Το μέλλον στην Υγεία: Τι μπορεί να αλλάξει σε 5 και τι σε 25 χρόνια από σήμερα;

Το «τι μπορεί να αλλάξει στον τομέα της Υγείας σε πέντε χρόνια από σήμερα» είναι ένα ερώτημα που πολλοί σκεφτόμαστε, δεδομένων των αλμάτων της τεχνολογίας και της επιστήμης σε μια σειρά παραμέτρων και δράσεων που επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Το μέλλον στην Υγεία: Τι μπορεί να αλλάξει σε 5 και τι σε 25 χρόνια από σήμερα;
5'

Το ίδιο ερώτημα γίνεται ακόμα πιο… προκλητικό για τη φαντασία μας, όταν αντί για πέντε χρόνια από σήμερα, σκεφτούμε τι μπορεί να έχει αλλάξει σε 25 χρόνια – περί το 2045, δηλαδή.

Όλοι κατανοούμε πως αυτά τα περίφημα «άλματα» της τεχνολογίας έχουν πολύ μεγαλύτερο… διασκελισμό τα τελευταία χρόνια. Άλλη ήταν η πρόοδος που καταγραφόταν στις αρχές του 1990, άλλη στις αρχές του 2000 και άλλη είναι σήμερα, στις αρχές της δεκαετίας του 2020, ενώ η πανδημία του κορονοϊού, υπήρξε καταλύτης σε μια σειρά εξισώσεων και δισεπίλυτων, ως σήμερα, ζητημάτων. Έτσι λοιπόν, θεωρείται βέβαιο πως και η υγειονομική περίθαλψη, μαζί με μια σειρά άλλων τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, πρόκειται να εισέλθει σε μια περίοδο ταχείας αλλαγής. Τα όρια μακροζωίας αυξάνονται, οι νέες τεχνολογίες και οι ανακαλύψεις ανατρέπουν μια σειρά δεδομένων, καινοτόμοι σχεδιασμοί δίνουν νέα φρεσκάδα και ισχύ σε ήδη υπάρχουσες και εφαρμοσμένες πρακτικές. Είναι σαφές πως ο ασθενής ενδυναμώνεται ποικιλοτρόπως, γεγονός που κατά συνέπεια αλλάζει ριζικά τον τρόπο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών.

Οι εκτιμήσεις επιστημόνων στο περιοδικό The Economist

Πρόσφατα το κορυφαίο περιοδικό The Economist φιλοξένησε στη διαδικτυακή του έκδοση μία πολύ μεγάλη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ επιστημόνων διαφόρων πεδίων. Βάσει των απαντήσεών τους, προέκυψαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πώς μπορεί να αλλάξει η υγειονομική περίθαλψη στο άμεσο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Ο Economist όμως, εκτός αυτής της κατηγορίας ερωτήσεων, ζήτησε από τους επιστήμονες να απαντήσουν επίσης, στο αν και πώς πιστεύουν πως θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές. Είναι λοιπόν σαφές πως η τεχνολογία και η επιστήμη θα δώσουν στον άνθρωπο νέες δυνατότητες στο άμεσο μέλλον, τις οποίες θα μπορεί να αξιοποιήσει ως προς την Υγεία και την περίθαλψή. Το θέμα είναι όμως, πόσες από τις δυνατότητες αυτές θα καταφέρει πράγματι να αξιοποιήσει, σε ποιο βαθμό και αν όχι, τι θα τον εμποδίσει;

Πιο συγκεκριμένα, σε πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε:

- Φορητές ιατρικές συσκευές για τους επαγγελματίες υγείας, μέσω των οποίων θα γίνεται διάγνωση και θεραπεία άμεσα.

- Αισθητήρες υγείας για το κοινό, που θα μπορεί να «φοράει» μία συσκευή, να φέρει ένα ψηφιακό «τατουάζ», να φορά «έξυπνα» ρούχα που θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν, εάν χρειάζεται, ιατρικά δεδομένα.

