Εμβόλια κορονοϊού: Οι σοβαρές παρενέργειες που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στην Ελλάδα
Το αδιαπραγμάτευτο όφελος των εμβολίων έναντι του κορονοϊού για την ανοσοποίηση του πληθυσμού και την έξοδο από την πανδημία, τονίστηκε κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα τις «Θεραπευτικές εξελίξεις την εποχή της πανδημίας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά την οποία ανασκοπούνται όλες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία νοσημάτων από όλους τους ιατρικούς κλάδους κατά το προηγούμενο έτος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (24/04/2021). Το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συζήτησης, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΦ και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Φιλίππου.
Ο κ. Φιλίππου μίλησε για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων έναντι του κορονοϊού, παρουσιάζοντας στοιχεία από διεθνείς μελέτες, αλλά και από τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τα περιστατικά που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου και της υπό όρους έγκρισης κυκλοφορίας των εμβολίων που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας δεν έγινε με «εκπτώσεις» στο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων. Καθώς, όμως, οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν εντοπίστηκαν στις μελέτες Φάσης ΙΙΙ, αλλά κατά την εφαρμογή των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό.
Κάποιες από αυτές τις παρενέργειες, οι οποίες αφορούν όλα τα εγκεκριμένα στην Ε.Ε εμβόλια, κρίνονται σοβαρές, παραμένουν όμως εξαιρετικά σπάνιες. Ειδικότερα, κατά την εφαρμογή των εμβολίων στις καταγεγραμμένες παρενέργειες κάθε εμβολίου προστέθηκαν:
Pfizer/Biontech: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου
Moderna: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου, Οίδημα προσώπου
AstraZeneca: Θρόμβωση με θρομβοπενία
Janssen (Johnson & Johnson): Θρόμβωση με θρομβοπενία
Ένας θάνατος στην Ελλάδα
Και στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί περιστατικά σοβαρών παρενεργειών και ένας σχετιζόμενος θάνατος.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φιλίππου στην ημερίδα, ήταν μέχρι τις 05/04/2021, όταν στη χώρα μας είχαν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατ. εμβολιασμοί.
Οι αναφορές στον ΕΟΦ ήταν 1.913. Από αυτές, οι 557 ήταν σοβαρές. Διερευνήθηκαν πλήρως οι 400, οι οποίες και αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.
Από τις 400 σοβαρές αναφορές:
- 334 Pfizer 0,02%
- 65 ΑΖ 0,02%
- 1 Moderna 0,0008%.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο αριθμός των δόσεων της Moderna μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ χαμηλός, ενώ το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν είχε ξεκινήσει να χορηγείται. Οι παρενέργειες που καταγράφηκαν:
Σοβαρές αναφυλακτικές δράσεις: Pfizer και Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση με θρομβοπενία: ΑstraZeneca (1/300.000)
Αναζωπύρωση ή υποτροπή έρπητα ζωστήρα: Pfizer (0,8/100.000)
Πάρεση προσωπικού νεύρου: Pfizer (0,3/100.000) και ΑstraZeneca (0,3/100.000)
Σύνδρομο Guillen Barre: ΑstraZeneca (0,3/100.000)
Τέλος, ένας θάνατος συσχετίζεται με θρόμβωση και θρομβοπενία και το εμβόλιο της ΑstraZeneca.
Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και σε κάθε περίπτωση, υπερτερούν τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έχει πολύ μεγάλη σημασία και όταν ολοκληρωθεί θα είναι τεράστιο κέρδος για τις ανθρώπινες ζωές, που είναι το πρώτο και το αδιαπραγμάτευτο, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ με τους παιδικούς σταθμούς, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν τα φροντιστήρια;