Lockdown: Η κόπωση έφερε χαλάρωση- Ασφυξία στα νοσοκομεία, μάχη να αναχαιτιστεί η πληρότητα στις ΜΕΘ
Η παρατεταμένη, για περισσότερο από έναν χρόνο, επιβολή περιοριστικών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστές τις περισσότερες από τις δραστηριότητες, είναι ο συνδυασμός που προκαλεί, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις κυβέρνησης και ειδικών, τον συνωστισμό νέων, χωρίς χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.
Την ίδια στιγμή, με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού να πρωταγωνιστούν στο τρίτο κύμα της πανδημίας και τα νοσοκομεία της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πληρότητας, τα μηνύματα για περαιτέρω άνοιγμα δεν είναι θετικά.
Καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, καταρρίπτεται το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών. Την Κυριακή, 18 Απριλίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έφτασαν τους 841, ενώ οι νεκροί από επιπλοκές λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τους 9.400.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι πολίτες, σημειώνοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, η επιτροπή των ειδικών, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, εξετάζοντας το κατά πόσο το οποιδήποτε άνοιγμα μέχρι σήμερα, επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτό είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για τους ειδικούς, που είναι επιφορτισμένοι με την εισήγηση για διατήρηση των υπαρχόντων ή επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή τη χαλάρωση των απαγορεύσεων για την απελευθέρωση δραστηριοτήτων.
«Εμείς, ως κλινικοί γιατροί, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αναχαιτίσουμε την πληρότητα των ΜΕΘ και να μην χαλαρώσουμε, ώστε να έχουν οι ασθενείς ποιοτική φροντίδα. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Πρωταρχικός στόχος η συζήτηση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος, μετά τα ανοίγματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ και καταγράφηκαν μέχρι τις 18 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.829, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων
Από το σύνολο των 1.829 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 7 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.822 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.
Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 18 Απριλίου 2021
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.465.403 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.003.405 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.287 δειγματοληπτικοί έλεγχοι ημερησίως.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ
Στις 17 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 29 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 6.752 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 112 θετικά (1.66%).
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 1.829 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 65 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 841 οι διασωληνωμένοι