Ψηφιακός μετασχηματισμός: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αξιοποίηση πόρων, «φρένο» στο clawback
Με μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή ξεκίνησε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία» που διοργανώνει o Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, την Πέμπτη (22/04/2021).
Την έναρξη κήρυξε ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της σημερινής συζήτησης. Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση του ΣΑΦΕΕ στη διοργάνωση συνεδρίων με στοχευμένη θεματολογία ώστε να συμβάλλει στη συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η ψηφιοποίηση σημαντικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς αλλά και στους παρόχους. Ως προς την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι «οι οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως, θα πρέπει να φέρουν βελτιστοποίηση της χρήσης των χρηματοδοτικών πόρων. Κρίσιμο είναι οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, να επανεπενδυθούν στο σύστημα υγείας και κυρίως σε τομείς που εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και επαφίενται στις ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μιλώντας για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να προσφέρει τα δομικά εργαλεία για τον περιορισμό της ζήτησης, που εδώ και χρόνια συζητάμε. Επειδή όμως τα αποτελέσματα θα τα δούμε μακροπρόθεσμα, χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση σήμερα και να αυξηθεί ουσιαστικά το όριο του δημόσιου προϋπολογισμού φαρμάκου, ώστε να ξεμπερδέψουμε με τα δυσθεώρητα clawback που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».
Για τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «ήδη ο κλάδος διαθέτει σημαντική πείρα στην ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και το "πράσινο αποτύπωμα" που αφήνει. Τα προηγούμενα χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει ολοκληρώσει εξειδικευμένα project που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικών κόμβων και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν στις προσπάθειες για εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή. Υποστηρίζουν αποτελεσματικά e-Health εφαρμογές για την παροχή καθοδήγησης στους ασθενείς με real-time παρακολούθηση. Οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές υγείας προσφέρουν μεθόδους για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών, διευκολύνουν τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τελικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμένουν υγιείς.
Παράλληλα, η φαρμακευτική έρευνα περνάει σε νέα φάση με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών. Στην αιχμή της έρευνας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 3D Printing και τα Μεγάλα Δεδομένα, η οργάνωση community-based crowd sourcing. Η βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στα αντικείμενα των Βιοεπιστημών, της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Μπορεί να αξιοποιήσει τους νέους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και να προσελκύσει επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης. Η φαρμακοβιομηχανία είναι κατεξοχήν τομέας που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, την τεχνολογική υποδομή και την αναπτυξιακή δυναμική για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας. Αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλαίσιο απαλλαγμένο από τα βαρίδια της εποχής των μνημονίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα στην έναρξη μιας νέας εποχής».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Παπάζογλου έθεσε το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να ενισχυθεί η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναδείχθηκε η υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και η ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, η καθυστερημένη φροντίδα για μη COVID-19 ασθενείς, η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χωρών και υιοθέτησης πολιτικών που ενισχύουν την καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα και η μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. στην προμήθεια πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία. Από τα πιο βασικά «μαθήματα» είναι και η ανάγκη άμεσης μετάβασης σε ψηφιακά συστήματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Άλλωστε, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι ένας από τους 7 βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη, που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Σύνδεσμος. Στις προτάσεις του ΣΦΕΕ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η ενοποίηση συστημάτων συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλωσίμων, εξετάσεων,η χρήση των δεδομένων υγείας για τον προσδιορισμό των τάσεων στις δαπάνες υγείας και στο φάρμακο για τη λήψη αποφάσεων, η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων που μπορούν να συνοψιστούν σε δυο βασικούς άξονες: α) εξατομικευμένη ιατρική παρακολούθηση για το σύνολο του πληθυσμού, με ειδική έμφαση σε συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τους χρόνια πάσχοντες και τους ηλικιωμένους, β) δημιουργία πλατφόρμας για κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή δραστηριότητας κλινικών μελετών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ικανοποίηση του κλάδου για την συμπερίληψη του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και ζήτησε να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι πόροι που θα διατεθούν, καθώς και να προωθηθούν ταχύτερα οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, η κυρία Κοσμοπούλου μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κάθε χρόνο επενδύονται σημαντικά ποσά, όμως ανασχετικός παράγοντας είναι το clawback. Ένα σημαντικό εργαλείο είναι ο συμψηφισμός επενδυτικών δαπανών με μέρος του clawback, και θα πρέπει να ενισχυθεί, τόνισε.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος στη φαρμακευτική βιομηχανία, για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις» υποστήριξε η κυρία Κοσμοπούλου. Η παραγωγική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές δυνατότητες σε μια σειρά πραγμάτων:
- Να βελτιστιποιήσει την παραγωγική διαδικασία,
- Να παρακολουθήσει τις πρώτες ύλες,
- Να μειώσει τους χρόνους μεταξύ των σταδίων της παραγωγής,
- Να εντοπίσει αδυναμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού π.χ. στον εντοπισμό πλαστών φαρμάκων
- Να επιτύχει καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με το κανονιστικό πλαίσιο
- Να μειώσει το κόστος της αποθήκευσης και τους χρόνους μεταφοράς
- Να παρακολουθεί τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο ώστε να προσαρμόζει και την παραγωγή
- Να επιτύχει μια πιο ασθενοκεντρική προσέγγιση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις