ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να μην παραταθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Ευαγγελισμός
INTIME NEWS

«Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι βασικός πυλώνας, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας ενάντια στην πανδημία» τονίζει ο Γιώργος Πατούλης.

Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ζητά από το υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών ιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί για να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι, κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτιση της πανδημίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ του ΙΣΑ την Παρασκευή (16/04/2021), εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών εξέφρασαν την αγωνία τους και τόνισαν ότι οι γιατροί που έχουν επιστρατευτεί έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο ενώ η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας. Την ίδια ώρα αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τονίζει τα εξής: «Οι ιδιώτες γιατροί από την στιγμή της πανδημίας δίνουν τη μάχη για την αναχαίτιση της μεγάλης αυτής υγειονομικής απειλής, κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι το ανάχωμα για να μην φτάνουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία και να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Εμείς στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση όλων των δυνάμεων, και καλούμε την πολιτεία να βρει στρατηγικές λύσεις που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας και θα το καταστήσουν ισχυρό, απέναντι σε τωρινές και μελλοντικές υγειονομικές απειλές».

Οι προτάσεις του ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, τις οποίες απέστειλε στο υπουργείο Υγείας, στις 22 Μαρτίου 2021. Μεταξύ άλλων πρότεινε την άμεση τοποθέτηση στις δημόσιες δομές υγείας των γιατρών που έχουν προσληφθεί πριν ολοκληρωθεί η κρίση τους. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους. Τονίζει επίσης ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι σε συμβασιούχους γιατρούς που έχουν κληθεί από την Πολιτεία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Ειδικότερα, προτείνει:

- Να διοριστούν άμεσα οι δεκάδες ιατροί που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να καλύψουν τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία και βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναμονή.

- Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις των ειδικευόμενων.

- Να ανοίξουν οι λίστες των ειδικευόμενων στην παθολογία και να διοριστούν κατά προτεραιότητα.

- Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα καταγράφει τις ανάγκες του ΕΣΥ ανά νοσοκομείο και ειδικότητα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ιδιώτες ιατρούς επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

- Παράταση θητείας όσων ιατρών έχουν τελειώσει την ειδικότητα και βρίσκονται σε αναμονή για εξετάσεις.

- Επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ, για δύο τουλάχιστον χρόνια.

- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που αποτελεί το ανάχωμα για να μην καταλήξουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα