Κορονοϊός: Το «κοκτέιλ» που δείχνει νέα «έκρηξη» και πίεση στο ΕΣΥ ενόψει του Αυγούστου

Έξι είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ενόψει και των διακοπών του Αυγούστου
ΙΝΤΙΜΕ
4'

Λύσεις για το «εκρηκτικό» μείγμα που απειλεί την προσπάθεια εξόδου από την πανδημία του κορονοϊού αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί στη σκιά της «επέλασης» της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα στοιχεία που προβληματίζουν όπως προέκυψε από την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι:

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν περίπου 12% στην επικράτεια «ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων».

Βάσει των στοιχείων που επικαλέστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 2.568 κρούσματα την ημέρα καταγράφοντας τη νυχτερινή διασκέδαση ως την πιο συχνά αναφερόμενη έκθεση στον ιό ενώ ήδη, όπως παρατήρησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πλέον υπάρχουν και αναφορές για μόλυνση από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον.

Αν και, όπως είπε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια είναι τα 26 έτη και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους 10-35 ετών, «αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων».

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών με συνολικά 3.163 κρούσματα.

«Αυτό λοιπόν που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα, είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα εστία ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 70% με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1000 συνολικά στην επικράτεια ενώ παράλληλα ο λόγος εισιτηρίων-εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι πάνω από τη μονάδα.

«Η μετατόπιση, λοιπόν, της διασποράς της πανδημίας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανησυχητική και συμβαδίζει και με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών. Ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σημειώνονται κρούσματα και σε ανεμβολίαστους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μεγαλύτερης από 65 ή και 75 ετών. Αυτή η αλλαγή του σκηνικού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, κυρίως γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σταδιακά και πάλι σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, το πρώτο σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που επείγει σήμερα, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών κατά προτεραιότητα» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Από την πλευρά του ο υφυπουργος Πολιτικής Προστασιάς Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη ανακοινώνοντας τα εξής:

  • Ο Δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων (εκτός του Δήμου Γαύδου), ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
  • Οι Δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου (εκτός του Δήμου Σαμοθράκης), Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας (εκτός του Δήμου Ελαφονήσου), Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.
  • Οι Δήμοι Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.
  • Ο Δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.
O νέος επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Καλλιθέα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε κάγκελα έξω από πολυκατοικία