Ράπτη: Οι προωθούμενες αλλαγές είναι μια νέα αρχή για το ΚΕΘΕΑ - Οι αντιδράσεις στο νέο Κανονισμό

Νέο γύρο αντιδράσεων, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με ΠΝΠ το 2019, προκαλεί ο υπό διαβούλευση νέος Κανονισμός Λειτουργίας του. 
INTIME NEWS
6'

Για ενίσχυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κάνει λόγο η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπερασπιζόμενη τον υπό διαβούλευση νέο Κανονισμό Λειτουργίας του, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς αλλάζει το χαρακτήρα και τη θεραπευτική πρόταση του Οργανισμού.

«Η ενίσχυση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και η περαιτέρω επέκταση του θεραπευτικού του έργου αποτελούν βασικούς στόχους του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνεχίσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, το σημαντικό έργο που ήδη επιτελεί» δηλώνει η κυρία Ράπτη και προσθέτει:

«Ενδεικτικά, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ενισχύεται φέτος με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού αορίστου χρόνου. Επιπλέον, ο Οργανισμός εξακολουθεί να χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ ετησίως από κρατικούς πόρους. Η δε λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων και των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. συνεχίζεται απρόσκοπτα, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του. Σε αυτό το πλαίσιο μέρος του συνολικού σχεδίου για την ενίσχυση του ρόλου του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι και η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός πλήρους, συνεκτικού και διαφανούς Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επικυρώθηκε από τη Βουλή. Το Οργανόγραμμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας θα αποτελέσουν βασικά θεσμικά εργαλεία διασφάλισης της λειτουργίας, της διαφάνειας και της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου.

Ήδη, ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας, το οποίο επεξεργάστηκε Ομάδα Εργασίας από έμπειρα στελέχη, που έχουν διασυνδέσει την πορεία τους εδώ και χρόνια με τη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α., εστάλη σε όλους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης του Οργανισμού, επί του συγκεκριμένου προσχεδίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, όλες οι προτάσεις και τα σχόλια θα αξιολογηθούν και, στη συνέχεια, θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα υποβολής του προσχεδίου προς έγκριση στο Δ.Σ.

Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. κατάφερε, εν μέσω των δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι συνέχισαν να επιτελούν το έργο τους, χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές. Το πρότυπο θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. βρίσκεται και θα παραμείνει στον πυρήνα των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Όσοι είδαν στην κατάρτιση του Οργανογράμματος και του Κανονισμού Λειτουργίας, “τίτλους τέλους” του ΚΕΘΕΑ, είτε έχουν λάθος ενημέρωση ή σκοπίμως παραπληροφορούν. Αυτό που πραγματικά σηματοδοτούν οι προωθούμενες αλλαγές είναι μια νέα αρχή για τον Οργανισμό ενισχύοντάς τον, προκειμένου να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά το σημαντικό κοινωνικό του έργο» καταλήγει η υφυπουργός Υγείας.

Κύμα αντιδράσεων

Όπως και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του φορέα, έτσι και τώρα οι προωθούμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). «Απέναντι» είναι επίσης και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα της αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου και της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. Είναι άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη φιλοσοφία της "στεγνής θεραπείας" και στον εναρμονισμό στη λογική της "μείωσης της βλάβης", όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης.

Κύρια στοιχεία του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι:

- Η αλλαγή στον χαρακτήρα και στη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ, αφού υποβαθμίζεται έως καταργείται η φιλοσοφία της Θεραπευτικής Κοινότητας ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται η "μείωση της βλάβης" στους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ.

- Η συγχώνευση και η κατάργηση Μονάδων και Τμημάτων του ΚΕΘΕΑ, με γνώμονα τη λογική ''κόστος - όφελος'' και όχι τις θεραπευτικές ανάγκες χρηστών, εξαρτημένων και των οικογενειών τους, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε περιοχή της χώρας.

- Ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές για την τοξικοεξάρτηση στη λογική του management.

- Η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ».

Να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, καλεί τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κοινοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την πολιτική του βούληση για την προοπτική αυτού του δημόσιου φορέα με την καθολικά αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο της απεξάρτησης. «Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης» επισημαίνει.

Την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ζητά και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Ο νέος Κανονισμός αποτελεί «ευθεία επίθεση από την κυβέρνηση στον χαρακτήρα, στη δομή, στη λειτουργία αλλά και την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ» αναφέρει το ΕΣΥΝ. Όπως τονίζει, οι προωθούμενες αλλαγές αλλάζουν τον χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ, καθώς εντάσσουν τη «μείωση της βλάβης» στους σκοπούς του, «σε μία εποχή μάλιστα που ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται τα υποκατάστατα (χρόνιοι χρήστες οπιοειδών) συνεχώς μειώνεται».

Επίσης, «μετατρέπει τη θεραπευτική κοινότητα, τον θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει "Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών", μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξειδικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ "λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη". Συγκεκριμένα, "μη λειτουργικοί" χρήστες θα θεωρούνται μόνο οι εξαρτημένοι από οπιούχα, οι οποίοι θα συντηρούνται σε έναν "κοινωνικό θάνατο" από τα υποκατάστατα και "λειτουργικοί" οι χρήστες των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι θα "επιλέγουν", αν θέλουν να πάνε σε μία τέτοια "διεύθυνση". Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας καταργείται» υποσατηρίζει μεταξύ άλλων το ΕΣΥΝ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών