Κορονοϊός: Ανησυχία των γιατρών για το φαινόμενο «long covid» - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr
Χρόνια εξάντληση, δυσκολία αναπνοής, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, μυαλγίες, είναι μερικά μόνο από τα επακόλουθα της Covid-19 που συχνά επιμένουν μήνες μετά την ανάρρωση.
Τα επίμονα συμπτώματα δυσκολεύουν τη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που προς το παρόν δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία επίσημη κατηγορία και συχνά ξεφεύγουν απο τα "ιατρικά ραντάρ."
Την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει Ευρώπη, Ασία και Αμερική και το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο αριθμός των περιπτώσεων "Long Covid" αναμένεται να αυξηθεί επίσης. Η συνεχιζόμενη νόσηση μετά τη λοίμωξη από COVID-19 που μόλις πρόσφατα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την οικονομία, απουσιάζει ωστόσο από τις συζητήσεις για τις δημόσιες πολιτικές έναντι του ιού, λένε οι ειδικοί που εστιάζουν στο φαινόμενο.
Στη Βρετανία λόγου χάρη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα Covid «μακράς διαρκείας», σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Γραφείου Εθνικής Στατιστικής. Τα άτομα αυτά είχαν νοσήσει και, παρά το γεγονός ότι έχουν αναρρώσει, συνεχίζουν να υποφέρουν από μία σειρά συμπτωμάτων, ένα και πλέον μήνα αφότου νόσησαν από τον ιό.
Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Independent», ο αριθμός αυτός δείχνει μία σημαντική αύξηση με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις σε ότι αφορά τα επίμονα και εξουθενωτικά συμπτώματα ασθενών με Covid μακράς διαρκείας. Σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, συνολικά 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν συμπτώματα «Long Covid».
Σχεδόν 1 στους 7 Βρετανούς που μολύνθηκαν από κορονοϊό συνέχισαν να έχουν συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Με τον όρο «Long COVID» εννοούμε ένα σύνολο από συμπτώματα που η νόσηση από τον κορονοϊό «κληροδοτεί» σε ένα ποσοστό ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Leicester ωστόσο η κατηγορία που φαίνεται ότι πλήττεται κατά κύριο λόγο είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο κορονοϊός «μακράς διαρκείας» οδήγησε το 18% των πολιτών να σταματήσουν τη δουλειά τους και ένα ποσοστό 19% να αλλάξουν δουλειά.
Το προφίλ των ασθενών που υποφέρουν από «Long Covid»
Οι «πρώην ασθενείς» με κορονοϊό που δυσκολεύονται να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση προ κορονοϊού είναι πιο πιθανό να είναι λευκές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ περίπου 40 και 60 ετών, με τουλάχιστον δύο ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα που συνδέθηκαν με αναπνευστήρα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Μια δεύτερη μικρότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανισουν δύσπνοια και διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνια κόπωση σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας που είχαν την ασθένεια, επτά μήνες μετά από νοσοκομειακή περίθαλψη. Μια διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε 16 κοινά συμπτώματα, ωστόσο η πλήρης λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού «μακράς διαρκείας»
Για το «φαινόμενο» μίλησε στο Newsbomb.gr, o παιδίατρος-νεογνολόγος –Συνεργάτης του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ.Νίκος Βουδούρης.
Ενώ ο κορoνοϊός εξελίσσεται και μετεξελίσσεται ραγδαία, συμπαρασύρει μαζί του ανθρώπινες ζωές, πολιτισμούς, κοινωνίες που άλλες σε πανικό και άλλες σε αμηχανία προσπαθούν να αντιδράσουν, ταυτόχρονα αφήνει πίσω του καταστροφές, παρενέργειες και επιπλοκές. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που νόσησαν από covid-19 και συνεχίζουν να έχουν προβλήματα υγείας;
«Ας υποθέσουμε ότι ξαφνικά κολλάμε COVID-19. Αρρωσταίνουμε για αρκετές εβδομάδες. Όταν ξυπνάμε κάθε πρωί, αναρωτιόμαστε αν αυτή η μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία μας! Κάθε μέρα όμως τα χειρότερα συμπτώματά μας -ο πυρετός, ο φοβερός βήχας, η δύσπνοια- γίνονται όλο και καλύτερα. Κερδίζουμε μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και δεν αναρωτιόμαστε πλέον αν κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μας και πιστεύουμε πως σε μια ή δύο εβδομάδες, θα είμαστε ο παλιός μας εαυτός. Παρά το γεγονός ότι περνούν εβδομάδες και τα χειρότερα συμπτώματα υποχωρούν, δεν είμαστε όπως πριν. Δεν μπορούμε να περπατήσουμε ούτε στα 10 μέτρα χωρίς στάση για ξεκούραση. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας. Ακόμη και μια απλή καθημερινή οικιακή εργασία μας εξαντλεί! Υπάρχουν πόνοι παντού. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα συγκέντρωσης, δεν μπορούμε να κάνουμε απλούς υπολογισμούς. Ο εγκέφαλός μας είναι σε σύγχυση!»