- Το IoT (Internet of Things) θα μπει στην υγειονομική περίθαλψη.

- Θα αξιοποιηθεί ευρέως η τρισδιάστατη εκτύπωση για ιστούς, δέρμα, κύτταρα του αίματος, οστά.

- Με γονιδιωματική ανάλυση θα αποφασίζεται η κατάλληλη θεραπεία.

- Ρομπότ που θα λειτουργούν ως βοηθοί του νοσηλευτικού προσωπικού θα εμφανιστούν στα νοσοκομεία.

- Η Εικονική Πραγματικότητα θα χρησιμοποιείται τόσο στην ιατρική εκπαίδευση όσο και σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει τους χρόνους ανάρρωσης.

- Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει ενεργότερο ρόλο στην παρακολούθηση ασθενών και στη διάγνωση.

- Οι τεχνικές Επαυξημένης Πραγματικότητας θα αξιοποιηθούν τόσο στην εκπαίδευση γιατρών όσο και στη διάγνωση.

Η… επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα

Εάν κάποια από τα παραπάνω μας φαίνονται εκπληκτικά, τότε, πραγματικά, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τα επόμενα 25 χρόνια στην υγειονομική περίθαλψη, μοιάζουν να προέρχονται από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Αναλυτικά, οι επιστήμονες προβλέπουν πως μέχρι το 2045, θα μπορούμε:

- Να εφαρμόσουμε πλήρως την τηλεϊατρική.

- Να επανασχεδιάσουμε τα νοσοκομεία, που θα είναι πολύ μικρότερα, ακριβώς λόγω της εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης που θα είναι ευρέως διαδεδομένη.

- Με τη χρήση δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα έχουμε φάρμακα ακριβείας, που θα βασίζονται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

- Εμφυτεύσιμες συσκευές, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, δεν θα παρακολουθούν απλώς τους ασθενείς, αλλά θα φροντίζουν να τους παρέχουν και την κατάλληλη αγωγή.

- Μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα δημιουργούμε ανθρώπινα όργανα για μεταμοσχεύσεις.

- Η γήρανση θα είναι «ιάσιμη ασθένεια» και ουσιαστικά οι άνθρωποι θα σταματήσουν να γερνούν.

- Θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε εξαρχής το DNA των μωρών και, ουσιαστικά, να «παραγγέλνουμε» παιδιά!

- Οι εγκέφαλοί μας θα είναι απευθείας συνδεδεμένοι με την Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσω της τεχνολογίας BCI (Brain-Computer Interface).

Τελικά, τι θα γίνει και τι όχι, στην πραγματικότητα;

Ακριβής απάντηση σε αυτό φυσικά δεν μπορεί να δοθεί. Εν τούτοις, πρέπει να επισημανθεί πως όλα τα παραπάνω, ο άνθρωπος θα μπορεί να τα πραγματοποιήσει, θα διαθέτει δηλαδή τα μέσα και τις γνώσεις, μέσα στην επόμενη εικοσιπενταετία. Στην εξίσωση όμως της πραγματικής ζωής μπαίνουν μία σειρά παράγοντες που ανατρέπουν το τελικό αποτέλεσμα – και πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τεχνολογία ούτε με την επιστήμη, αλλά με την ηθική και τις «πραγματικές συνθήκες». Οι ίδιοι οι επιστήμονες που απάντησαν σε αυτή την έρευνα του Economist, πιστεύουν ότι κυρίως λόγω ηθικών παραμέτρων, κόστους και «πραγματικότητας», πολλές από αυτές τις δυνατότητες της επιστήμης δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, τουλάχιστον σε παγκόσμιο εύρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες που απάντησαν στην έρευνα του The Economist, πιστεύουν πως το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην εφαρμογή όλων των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη είναι τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν. Φαίνεται πως η φιλοσοφία και η σκέψη του Ανθρώπου, αποτελούν ανάχωμα ως προς την πραγματοποίηση αυτού που πολλοί θα αποκαλούσαν «Δυστοπία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή