Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δράμα, η πόλη πρότυπο στη «μάχη» κατά της καρδιακής ανακοπής
Η περιπέτεια του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν στο EURO2020 η οποία απετράπη χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση απέναντι στον κίνδυνο της καρδιακής ανακοπής.
Στην Ελλάδα πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται η Δράμα, η πόλη στην οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές και ένας δραστήριος σύλλογος εθελοντών διάσωσης.
Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον καρδιολόγο στο επάγγελμα και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, Χρήστο Καΐρη, για να μάθει περισσότερα για την προσπάθεια αυτή.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Καΐρης η προσπάθεια του συλλόγου που απευθύνεται σε όλους, χωρίς καμία προϋπόθεση πέραν της διάθεσης των 5 ωρών που διαρκεί το σχετικό σεμινάριο, έχει σαν στόχο «να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες επάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ώστε να χρησιμοποιούν τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε περίπτωση που υπάρξει κάποια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου».
Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 ώρες
«Βασικά θέλουμε να απομυθοποιήσουμε ότι η χρήση του απινιδωτή είναι κάτι πολύπλοκο ή κάτι που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Το μηχάνημα είναι απλό και μπορεί κάθε πολίτης να το χρησιμοποιήσει αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος» εξηγεί ο κ. Καΐρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, όσοι παρακολουθήσουν το 5ωρης διάρκειας σεμινάριο και το επιθυμούν «μπορεί να πάρουν πιστοποίηση από το ευρωπαϊκό συμβούλιο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το οποίο εν συνεχεία μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για μοριοδότηση ή να το βάλουν στο βιογραφικό τους».
Οι 42 αυτόματοι απινιδωτές στη Δράμα, τους οποίους δώρισε ο Κώστας Αποστολίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας Raycap, που διατηρεί εργοστάσιο στην περιοχή, βρίσκονται μέσα σε εκκλησίες, σχολεία και γήπεδα.
«Στόχος μας, όμως, είναι να είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο και γι’ αυτό σχεδιάζουμε να τους βάλουμε σε χώρους ανοιχτούς, όπως παλαιότερα ήταν οι θάλαμοι του ΟΤΕ, έτσι ώστε αν υπάρχει κάποια ανακοπή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο απινιδωτής και μέσω ενός συστήματος να στέλνει σήμα στο ΕΚΑΒ σε ποιον χώρο βρίσκεται ο ασθενής ώστε οι διασώστες του ΕΚΑΒ να φτάσουν έγκαιρα» εξηγεί ο κ. Καΐρης.
Στο ερώτημα αν η προσπάθεια αυτή είναι κοστοβόρα ο κ. Καΐρης διευκρινίζει ότι «οι αυτόματοι απινιδωτές έχουν ένα κόστος περίπου στα 1.500 ευρώ και βέβαια υπάρχει ένα κόστος συντήρησης ιγια τα αναλώσιμα, τα ηλεκτρόδια και την μπαταρία».
«Κάθε δύο χρόνια πρέπει να αντικαθίστανται τα ηλεκτρόδια και ανά 4 η μπαταρία» εξηγεί ο κ. Καΐρης.
Τα τρία μηνύματα
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής στέλνει, επίσης, τρία βασικά μηνύματα για όλους όσοι θέλουν να εκπαιδευτούν στη χρήση των αυτόματων απινιδωτών.
Αρχικά πρέπει να εξηγήσουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από τον απινιδωτή βοηθάει στην περίπτωση που ο ασθενής έχει κοιλιακή ταχυκαρδία ή, όπως είναι γνωστό αρρυθμία, μας λέει ο κ. Καΐρης.
«Τι γίνεται λοιπόν αν υπάρχει θύμα καρδιακής ανακοπής και εκ παραδρομής πατάμε το κουμπί να δώσει ρεύμα ενώ δεν χρειάζεται; Ο απινιδωτής είναι σχεδιασμένος να ανιχνεύει τον καρδιακό ρυθμό και σε περίπτωση που υπάρχει και εμείς εκ παραδρομή πατήσουμε το κουμπί δεν θα χορηγήσει ρεύμα. Δεν θα βλάψουμε, μόνο θα βοηθήσουμε» τονίζει ο κ. Καίρης.
«Δεύτερον όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η χρήση του απινιδωτή γίνεται με 3 απλές κινήσεις: Τον βγάζουμε, συνδέουμε τα ηλεκτρόδια και μετά το μηχάνημα μας λέει τι να κάνουμε» προσθέτει και συμπληρώνει:
«Το τρίτο θέμα είναι αυτό της νομικής ευθύνης. Μπορεί να είμαι παρών σε μια καρδιακή ανακοπή και να κάνω κάποια κίνηση και να έχω νομικές κυρώσεις; Καμία. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος προστατεύει τον διασώστη γιατί εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος πεθαίνει».
Ψυχραιμία
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Καΐρης, το βασικότερο είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ειδοποιήσουμε το ΕΚΑΒ και παράλληλα να ξεκινήσουμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Όπως μας εξηγεί το ιδανικό είναι σε μια τέτοια προσπάθεια να είναι παρόντες τουλάχιστον δύο άνθρωποι. «Ο ένας να καλέσει το ΕΚΑΒ και να δώσει ακριβή διεύθυνση και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και παράλληλα ένα δεύτερο άτομο να ξεκινήσει άμεσα τις μαλάξεις που είναι πολύ βασικό για να δοθεί χρόνος για να γίνει έγκαιρα η ανάταξη».
Το βασικό στοίχημα στην προσπάθεια αυτή λέει ο κ. Καΐρης είναι να έχεις έναν μεγάλο αριθμό απινιδωτών και δεύτερον έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων πολιτών που θα παρέμβουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Δράμα βαδίζει στα χνάρια της Κοπεγχάγης η οποία διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό αυτόματων απινδιωτών «αλλά και η Δράμα με 42 σε έναν πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκων έχει μια καλή αναλογία της τάξης του 1/1.000 κατοίκους».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.