Αντιγριπικό εμβόλιο: Ήδη στα ράφια των φαρμακείων - Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Με περίπου 450.000 αντιγριπικά εμβόλια ενισχύεται η φαρέτρα των φαρμακοποιών στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022. 
Ξεκίνησε σήμερα (01/10/2021) η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Ήδη στα ράφια των φαρμακείων έχει φτάσει περίπου το 50% των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί από τις φαρμακαποθήκες του νομού, ενώ έως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει παραληφθεί το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων. Πρόκειται για τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2021-2022) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει σήμερα 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, εκτιμά ότι οι ποσότητες που έχουν παραγγελθεί επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. «Προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας. Αυτές οι κατηγορίες των πολιτών δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» εξηγεί.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι πέρυσι διενεργήθηκαν στα φαρμακεία όλης της χώρας πάνω από 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί, αριθμός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν την επιστημονική γνώση και την πιστοποίηση να διενεργούν αυτούς τους εμβολιασμούς. «Ήδη παρατηρείται ζήτηση στα φαρμακεία μας από συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνει ο ΦΣΘ. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από την εποχική γρίπη, με το ποσοστό προφύλαξης να αγγίζει το 60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που νοσήσουν άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση: Φρεγάτες, Rafale και βάσεις