Δερμιτζάκης: Πώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα - Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Πότε και πώς θα φτάσουμε σε ανοσία, πώς θα δημιουργηθεί στη χώρα μας το «τείχος ανοσίας» μετά τον εμβολιασμό. Τι δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Δερμιτζάκης: Πώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα - Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
2'

«Χρειαζόμαστε το 80%-90% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας» για τον κορονοιό», δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του, σχετικά με τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική, δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες.

Ακόμη, αναφερόμενος στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους νέους, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ήταν μια ορθή πρακτική, αφενός διότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντος ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων, το οποίο ορίζει, πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο.

«Άμα δει κάποιος τους αριθμούς, τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα», τόνισε κάνοντας λόγο για μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες.

«Από δω και πέρα χρειάζεται μια προσοχή, πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας», είπε, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με αυτήν. «Δεν ισχύει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα: Πώς θα γίνει η επιστροφή, τι ισχύει για τα self test - Ολόκληρη η ΚΥΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή