Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για τη long covid: «H Ελευθερία που γνώριζα δεν υπάρχει μετά τον κορονοϊό»
Ο κορονοϊός αφήνει βαθιά τα σημάδιά του σε όσους έχουν νοσήσει – Το Newsbomb.gr μίλησε με ένα μέλος της ομάδας Long Covid Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης
Ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την «προέλασή» του σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να νιώθουν τις επιπτώσεις της Covid-19 στο κορμί τους μετά τη νόσησή τους.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες στην δημιουργία του όρου «Long COVID» που, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Εργασίας, χρησιμοποιείται σε περίπτωση που «μετά τις τέσσερις εβδομάδες, τα συμπτώματα παραμένουν και σας εμποδίζουν να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες».
Όπως σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο «ερευνητικές μελέτες εκτιμούν ότι ένα στα πέντε άτομα εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά από πέντε εβδομάδες και 1 στα 10 έχει συμπτώματα για 12 εβδομάδες ή και περισσότερο ύστερα από οξεία COVID-19».
Τον Μάρτιο του 2021 στην Ελλάδα η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου αποφάσισε να δημιουργήσει στο Facebook την ομάδα Long Covid Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης. Όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα «η ομάδα απευθύνεται σε όλους όσοι νόσησαν από COVID-19 και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους. Είναι μια ομάδα υποστήριξης για όσους νόσησαν και συνεχίζουν να έχουν προβλήματα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Η πορεία της αποθεραπείας μπορεί να είναι μακρυά, ανεξάρτητα από την βαρύτητα με την οποία περάσαμε την νόσο. Μπορεί κάποιοι να χρειάστηκαν νοσηλεία, κάποιοι ΜΕΘ, κάποιοι να νόσησαν στο σπίτι, κάποιοι ήπια και κάποιοι βαριά, στο τέλος όμως όλοι συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την υγεία τους μήνες μετά».
Το Newsbomb.gr μίλησε με ένα μέλος της ομάδας, την Ελευθερία Βαγιωνάκη η οποία μας περιέγραψε πώς νόσησε, τι βίωσε το πρώτο διάστημα της «συνάντησής» με τον κορονοϊό αλλά και όλα όσα της έχει αφήσει ο ιός μετά από τόσους μήνες.
Νόμιζα ότι θα πεθάνω
Η περιπέτεια για την Ελευθερία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο «σε μια πολύ άσχημη περίοδο της πολύ μεγάλης κρίσης του κορονοϊού όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και τα νοσοκομεία είχαν φτάσει σε έναν κορεσμό από όλες τις απόψεις και οι άνθρωποι είχαν καταρρεύσει».
«Δυστυχώς ήταν ολόκληρος Γολγοθάς το να μπορέσεις να βρεις έναν γιατρό να σε βοηθήσει. Ούτε από το ασφαλιστικό ταμείο μου, ούτε από την ιδιωτική ασφάλιση που έχω δεν μπορούσαν να μου βρουν έναν γιατρό να με καθοδηγήσει, έστω τηλεφωνικά, τι να προσέχω, τι δείκτες να παρακολουθώ, τι φάρμακα να πάρω κτλ.» περιγράφει στο Newsbomb.gr
«Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και ένα τηλέφωνο να πάρω για να κάνω κάποια συνεννόηση. Ευτυχώς η κόρη μου που ήταν νοσηλεύτρια ήρθε και με βοήθησε σε στιγμές πολύ δύσκολες. Δεν μπορούσα ούτε να πάρω το αυτοκίνητό μου να πάω για μια εξέταση καθώς δεν επιτρεπόταν να μετακινηθώ με δικό μου ή όχημα συγενή αλλά μόνο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μόνο στα δημόσια νοσοκομεία που ήταν επιφορτισμένα με την παρακολούθηση ατόμων που βρίσκονταν θετικά στον κορονοϊό ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν μπορούσα να απευθυνθώ ούγε για μια εξέταση. Παρακολουθούσα από μόνη μου το οξυγόνο μου, πήρα μια αντιβίωση που το δεύτερο νοσοκομείο το οποίο επισκέφθηκα μου τη σύστισε ενώ οι γιατροί στο τρίτο νοσοκομείο μου είπαν ότι κακώς την έπαιρνα και δεν χρειάζεται γιατί η πνευμονία που δημιουργείο η Covid-19 δεν θεραπεύεται με αντιβίωση που σε κάθε περίπτωση λειτουργούσε προλήπτικα. Είχα πυρετό από 39 και πάνω, ναυτίες, εμετούς, διάρροιες, ιλίγγους, πονούσαν υπερβολικά τα κόκαλά μου, με πόναγαν πολύ τα πλευρά μου, είχα πάθει πνευμονία, κόντεψα να πάθω θρόμβωση, πήγα στο νοσοκομείο τρεις φορές με οξυγόνο στο 85% που κανονικά δεν πρέπει να κατέβει κάτω από το 90%» συνεχίζει για όσα έζησε πριν από έξι μήνες.
