Προστατεύοντας την υγεία μας από την κλιματική αλλαγή

Έχουν περάσει 73 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) -μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία- και με αφορμή την ημερομηνία γέννησής του, την 7η Απριλίου, κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
5'

Η σημασία του εν λόγω εορτασμού είναι αναμφίβολα μεγάλη, αν αναλογιστούμε πως η υγεία αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος, σε κάθε σημείο του πλανήτη, πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

Το βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, λοιπόν, είναι να υπάρξει καθολική κάλυψη υγείας μέχρι το 2030. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από αυτόν τον στόχο και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να υπογραμμίσουμε απλώς ότι τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην απολαμβάνει κάλυψη σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Ωστόσο, μαζί με τον στόχο της επίτευξης της καθολικής κάλυψης υγείας μέχρι την επόμενη δεκαετία, κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, έρχονται στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα σε ό,τι αφορά στην υγεία γενικότερα, για τα οποία αξίζει να είμαστε ενημερωμένοι. Το βασικό θέμα του εορτασμού για το έτος που πέρασε, για παράδειγμα, σχετιζόταν με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε, λόγω της πανδημίας του Covid-19, για αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 ήταν αφιερωμένη στις νοσοκόμες και τις μαίες και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της παγκόσμιας υγείας. Το 2021 όμως, στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, ένα διαφορετικό και αναμφίβολα κρίσιμης σημασίας ζήτημα: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα

Ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος της θερμοκρασίας, ατμοσφαιρική μόλυνση, έλλειψη τροφίμων, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, λειψυδρία. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας. Φαίνεται όμως πως η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τη Γη, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις και για την υγεία μας. Για την ακρίβεια, κατά τον ΠΟΥ, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρατηρούνται ήδη αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, ενώ έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού, μπορεί να λάβει στο άμεσο μέλλον και άλλες, πιο μεγάλες και περισσότερο επικίνδυνες διαστάσεις.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Να αναφέρουμε μόνο ότι περίπου το 90% του πληθυσμού της Γης αναπνέει σήμερα μολυσμένο αέρα. Πιο αναλυτικά, εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων, με τον ΠΟΥ να υπογραμμίζει πως η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά περισσότερο τους πιο φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους.

Ποιες ασθένειες φέρονται να σχετίζονται, λοιπόν, με την κλιματική αλλαγή; Το άσθμα και τα καρδιακά προβλήματα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι μολύνσεις και ο υποσιτισμός εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και γενικότερα, η αύξηση των μολυσματικών επιδημιών. Το τελευταίο αυτό στοιχείο εξηγείται από το ότι το κλίμα της Γης γίνεται πιο θερμό, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για διαρροϊκές ασθένειες ή τη χολέρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν μολύνσεις. Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2019 δε, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι ολοένα και πιο εκτεθειμένο σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες ή δασικές πυρκαγιές.

Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε υγειονομικό επίπεδο. Το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι σίγουρα αρκετό για να μας «αφυπνίσει» και να μας ωθήσει να δούμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ως μία αφορμή για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να τον κάνουμε περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, όχι μόνος προς όφελος του πλανήτη μας, αλλά και της δικής μας υγείας και δη, εκείνης των παιδιών μας.

Πάνω από όλα όμως, είναι σημαντικό να στραφούμε ακόμη περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και μεταξύ άλλων, μετακινήσεων, καθώς και να φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και για καλύτερη υγεία για όλους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα