Σύγχρονες συνήθειες διατροφής: Πώς η παραμονή στο σπίτι επηρέασε το πρόγραμμά μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τελευταίος χρόνος υπήρξε καθοριστικός για τις ζωές όλων μας, καθώς υπό την απειλή μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας, η παραμονή μας στο σπίτι ήταν η πιο δραστική μέθοδος για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, περιορίζοντας συγχρόνως την εξάπλωση του ιού.
5'

Με τους ειδικούς να εισηγούνται ιδιαίτερη προσοχή, κοινωνική αποστασιοποίηση και περιορισμό των μετακινήσεων μας στις απολύτως αναγκαίες, ο προσωπικός μας χώρος μετατράπηκε σε γραφείο, γυμναστήριο, χώρος διασκέδασης και χαλάρωσης. Όπως ήταν επόμενο, αυτή η ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά μας, δεν άργησε να επηρεάσει σημαντικά και άλλους τομείς της ζωής μας, όπως τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την ψυχαγωγία και τη διατροφή μας.

Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που έχουμε συμπληρώσει έναν χρόνο «μένοντας σπίτι» για το κοινό καλό, έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε πίσω και να αναλογιστούμε ποια ήταν τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, ακόμη και αν τα πράγματα ήταν και παραμένουν δύσκολα, όλο αυτό το διάστημα μπορέσαμε να επωφεληθούμε από τον ελεύθερο χρόνο που μας δόθηκε, να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας, πραγματοποιώντας μικρές βελτιώσεις και αναβαθμίζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Ακλόνητη απόδειξη αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η «επιδρομή» των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ την άνοιξη του 2020, όπου εν ριπή οφθαλμού… εξαφάνισαν υλικά όπως το αλεύρι και η μαγιά.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μία πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), στην οποία διερευνήθηκε η επίδραση στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού έπειτα από τα μέτρα που πάρθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, το 31% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα μαγειρεύει περισσότερο σπιτικό φαγητό, το 22% θα τολμήσει να δημιουργήσει σπιτικά γλυκά, το 15% θα ζυμώσει ψωμί, ενώ το 13% σκοπεύει να στραφεί σε μία πιο υγιεινή διατροφή. Με αφορμή, λοιπόν, τη συγκεκριμένη έρευνα, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές νέες διατροφικές συνήθειες που αποκτήσαμε όσο μέναμε σπίτι και οι οποίες είχαν ένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής μας εν γένει.

Επιστρέψαμε με όρεξη και διάθεση στις κουζίνες μας

Με τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά έπειτα από τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας και να εκτελούν μόνο παραλαβές από το κατάστημα ή κατ’ οίκον παραδόσεις, αρκετοί από εμάς μπήκαμε στη διαδικασία να αναθερμάνουμε τη σχέση μας με τη μαγειρική, να τη προσεγγίσουμε ως έναν δημιουργικό τρόπο διασκέδασης, για να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας. Ειδικότερα όσοι από εμάς απουσίαζαν παλαιότερα πολλές ώρες από το σπίτι, εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων και συνήθιζαν να τρώνε απ’ έξω, είδαν το lockdown ως μία ευκαιρία για να ανακαλύψουν τα οφέλη μίας σπιτικής διατροφής, αλλά και ένα «κρυφό» ταλέντο στη γαστρονομία που δεν γνώριζαν πως διαθέτουν. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφώσουμε μία πιο ισορροπημένη διατροφή, «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, την οποία δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα!

Αξιολογήσαμε την αξία της διατροφής με άλλα κριτήρια

Ένα σημαντικό μάθημα που διδαχθήκαμε τον τελευταίο έναν χρόνο, είναι πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας. Ακριβώς για αυτό, θέλοντας να «θωρακίσουμε» όσο το δυνατόν καλύτερα το ανοσοποιητικό αλλά και την υγεία του οργανισμού μας εν γένει, μπήκαμε στη διαδικασία να επαναξιολογήσουμε την αξία του φαγητού στη ζωή μας και να δούμε πως εκτός από μία καθημερινή απόλαυση, είναι συγχρόνως και ένας από τους ισχυρότερους «συμμάχους» μας ενάντια στον κορωνοϊό. Εμπλουτίζοντας τα ημερήσια γεύματά μας με φυσικές «πηγές» θρεπτικών στοιχείων, όπως φρούτα ή λαχανικά και περιορίζοντας την κατανάλωση των έτοιμων συσκευασμένων τροφών, όχι μόνο καταφέραμε να γίνουμε πιο τολμηροί με τις συνταγές που πραγματοποιούσαμε, αλλά συνειδητοποιήσαμε πως ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα, μπορεί να είναι απολαυστικό και χορταστικό ταυτόχρονα.

Παραμείναμε συνεπείς στον «κανόνα» των πέντε γευμάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους, πέντε -μικρά και μεγάλα- γεύματα μέσα στην ημέρα, είναι ο ιδανικός αριθμός για να παρέχουμε στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο. Οι έντονοι και απαιτητικοί ρυθμοί ζωής που ακολουθούσαμε προ-πανδημίας δεν μας επέτρεπαν να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτόν τον διατροφικό «κανόνα», υποχρεώνοντάς μας να παραβλέπουμε γεύματα και αφήνοντας το στομάχι μας να… παραπονιέται, όμως αυτό άλλαξε από τον περασμένο Μάρτιο. Περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι, είχαμε τον χώρο και τον χρόνο ώστε να ετοιμάσουμε και να «ρυθμίσουμε» τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες και αποκτώντας ένα πιο ωφέλιμο πρόγραμμα διατροφής για τον μεταβολισμό μας.

Δεν καταφέραμε να γλιτώσουμε τις… «παγίδες»

Ομολογουμένως, ακόμη και αν καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη διατροφή μας εν μέσω πανδημίας, αρκετοί από εμάς είχαμε αντίθετα αποτελέσματα, όταν κάναμε το γενναίο βήμα να ανέβουμε στη ζυγαριά. Η διαρκής παραμονή μας στο σπίτι, μας έκανε κάπως πιο επιρρεπείς στο… τσιμπολόγημα, ενώ η απότομη «στροφή» μας προς έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, ήταν οι δύο βασικές αιτίες που προσθέσαμε μερικά επιπλέον κιλά τον τελευταίο έναν χρόνο. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μία ισορροπημένη και ωφέλιμη διατροφή, δεν αρκεί για να «χτίσουμε» έναν δυνατό και υγιεινή οργανισμό. Συνεπώς, εφόσον μπορέσαμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, μήπως ήρθε η ώρα να εντάξουμε και τη σωματική άσκηση στο πρόγραμμά μας;

Τέλος, ας ελπίσουμε πως οι βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διατροφή μας τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μόνο ένα «σύμπτωμα» του κορωνοϊού, αλλά ένας νέος τρόπος, μία ωφέλιμη στάση ζωής που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και με το πέρας της πανδημίας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες είναι «το άλφα και το ωμέγα» για να απολαμβάνουμε μία ξέγνοιαστη καθημερινότητα, γεμάτη υγεία!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Εντοπίστηκε στην Αφρική παραλλαγή του κορονοϊού με 34 μεταλλάξεις