρεκόρ στη χώρας μας, από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο 20/03 ανέρχονται στους 672, αγγίζοντας τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έναν χρόνο.

Ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες ιατρούς την περασμένη Τετάρτη, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο 48 ωρών για να ανταποκριθούν, διαφορετικά όπως είπε, θα εισηγηθεί επίταξη.

Ως εκ τούτου, η επίταξη φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

«Φύλλο πορείας» με κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των ιατρών

Σημειώνεται ότι οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επίταξης θα πρέπει να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επίταξης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί.Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που λήγει σήμερα Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

Σημειώνεται, ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.

Πατούλης: «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση»

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Επίταξη ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ - «Στενάζουν» τα νοσοκομεία, γέμισαν οι ΜΕΘ

«Δεκάδες περιστατικά και σήμερα εκτός ΜΕΘ. Απελπιστική κατάσταση. Περιμένουν μέρες να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Αδειάζει ένα κρεβάτι και περιμένουν πάνω από 50 διασωληνωμένοι στη λίστα. Ποιος να προτοεξυπηρετηθεί;» αναφέρει.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι «δεν επιτρέπεται νοσοκομείο όπως της Νίκαιας με 160 ασθενείς κορωνοϊού να μην διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ Covid».

Όπως λέει, στο Αλεξάνδρα γέμισε η καρδιολογική μονάδα και τα χειρουργεία με διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού και περιμένουν το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει, ενώ στο Σισμανόγλειο «οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν, όσοι τα καταφέρουν, τη λειτουργία της αίθουσας ανάνηψης ως ΜΕΘ».

Στο Γεννηματάς αυτή τη στιγμή είναι 11 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο Τζάνειο έξι, στη Νίκαια δέκα. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται στα περισσότερα νοσοκομεία.

Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική

«Είναι ουτοπικό να μιλάμε για διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ. Όλες γεμάτες και δεν φτάνουν», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα:

  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Γεμάτη η ΜΕΘ
  • Νοσοκομείο Αγία Όλγα: Γεμάτη η ΜΕΘ
  • ΚΑΤ: Μία κλίνη διαθέσιμη
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ερυθρός: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Νίμιτς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Δύο κενές
  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Δύο κενές
  • Νοσοκομείο Ασκληπιείο: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Τζάνειο: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Αττικό: Γεμάτη
  • Θριάσιο Νοσοκομείο: Γεμάτη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού – Όλες οι ημερομηνίες