Εμβόλιο Astrazeneca: Θέμα χρόνου η απόφαση της Ελλάδας μετά τις ανακοινώσεις του EMA

Σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών τι θα γίνει με το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
INTIME
3'

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, o EMA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη, σήμερα ή το πολύ αύριο, θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca.

O κ. Σκουτέλης, πάντως, σημείωσε ακολουθώντας τη «γραμμή» των ανακοινώσεων του ΕΜΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό, υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκουτέλης, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια». «Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε.

«Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η 'Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».

Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων, και αρχίζοντας τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων
  • Πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Συνολικά μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), όπως ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astrazeneca.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά πριν το Πάσχα - Τι δήλωσε η Κεραμέως