Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών: Δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Xρήσης Nαρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης», στις 26 Ιουνίου, θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1987, για να επιτευχθεί ο στόχος «μιας παγκόσμιας κοινωνίας ελεύθερης από τη χρήση ναρκωτικών».

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Xρήσης Nαρκωτικών
Εκδήλωση του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» στην πλατεία Αριστοτέλους για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Nαρκωτικών
INTIME NEWS
3'

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Δρ. Χρήστος Κουϊμτσίδης, επισημαίνει σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, ότι «τα τελευταία χρόνια η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει το ζήτημα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση και τον αμέριστο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναζητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές μείωσης της προσφοράς και της μείωσης της ζήτησης. Οι αρχές αυτές προάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν υιοθετεί από τη νέα Εθνική Στρατηγική της χώρας μας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, η οποία αναπτύχθηκε με συναινετικές διαδικασίες από την Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών (ΕΕΣΣΑΝ) κατά τη διάρκεια του 2020 και αναμένει πολιτική έγκριση. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα όλοι οι φορείς και τα Υπουργεία που συμμετέχουν στην ΕΕΣΣΑΝ συμφώνησαν να ενώσουν τη φωνή και τις δράσεις τους κάτω από ένα κοινό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: "Δημιουργώντας ένα Ασφαλές Πλαίσιο γαι την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων"».

Η επίπτωση της πανδημίας

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κουϊμτσίδης, αρχικά η χρήση και η διακίνηση ουσιών μειώθηκε, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, η χρήση του αλκοόλ αυξήθηκε ραγδαία, η παράνομη διακίνηση βρήκε νέους τρόπους και ενώ η χρήση ουσιών που συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ πάρτι, clubbing κ.ά) μειώθηκε, η ατομική χρήση άλλων ουσιών αυξήθηκε.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας ως επί το πλείστο ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε και διόγκωσε προϋπάρχοντα προβλήματα και κενά στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας. Οι υπηρεσίες θεραπείας και φροντίδας για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών έδειξαν μεγάλη ευελιξία και καινοτομία και σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των υπηρεσιών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, όμως έγινε ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, στις ειδικές μονάδες θεραπείας λοιμωδών ασθενειών όπως το HIV και οι ηπατίτιδες και συνεπώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έλαβαν τη χρήζουσα φαρμακευτική αγωγή τους» αναφέρει.

Ειδικότερα, «σημειώνεται ένα τεράστιο βήμα για την υποστήριξη των άστεγων ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών με τη λειτουργία του Ξενώνα ΙΟΝΙΣ, χρειάζονται ωστόσο επιπλέον υπηρεσίες υποστήριξης των ανθρώπων, όπως είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, τα Κέντρα Ημέρας και Υπνωτήρια τόσο στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά αυτού όσο και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και εθνικές μεταρρυθμίσεις για την αειφόρο διαχείριση και την πρόληψη διόγκωσης του προβλήματος. Γιατί οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών έχουν όνομα και δικαίωμα στη Στέγη, στην Υγεία και στην Εργασία» καταλήγει ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή