Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: ΕΛΛΟΚ - Σοβαρές οι συνέπειες της πανδημίας στην ογκολογική περίθαλψη

Επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιστολή της ΕΛΛΟΚ σε ΠτΔ & Πρωθυπουργό
INTIME NEWS
4'

Η παγκόσμια μάχη με την πανδημία, για περισσότερο από ένα έτος, έχει συγκλονίσει συθέμελα τα συστήματα υγείας ακόμη και των περισσότερο προηγμένων κρατών, επισημαίνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ασύμμετρη απειλή της λοίμωξης covid-19, τα συστήματα υγείας υπολειτουργούν στη φροντίδα άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, του οποίου η επιτυχής αντιμετώπιση έχει στενή συνάφεια με το χρόνο διάγνωσης και έναρξης της απαιτούμενης θεραπείας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, απέστειλε επιστολή – πρόσκληση σε δράση, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να δώσει εθνική διάσταση στις σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία για την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, με τονίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης που συναντούν οι ογκολογικοί ασθενείς στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Η πρόσκληση σε δράση για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο στις απαραίτητες για την υγεία τους υπηρεσίες, που ξεκινούν από την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, μέχρι την αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία, εστιάζεται στα εξής:

1. Διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην πρόληψη και τον προ-συμπτωματικό έλεγχο

Σύμφωνα με μελέτες κατά το έτος 2020, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ οι εξετάσεις πρόληψης και οι προ-συμπτωματικοί έλεγχοι εμφανίζουν μείωση περίπου 50% συνεπεία της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν επιστρατευθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον προμηνύεται κύμα εμφάνισης παραμελημένων καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες με αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

2. Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες σε συνθήκες ασφάλειας

Ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο δήλωσε ότι υπέστη ακύρωση ή αναβολή του ραντεβού του για επανέλεγχο της υγείας του κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της πανδημίας. Το σύστημα υγείας πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο και αιματολογικές κακοήθειες, στις κατάλληλες γι’ αυτούς θεραπείες, με διατήρηση ασφαλών ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς, ασφαλών συνθηκών νοσηλείας και τις αναγκαίες προσαρμογές όπου αυτό απαιτείται. Σήμερα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις συστημικές, χειρουργικές ή ακτινοθεραπευτικές θεραπείες τους, λόγω διακοπών λειτουργίας τακτικών εξωτερικών ιατρείων και ογκολογικών κλινικών.

3. Διάθεση των αναγκαίων πόρων για εξακρίβωση των συνεπειών της πανδημίας και εξασφάλιση της συνέχισης της ογκολογικής φροντίδας

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη έρευνας και εκπόνησης μελέτης για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας, οι οποίες δεν είναι ορατές σε όλη τους την έκταση. Η γνώση και η κατανόηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, με την αξιοποίηση των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν διατίθενται από τον ΕΟΔΥ, θα δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει στοχευμένα τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ογκολογικής περίθαλψης στο μέλλον.

4. Διασφάλιση της αποκατάστασης και επανένταξης στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο

Η αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών με καρκίνο στην κοινωνία και την εργασία, μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωσή της στην παρεχόμενη από το δημόσιο σύστημα υγείας ογκολογική περίθαλψη. Στη χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής διεξαχθεί έρευνα για τις ανάγκες την επιβίωση μετά τον καρκίνο. Ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσει συνειδητή επιλογή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στοχεύουν στον αποστιγματισμό των ογκολογικών ασθενών, σε συνδυασμό με παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των κοινωνικών φορέων και εταίρων, να προσλάβουν για εργασία άτομα που έχουν εμπειρία καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν περατώσει την θεραπεία τους ή την αντιμετωπίζουν με χρόνιες θεραπείες, να επανέλθουν στην εργασία τους ή να αναζητήσουν νέα. Ήδη στην Ευρώπη και στη χώρα μας, λόγω έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικότερης θεραπείας έχουμε πλέον άτομα με επιβίωση που υπερβαίνει τα 20 έτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: H κυβέρνηση εισηγείται να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή