Φαρμακοποιοί: Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία των self-test - Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς έδωσε διευκρινίσεις για τη στάση των φαρμακοποιών, τις προτάσεις τους και το ζήτημα της αμοιβής, το οποίο παρεξηγήθηκε, όπως σημείωσε.
Χωρίς να γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης, το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ετοίμαζε πρόταση για τη διάθεση και διενέργεια rapid-test στα φαρμακεία. Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα σε Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, οι φαρμακοποιοί κάνουν rapid-test στους πολίτες επί πληρωμή. Το τεστ γίνεται σε εξωτερικό χώρο και ο φαρμακοποιός φοράει ειδική στολή, σύμφωνα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει το αποτέλεσμα του τεστ, ενώ ενημερώνεται και ο ΕΟΔΥ. Την πρόταση θα κατέθετε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας ότι θα άλλαζε και η αρχική απόφαση του υπουργείου η οποία απαγορεύει τη διάθεση των rapid-test από τα φαρμακεία.
Αυτό που παρεξηγήθηκε ήταν ότι το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid-test και όχι στα self-test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self-test, τόνισε ο κ. Βαλτάς.
Για τα self-test πάντως οι φαρμακοποιοί είναι επιφυλακτικοί. Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ: «Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία. Τι είμαστε; Οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους; Θα μπορέσουμε να αντέξουμε έναν πενταπλασιασμό της επισκεψιμότητας; Τι θα γίνει με τη διανομή; Πώς θα γίνει η κατανομή, χωρίς να ξέρει το κράτος τη δυναμική του κάθε φαρμακείου; Θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να διασταυρώνεται αν ο κάθε ΑΜΚΑ έχει κάνει χρήση του τεστ ανά εβδομάδα. Χρειάζεται πρωτόκολλο. Βάσει διαδικασιών είναι αδύνατο να κάνουμε εμείς το self-test».
Ως προς την εγκυρότητα των self-test, ο κ. Βαλτάς είπε ότι φτάνει το 90%. Αν κάποιος βγει θετικός, θα πρέπει να επαναλάβει τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, τα rapid-test είναι πιο αξιόπιστα, σημείωσε. Στην περίπτωση των self-test, είναι στο χέρι του πολίτη να δηλώσει το κρούσμα στον ΕΟΔΥ και δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ο φαρμακοποιός.
Διευκρινίζοντας γιατί τα φαρμακεία μπορούν να κάνουν rapid-test όχι όμως self-test, ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι rapid-test κάνει κάποιος πιο συνειδητοποιημένα, επομένως δεν θα είναι τόσο μεγάλη η επισκεψιμότητα και σίγουρα όχι πενταπλάσια, όπως αναμένουν οι φαρμακοποιοί για τα self-test.
Ο κ. Βαλτάς επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αν και σημείωσε πως ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να δώσει μια συμβολική αμοιβή, όπως έκανε αυτοβούλως για το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Το 65% των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του covid έχει κλειστεί από φαρμακεία, εκτιμά ο ΠΦΣ. Τέλος, ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην άδικη κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους φαρμακοποιούς και τόνισε: «Ο Έλληνας φαρμακοποιός προσφέρει με την ψυχή του, υπηρεσίες υγείας μέσα στις συνθήκες της covid-19».
Το σχέδιο δράσης των φαρμακοποιών μέσα στην πανδημία
«Οι φαρμακοποιοί αποτελούμε διαχρονικά τους σταθερούς συμπαραστάτες των πασχόντων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας» τονίζει ο ΠΦΣ και κάνει μια ανασκόπηση του προηγούμενου διαστήματος κατά το οποίο αυτή η πρωτόγνωρη επιδημιολογική απειλή χτύπησε και τη χώρα μας:
1. Προχωρήσαμε στην έκδοση και διανομή χιλιάδων φυλλαδίων με ενημερωτικές πληροφορίες για τον κορονοϊό SARSCoV 2 από τα φαρμακεία μας. Παράλληλα με συντονισμένες δράσεις όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων έγινε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω συνεχών συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
2. Εκδώσαμε και αποστείλαμε σειρά εγκυκλίων και οδηγιών προς τα φαρμακεία και τους φαρμακευτικούς συλλόγους αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που όφειλαν να ληφθούν (από τις μεθόδους απολύμανσης των χώρων μέχρι την τοποθέτηση διαχωριστικών Plexiglass).
3. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προχωρήσαμε την είσοδο σε καθεστώς προστασίας διαφόρων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, υδροξυχλωροκίνη, κολχικίνη κ.α. Μάλιστα για τα αντιβιοτικά διενεργήσαμε χωριστή καμπάνια μέσω διανομή φυλλαδίων και αφισών σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Εγκαίρως δε (από το Φεβρουάριο του 2020) ενημερώσαμε όλους τους φαρμακοποιούς για το γεγονός ότι όφειλαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους στα βασικά φάρμακα καθώς είχαμε προβλέψει μέρος του προβλήματος.
4. Στις ελλείψεις αντισηπτικών και μασκών που δημιουργήθηκαν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς απαντήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της βέλτιστης διαχείρισης των αποθεμάτων. Παράλληλα εκδώσαμε οδηγίες προς τα φαρμακεία για την παρασκευή στα εργαστήριά τους ποσοτήτων αντισηπτικών που εν μέρει τουλάχιστον έδωσαν πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα. Σε απάντηση των τότε επικρίσεων η επιτροπή ανταγωνισμού που εξέτασε το θέμα της ανόδου των τιμών τότε, περίτρανα δικαίωσε τους φαρμακοποιούς οι οποίοι όχι μόνο δεν εκμεταλλεύθηκαν την συγκυρία για να πλουτίσουν αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων μείωσαν το κέρδος τους προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά.
5. Σύντομα διαπιστώσαμε το πρόβλημα που υπήρχε λόγω του αποκλεισμού με την αύξηση της οικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα αναφοράς στις υγειονομικές αρχές της ενδοοικογενειακής βίας ΜΑΣΚΑ – 19 ξεκίνησε να εφαρμόζεται προς τα τέλη του Απριλίου του 2020.
6. Από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020 είχαμε διεξαγάγει το μεγαλύτερο μέχρι τότε μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό από συστάσεως ελληνικού κράτους με 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς περίπου. Όμως ο προβληματισμός μας ήταν ότι καθώς έφτανε η εποχή του αντιγριπικού εμβολιασμού 2020 – 2021 ο εμβολιασμός όφειλε να είναι μαζικότερος για να μειωθεί η επίπτωση των αναπνευστικών νοσημάτων μέσω της πανδημίας της COVID– 19. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της ΕΣΗΕΑ διεξήγαμε ενημερωτική καμπάνια (διαφημιστικό σπότ) για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παράλληλα για πρώτη φορά εκδώσαμε κατευθυντήριες οδηγίες που περιλάμβαναν τα εξειδικευμένα μέτρα που ελήφθησαν κατά τον εμβολιασμό εν μέσω της επιδημικής κατάστασης. Σε περίπου δύο μήνες πραγματοποιήσαμε περισσότερους από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς πλησιάζοντας για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης κατά της γρίπης. Σημαντικό είναι να τονίσουμε εδώ ότι αυτός ο τιτάνιος εμβολιασμός έγινε χωρίς να υπάρξει καταγεγραμμένη αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην κοινότητα.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε στην δημιουργία ενός τηλεοπτικού σποτ, στο οποίο περιγράφεται ο ρόλος του φαρμακοποιού μέσα από τις λέξεις προστασία, προσφορά, εξειδίκευση, συμβουλή και φροντίδα, με κεντρικό μήνυμα «Είμαστε πάντα δίπλα σου».
«Πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακοποιών, 8.500 φαρμακεία συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της προαγωγής του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID– 19. Τα φαρμακεία σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον τρέχοντα εμβολιασμό ενώ παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19» αναφέρει ο ΠΦΣ και καταλήγει:
«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε τους πολίτες, το σύστημα υγείας και την κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις όπως κάνουμε διαχρονικά».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Η εφιαλτική εφημερία και η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα που σόκαρε