Όπως λέει, μάλιστα, «και τις τρεις φορές που πήγα με ασθενοφόρο περίμενα από 7-9 ώρες αναμονή. Δίπλα μου είχα ηλικιωμένους με 60%-70% οξυγόνο οπότε όταν έβλεπαν εμένα μια γυναίκα 50 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, μου έλεγαν πήγαινε σπίτι και θα τα καταφέρεις μόνη σου επειδή δεν υπήρχαν κλίνες».
«Όλο αυτό το πέρασα με τα πολύ έντονα συμπτώματα. Τις πρώτες βραδιές δεν μπορούσα να αναπνεύσω και ούτε το χέρι μου δεν μπορούσα να κουνήσω. Από την πρώτη εβδομάδα μετά δυσκολίας μπορούσα να πάω στην τουαλέτα. Δεκατέσσερις ημέρες κρατάει το βαρύ. Νόμιζα ότι θα πέθαινα. Μια φορά λιποθύμησα καθώς έκανα εμετό και διάρροια ταυτόχρονα και όταν συνήλθα νόμιζα ότι έχω πάθει εγκεφαλικό. Δεν ξέρεις τι έχεις. Νιώθεις ότι όλα γυρνάνε και ανακατεύονται από τον ίλιγγο. Αισθανόμουν ότι θα πεθάνω» θυμάται για τις δύσκολες στιγμές του Φεβρουαρίου.
«Από την 8η-9η ημέρα με παρακολουθούσε τηλεφωνικά ένας γιατρός παθολόγος που με πολλή επιμονή μου έδωσαν από το ασφαλιστικό μου ταμείο και ο οποίος μου έδωσε οδηγίες, να παίρνω τη θερμοκρασία, να καταγράφω το οξυγόνο μου κάθε 3 ώρες, όταν είμαι ξαπλωμένη, όταν είμαι όρθια κ.α. Όταν είχα πάει, δε, την τελευταία φορά στον Ευαγγελισμό και η πήξη αίματος από την προηγούμενη φορά που ήμουν στον Ερυθρό Σταυρό, μέσα σε δύο ημέρες, είχε εξαπλασιαστεί και πήγαινα για θρόμβωση έκανα 15-20 αντιθρομβωτικές ενέσεις» καταλήγει για την πρώτη και πολύ δύσκολη φάση της ασθένειάς της.
Η Ελευθερία που γνώριζα δεν υπάρχει πια
Συνεχίζοντας τη διήγησή της για την περιπέτεια της με τον κορονοϊό η Ελευθερία Βαγενάκη λέει στο Newsbomb.gr ότι «αρχικά πήρα δύο εβδομάδες άδεια αλλά στη συνέχεια ξαναπήρα άλλες δύο εβδομάδες γιατί όταν πέρασαν οι πρώτες 14 ημέρες ήμουν πολύ εξαντλημένη έχοντας ήδη αοσμία και αγευσία. Ήμουν τόσο πολύ αδύναμη που για να αρχίσω να περπατάω στο σπίτι ή να βγαίνω στο μπαλκόνι πέρασε ένας μήνας».
Από τότε, όπως λέει, «έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες, έχω πλήρη αγευσία και αοσμία, έχω μυικούς πόνους που ακόμα δεν μου έχουν περάσει. Η Ελευθερία που ήμουν προ covid εποχής δεν υπάρχει».
«Με πονάνε πολύ τα γόνατά μου, έχω ακόμα ζαλάδες και ναυτία, βγάζω δερματικά που δεν είχα και δεν ήξερα αλλά μόλις μπήκα στην ομάδα διάβασα από άλλους ότι έχουν τα ίδια χωρίς να γνωρίζουν αν είναι από τον κορονοϊό ή το άγχος αν έχουν κάτι άλλο με αποτέλεσμα να έχουν και άλλα προβλήματα. Εγώ δεν ήξερα γιατί ακόμα αισθάνομαι κόπωση και εξάντληση. Θεωρούσα ότι η κόπωση δεν ήταν από αυτό αλλά σκεφτόμουν ότι κάτι άλλο έχω, ότι μπορεί να οφείλεται στην ηλικία. Επειδή η εργασία μου είναι αγχωτική τα έριχνα όλα εκεί. Άρχισα να βγάζω ξηροδερμία. Έκανα μελανιές στα πόδια και αναρωτιόμουν. Όταν μπήκα στην ομάδα και διάβασα από άλλα μέλη ότι έχουν πίεση ή συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών τότε άρχισα να υποπτεύομαι ότι δεν είναι τυχαία αλλά οφείλονται στον κορονοϊό που δεν έχει περάσει».
