Μετάλλαξη Δέλτα - Τρομάζει η μεταδοτικότητα: 9 άνθρωποι μολύνουν 81 - Πόσο απέχουμε από την ανοσία

Κορονοϊός: Στην κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρονται οι ειδικοί, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, που θα επιτρέψει να έχουμε περισσότερες ελευθερίες. Χαμηλά τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων, απογοητευτικά τα ποσοστά εκείνων που έχουν λάβει την πρώτη δόση. Ποιους «χτυπά» περισσότερο και πόσο εκθετικά κινείται το νέο στέλεχος του ιού.
ΙΝΤΙΜΕ
7'

Σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης στο Open, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, γεγονός που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει τείχος ανοσίας.

Ειδικότερα, σημείωσε, ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 31,8% των πολιτών, ενώ για το τείχος ανοσίας χρειάζεται να έχουν εμβολιαστεί το 50%-70%.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παγώνη επεσήμανε, πως «χτυπά» ιδιαίτερα τους νέους και τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους και επέστησε την προσοχή, ώστε να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί να όσοι δεν το έχουν κάνει, να εμβολιαστουν πριν φύγουν για διακοπές. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα είναι περίπου 15 ημέρες, δεν είναι παραπάνω και προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, που έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά, ενώ το ίδιο φαίνεται και για τα άλλα δύο εμβόλια, για τα οποία οι έρευνες ολοκληρώνονται.

Η κυρία Παγώνη σημείωσε ακόμη, ότι για να πούμε, ότι είμαστε ασφαλείς, χρειαζόμαστε ποσοστό 80% εμβολιασμένων. «Οι μεταλλάξεις δεν βοηθάνε, ώστε να είμαστε πολύ ελεύθεροι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δεν είναι όπως λέγαμε πρώτα, για τους μεγάλους σε ηλικία. Και οι νέοι νοσηλεύονται, διασωληνώνονται και είχαμε και θανάτους, ακόμη και μωρών»

Όσον αφορά δε στον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Παγώνη είπε ότι από αρχές Σεπτέμβρη πρέπει να ξεκινήσει, πρώτα για τα Γυμνάσια και μετά για τα παιδιά 12 - 15. «Δεν εξαιρούμε ομάδες όταν πάμε να φτιάξουμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: 9 άνθρωποι με μετάλλαξη Δέλτα μολύνουν 81

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως η συναναστροφή εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα, η εφαρμογή τους δημιουργεί.

«Αν προσέλθουν οι πολίτες για εμβολιασμό, θα προλάβουμε, γιατί οι εμβολιασμοί μπορούν να τρέξουν με 1,5%, ενώ έχουμε και το μονοδοσικό εμβόλιο που προστίθεται». Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μπορούμε ως τα τέλη του καλοκαιριού να φτάσουμε ένα ποσοστό 70%, αν συνεχίσουμε με το 1% την ημέρα.

Ειδικά ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα, χρησιμοποίησε τον αριθμητικό τύπο, που μαρτυρά το πόσο εκθετικά προχωρά η μόλυνση και πόσο η μολυσματικότητα δημιουργεί πρόβλημα στην εξάπλωση της νόσου.

«Στη γρίπη η μετάδοση ήταν 1 προς 1,1. Στον κορονοϊό, στην πρώτη φάση ήταν 1 προς 4, στη βρετανική μετάλλαξη ήταν 1 προς 6. Τώρα έχουμε 1 προς 9, που σημαίνει ότι 9 άνθρωποι μολύνουν 81», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: «Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη»

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας τα προνόμια που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μικτούς, τόνισε ότι θα πρέπει το μαγαζί να σημαίνεται αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι, ενώ τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 15νθημερο εστιάζεται στο στέλεχος Δέλτα.

Ποιες διευκολύνσεις ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους

«Πράσινο» φως από την Επιτροπή για τον εμβολιασμών των εφήβων

Στον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών προσανατολίζεται και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και των παιδιών 12 έως 17 με υποκείμενα νοσήματα. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ως σύσταση προς τους γονείς, καθώς τα εμβόλια είναι βάσει των ερευνών ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Προβληματισμός για τους χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους - «Δεν θα γίνουμε ελεγκτές»