Γραμματόγλου στο Newsbomb.gr: Η σημασία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για τα προβλήματα στα οποία καλείται να απαντήσει το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα.  
Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.
6'

1. Σήμερα, ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και οι φροντιστές τους; Σε ποια σημεία πάσχει η φροντίδα τους;

Η σωστή πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών συνάντησαν νέες πρωτοφανείς προκλήσεις και δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα σε όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση χιλιάδων ασθενών υπήρξε εξαιρετικά προβληματική εξαιτίας μιας σειράς αντικειμενικών λόγων, όπως υπερφορτωμένα και εξαντλημένα, αν όχι απαξιωμένα, υγειονομικά συστήματα, μειωμένοι ανθρώπινοι πόροι, ελλιπείς εξοπλισμοί και τεχνολογικά μέσα, περιορισμός των μετακινήσεων, ανυπαρξία διαθέσιμων καταλυμάτων φιλοξενίας αλλά και εξαιτίας υποκειμενικών λόγων, καθώς πλήθος ανθρώπων καθυστέρησαν —αν δεν παρέλειψαν εντελώς— τόσο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων όσο και των απαραίτητων επαναληπτικών τους ελέγχων. Τα αποτελέσματα όλων αυτών άρχισαν να διαφαίνονται και δυστυχώς θα γίνουν ακόμα πιο ορατά τους επόμενους μήνες.

Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο στις συνθήκες της πανδημίας αποδείχτηκε μια τεράστια πρόκληση και στη χώρα μας. Για την Πολιτεία, τις υγειονομικές δομές που κατακλύστηκαν από περιστατικά covid, τα οποία μετέτρεψαν πάρα πολλά νοσοκομεία μας σχεδόν σε αποκλειστικά νοσοκομεία covid, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εξουθενώθηκε από τις εξαντλητικές, στρεσογόνες και συνεχόμενες εφημερίες, το προσωπικό που νόσησε και που έχασε κάποιες φορές τη ζωή του όπως και οι ασθενείς που περιέθαλπε, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υποχρεώθηκε εν ολίγοις να ασκεί την ιατρική ως εν καιρώ πολέμου, σε πεδίο μάχης, συχνά χωρίς να φέρει στοιχειώδη και επαρκή οπλισμό.

Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο στις συνθήκες της πανδημίας αποδείχτηκε μεγάλη πρόκληση και για τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του καρκίνου, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που πολύ γρήγορα και εύκολα αντιλήφθηκαν τη ζωτική ανάγκη για ταχεία παροχή βοήθειας πρακτικής αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης των καρκινοπαθών, και γι’ αυτό έδρασαν άμεσα, καθεμία από αυτές στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Και εν μέσω όλων αυτών, μια τεράστια κοινότητα ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, μια ομάδα ευάλωτη και ευπαθής κατά τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με πολλαπλάσιους κινδύνους για βαριά νόσηση από covid αλλά και κατάληξη από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, λόγω ακριβώς των υποκείμενων νοσημάτων τους, παρέμεινε τρομοκρατημένη από όλα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν, παραπληροφορημένη ή πάντως σε μεγάλη σύγχυση λόγω του ομιχλώδους, απίστευτου και αφιλτράριστου όγκου πληροφοριών αλλά και των συχνά αντικρουόμενων απόψεων, επιστημονικών και μη, που αναμεταδίδονταν κατά ριπάς από όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

2. Πόσο σημαντικό είναι το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους;

Δυστυχώς, η θλιβερή πραγματικότητα για τον τόπο μας, είναι ότι δεν έχουμε ένα σωστό Εθνικό Αρχείο Καρκίνου που να επιτρέπει σωστή αξιολόγηση των δράσεων. Τα βασικά στοιχεία για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του προβλήματος του καρκίνου σε μια χώρα, απαραίτητα για την αξιολόγηση της παροχής υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας αυτής, είναι οι δείκτες συχνότητας της ασθένειας συγκριτικά με τους δείκτες θνησιμότητας, αλλά και τα μετρήσιμα χρόνια υγιούς ζωής. Το ζήτημα είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση - παρακολούθηση υπηρεσιών χωρίς στατιστικά δεδομένα. Αυτό ακριβώς που ονομάζεται ποιοτική αξιολόγηση υπηρεσιών. Πώς όμως θα εφαρμοστεί μια Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα από την πρόληψη μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα, όταν αγνοούμε ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος;

H Ελλάδα δεν διαθέτει κάποιο οργανωμένο σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Με στόχο την κάλυψη αυτού του σημαντικού κενού, αναπτύχθηκε το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, επιδιώκοντας να αποτελέσει τη βάση συζήτησης. Το προτεινόμενο σχέδιο εστιάζει σε τρεις άξονες, την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου, με κάθε άξονα να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες δομές και δείκτες που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Τo σχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις διαγνωστικές διαδικασίες, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα η οποία έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της νόσου σε πρωιμότερα στάδια και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης. Επιπλέον η εφαρμογή του μπορεί να εγγυηθεί υψηλής ποιότητας περίθαλψη στους ασθενείς που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα. Οι κλινικές μελέτες αποτελούν το βασικό βήμα για την καθιέρωση νέων θεραπειών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας του καρκίνου γενικότερα, αλλά και του καρκίνου του πνεύμονα ειδικότερα. Οι κλινικές μελέτες είναι μεν ένα αναγκαίο προαπαιτούμενο για την έγκριση νέων αποτελεσματικότερων θεραπευτικών επιλογών για τον καρκίνο του πνεύμονα, όμως είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ταυτόχρονα παρέχουν στους ασθενείς την ευκαιρία πρωιμότερης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου φροντίδα μέσα σε ένα ελεγχόμενο και αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Αυτό που απαιτείται είναι η στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της χώρας και θα την καταστήσουν αξιόπιστο Ευρωπαίο εταίρο. Στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών για τον καρκίνο του πνεύμονα με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία.

3. Ποιες δράσεις μπορούν να βελτιώσουν περισσότερο τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και των φροντιστών τους; Τι προσδοκίες έχετε από το προτεινόμενο ΕΣΔ κάτα του καρκίνου του πνεύμονα;

Η εκπαίδευση των γιατρών ώστε οι ασθενείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους και τη θεραπεία που λαμβάνουν απλά και κατανοητά. Επίσης, να έχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα που απαιτεί η κατάσταση της υγείας τους, όπως και να διευκολύνεται η επαφή τους με άλλους ασθενείς για αλληλοενημέρωση και ενδυνάμωση. Τέλος, να υποστηρίζεται η βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους που τους επιτρέπει την διαδικτυακή ενημέρωση, χρήση υπηρεσιών υγείας και επικοινωνία.

Οι προσδοκίες μας από το προτεινόμενο ΕΣΔ κατά του καρκίνου του πνεύμονα είναι οι ακόλουθες:

1. Λιγότεροι ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα

2. Περισσότεροι ασθενείς που επιβιώνουν από τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

3. Καλύτερη εμπειρία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και τους φροντιστές τους στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.