Δεν είναι κάτι απλό, οι δυνάμεις μου έχουν μειωθεί κατά 30%
Η ίδια περιγράφει τον κορονοϊό ως κάτι «άγνωστο και πρωτόγνωρο» στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν είναι κάτι απλό για να το περάσεις και για το τι ίσως να σου αφήσει μετά. Γιατί κι εγώ δεν ξέρω αν αυτά που έχω θα μου περάσουν και πότε, δεν ξέρω αν από το άγχος θα μου δημιουργηθεί και κάτι άλλο».
«Επειδή όλη η ιστορία βρίσκεται εν εξελίξει τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ακόμα και για την αοσμία που μου λένε ότι θα κρατήσει έως και έναν χρόνο, υπάρχουν αρκετοί με παροσμία που τους δίνουν Coca-Cola και μυρίζουν… κολώνια. Δεν ξέρω που θα μου καταλήξει αυτό το πράγμα» συμπληρώνει.
Όπως εξομολογείται «βλέπω τις δυνάμεις μου να έχουν μειωθεί κατά 30%. Και είμαι από τους τυχερούς γιατί κάνω επάγγελμα γραφείου. Τι να πουν οι άλλοι που δουλεύουν σε χειρωνακτικά επαγγέλματα; Έχω μια γυναίκα που καθαρίζει και δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της για 2-3 μήνες και δεν την εμπιστεύονταν».
Υπάρχει μια προκατάληψη για τους νοσήσαντες, τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη
Παρά το γεγονός, δε, ότι έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που νόσησε με κορονοϊό η Ελευθερία Βαγενάκη λέει ότι ακόμα υπάρχει μια προκατάληψη προς όλους όσοι έχουν περάσει από αυτή την περιπέτεια.
«Μόλις λέω ότι πέρασα covid αυθόρμητα αρκετοί κάνουν πίσω λες και θα τους κολλήσω επειδή νόσησα πριν από 5 μήνες. Το ίδιο συνέβη και με συγγενείς μου που όταν το έμαθαν έκαναν πίσω σε μια αυθόρμητη κίνηση και άρχισαν μετά τις ερωτήσεις για το αν έχω κάνει το εμβόλιο ή όχι» λέει στο Newsbomb.gr.
«Υπάρχει μια προκατάληψη. Μόλις ακούσει ο άλλος ότι το έχεις περάσει και σε κοιτάει καχύποπτα και γι’ αυτό πιστεύω ότι πολλοί το κρύβουν» υποστηρίζει η ίδια.
Απευθυνόμενη, τέλος, προς όσους έχουν μια δυσπιστία για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού ή όχι λέει ότι «μακάρι κανείς να μην περάσει αυτό που πέρασα. Αν είχα υποκείμενο νόσημα με αυτά που πέρασα δεν θα την είχαν βγάλει καθαρή».
«Ξέρω ότι είναι δύσκολο να πείσουμε ειδικά τους νέους ανθρώπους αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης είναι οι εμβολιασμοί που έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από αρρώστιες που κάποτε προκαλούσαν εκατομμύρια θανάτους» καταλήγει.
Ποια είναι τα συμπτώματα της long covid
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους υγειονομικούς της Βρετανίας τα συμπτώματα που «δείχνουν» long covid καθώς εμφανίζονται χωρίς άλλη αιτία για αρκετές εβδομάδες μετά την βαριά ή ελαφριά νόσηση είναι:
- Υπερβολική κόπωση
- Δυσκολία στην αναπνοή και πόνοι στο στήθος
- Προβλήματα στο μνημονικό και τη συγκέντρωση («ομίχλη στον εγκέφαλο»)
- Ανοσμία ή/και αγευσία
- Πόνοι στις αρθρώσεις
Όπως σημειώνεται σε άρθρο του BBC «έρευνες έχουν ταυτοποιήσει και δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα συμπτώματα. Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για την long covid από το University College London έχουν καταγραφεί 200 συμπτώματα που επηρεάζουν 10 όργανα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με όσους έχουν αναρρώσει πλήρως. Ανάμεσά τους παραισθήσεις, αϋπνία, αλλαγές στην ακοή και την όραση, βραχυχρόνια απώλεια μνήμης, δυσκολία στην ομιλία. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει αλλά όσοι τα έχουν αρκετές φορές περιγράφουν δυσκολίες για να κάνουν απλά πράγματα όπως το να λουστούν ή να θυμούνται λέξεις».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.