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά από COVID-19, λέει ο κος Βουδούρης. Επί του παρόντος, η κατάσταση που βιώνουν είναι γνωστή ως “μακράς διάρκειας COVID” ( LONG COVID ή PASC).
Αναφέρεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.
- Το 10% των ασθενών ακόμη και με ήπια νόσηση συνεχίζουν να έχουν παθολογικά ευρήματα πέρα των 12 εβδομάδων .
- Το 50% των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά που επιμένει 3 μήνες ή και περισσότερο , με σχεδόν το 25% να αναφέρει τρία ή και παραπάνω συμπτώματα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: κόπωση, πόνοι στο σώμα, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία άσκησης, κεφαλαλγία και δυσκολία στον ύπνο. Δεδομένου ότι η COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά μακροπρόθεσμης ανάρρωσης. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιός θα παρουσιάσει Long Covid. Η πορεία της αποθεραπείας τους είναι ανεξάρτητη από τη βαρύτητα της νόσου, είναι μακροχρόνια με διακυμάνσεις και ακολουθεί αργή ύφεση.
Οι πιο συχνές εκδηλώσεις:
٠ Από το ανώτερο αναπνευστικό: Ωταλγία, Πονόλαιμος, Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης
٠ Από το κατώτερο αναπνευστικό : Βήχας, Δύσπνοια
٠ Από το καρδιαγγειακό: Πόνος στο στήθος, Αίσθημα παλμών
٠ Από το γαστρεντερολογικό : Κοιλιακό άλγος, Ναυτία, Διάρροια, Ανορεξία
٠ Νευρολογικά συμπτώματα : Απώλεια συγκέντρωσης ή προβλήματα μνήμης, Πονοκέφαλοι, Διαταραχή ύπνου, Ζάλη
٠ Μυοσκελετικά συμπτώματα : Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
٠ Ψυχολογικά / ψυχιατρικά συμπτώματα: Άγχος και κατάθλιψη
٠ Γενικά συμπτώματα : Καταβολή, Πυρετός, Διάχυτος πόνος, Εξανθήματα κ.α
Τι μπορεί να προκαλέσει Long Covid;
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν διάφορες θεωρίες :
- ένα συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο φλεγμονής στον εγκέφαλο
- μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει αντισώματα που προσβάλλουν τον εγκέφαλο
- μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, λόγω ανωμαλιών του αυτόνομου νευρικού συστήματος
- δυσκολία στην παραγωγή αρκετών ενεργειακών μορίων για την ικανοποίηση των αναγκών του εγκεφάλου και του σώματος.
Υπάρχει θεραπεία;
Είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσεις κάτι όταν δεν το ξέρεις σε όλη την έκτασή του. Δεν υπάρχει κάποια τυπική προσέγγιση για αυτούς τους ασθενείς . Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται, με βάση τη διάγνωση. Εάν επιβεβαιωθεί, αρχίζουμε με έντονη ενυδάτωση, τροποποιήσεις στη διατροφή και ορισμένα φάρμακα. Τελικά, η φυσικοθεραπεία είναι το κλειδί, αλλά συχνά χρειάζονται μήνες πριν οι ασθενείς ανταποκριθούν επαρκώς και να είναι έτοιμοι.
Ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό «μακράς διαρκείας» το εμβόλιο
Παράλληλα σύμφωνα με νεότερες μελέτες, αρκετοί ασθενείς (36%) βλέπουν ανακούφιση μετά από τον εμβολιασμό τους έναντι του Covid.
Με την τρέχουσα γνώση, η καθοδήγηση βασίζεται στις αρχές διαχείρισης οποιασδήποτε αιτιολογίας συνδρόμου χρόνιας κόπωσης
1. Σταδιακή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με περιόδους ανάπαυσης και χαλάρωσης.
2. Καλή ποιότητα ύπνου.
3. Καλή διατροφή και πρόσληψη υγρών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής ή της μείωσης της καφεΐνης και του αλκοόλ.
4. Διατήρηση της ψυχικής ευεξίας.
5. Σταδιακή επιστροφή στην εργασία ή στην εκπαίδευση.
6. Διατήρηση επαφής με το γιατρό μας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Self test στα φαρμακεία - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες – Τι πρέπει να κάνετε