Καρκίνος του μαστού: Δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση - Άνδρας που νόσησε εξομολογείται στο Newsbomb

Καρκίνος του μαστού… Μία υπόθεση όχι μόνο γυναικεία, καθώς 1 στους 100 καρκίνους του μαστού διαγιγνώσκεται σε άνδρες. Ο πρώην ασθενής Πέτρος Σεβασλιάν μιλά στο Newsbomb.gr για την περιπέτεια της υγείας του και τη ζωή περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Καρκίνος του μαστού: Δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση - Άνδρας που νόσησε εξομολογείται στο Newsbomb
8'

Καρκίνος του μαστού... Η πιο συχνή κακοήθεια για τις γυναίκες που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο αφορά σε γυναίκες, ωστόσο, δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Περίπου το 1% όλων των καρκίνων µαστού συναντάται στους άνδρες.

Ο επιχειρηματίας Πέτρος Σεβασλιάν νόσησε από καρκίνο του μαστού περισσότερα από 10 χρόνια πριν. Σήμερα, μιλά στο Newsbomb.gr για το πώς έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο και το πώς και πόσο άλλαξε η ζωή του. Τι δυσκολίες αντιμετώπισε κατά την περίοδο της θεραπείας του, τι λέει για το σύστημα υγείας στη χώρα μας, τι μήνυμα στέλνει στους άνδρες

«Πολιτισμός είναι ο σεβασμός και η περίθαλψη του ασθενή»

Τον Αύγουστο του 2010 ενώ έκανε ντους, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ψηλάφισε κάτι σκληρό κάτω από τη θηλή του στήθους του. Επισκέφτηκε τον γυναικολόγο της συζύγου του και κατόπιν σύστασής του, έκανε υπέρηχο, στον οποίο δεν διαπιστώθηκε κάποια φλεγμονή.

Λίγους μήνες μετά, αισθάνθηκε στον ύπνο του ένα τσίμπημα, στο σημείο όπου είχε εντοπίσει αρχικά το ογκίδιο. Όταν επαναλήφθηκε, πήγε σε χειρουργό, ο οποίος του συνέστησε να κάνει μαστογραφία. Τότε διαπιστώθηκε, ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Ο γιατρός του έδινε πιθανότητες 50-50.

Χωρίς να πανικοβληθεί και χωρίς να αναζητήσει «γιατροσόφια» και θεραπείες στο ίντερνετ, εμπιστεύτηκε τον γιατρό του και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του. Έκανε όλες τις θεραπείες, που κάνουν και οι γυναίκες. Την πρώτη φορά, δεν είχε παρενέργειες. Τη δεύτερη φορά που έκανε χημειοθεραπεία, του έπεσαν τα μαλλιά, ενώ οι χημειοθεραπείες του προκάλεσαν θρομβοφιλία.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Σεβασλιάν εξομολογείται, πως προσπάθησε να «κινηθεί» μακριά από τα ιατρικά στοιχεία, για τα οποία ενδιαφέρθηκε τουλάχιστον μία πενταετία μετά. Τότε έμαθε πράγματα για την ασθένεια και τότε, όπως λέει, αγχώθηκε για πρώτη φορά.

Η περιπέτεια με την υγεία του άλλαξε τον τρόπο σκέψης του και τον τρόπο, που αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή. «Τίποτα δεν θα πήγαινε καλά, αν δεν είχα τη βοήθεια του Θεού», λέει, σημειώνοντας πως «ο αγώνας δεν τελείωσε, συνεχίζεται και προστέθηκε και ο αγώνας κατά του κορονοϊού». Η πίστη του άλλαξε την ψυχολογία του και η νηστεία τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του.

Μιλώντας για το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του, τότε και μετά, λέει ότι πάντα παίζει τεράστιο ρόλο. «Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, ιδιαίτερος. Πάντα το γενικότερο περιβάλλον παίζει τεράστιο ρόλο. Όμως, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι το κράτος είναι απόν, σκληρό κα απόμακρο. Από τα πρώτα μέτρα που έλαβαν, ήταν η περικοπή κάποιων θεραπειών. Πήραν τη λίστα και όπου έβλεπαν θεραπεία την έκοβαν. Έφτασαν στην ακτινοθεραπεία και την έκοψαν. Καταλαβαίνετε τι έκαναν; Έκοψαν την δωρεάν χορήγηση ακτινοβολιών στους καρκινοπαθείς. Με την επέμβαση των συλλόγων και αφού ξεσηκώθηκε ο κόσμος, κατάλαβαν και το άλλαξαν. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός και η περίθαλψη του ασθενή», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σεβασλιάν αναφέρεται και στις δυσκολίες και την ταλαιπωρία που αντιμετώπισε όταν έκανε χημειοθεραπείες, «στον διάδρομο της νοσηλείας 4 με 5 ώρες αναμονή, μέχρι να φέρουν τα φάρμακα από το φαρμακείο του νοσοκομείου στον πάγκο του νοσηλευτικού τμήματος και με τον ορό κρεμασμένο από τον στυλοβάτη. Οι καρκινοπαθείς κι όλοι οι άρρωστοι τα ζουν αυτά».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία, αναφέρεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. «Ξέρετε, πόσοι στοιβάζονται στους διαδρόμους των ιατρείων, ψάχνοντας απελπισμένα κάποιον να τους κάνει καλά;», λέει.

«Η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά "κλειδί" για την επιτυχία της θεραπείας»

«Τι σημασία έχει, πώς πέρασα και πώς το αντιμετώπισα εγώ… Δόξα τω θεώ το ξεπέρασα και προχώρησα. Μακάρι όλος ο κόσμος να το ξεπερνάει. Ο καθένας είναι μοναδικότητα και παλεύει με τον τρόπο του. Σε κάθε περίπτωση νιώθω ευλογημένος από τον θεό, που δέχτηκα αυτήν τη δοκιμασία. Θα μπορούσε, να ήταν χειρότερα τα πράγματα, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους ασθενείς», εξομολογείται ο κ. Σεβασλιάν.

«Οι παρενέργειες των φαρμάκων ήταν παρούσες και με ταλαιπώρησαν. Μου θυμίζουν ακόμα και σήμερα και για όσο μας μένει, ότι η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση και πάθη, αλλά χρειάζεται σκάψιμο βαθιά στην ψυχή μας για να βρούμε πράγματα, που θα μας χρησιμεύσουν ουσιαστικά στη συνέχεια της οποιασδήποτε ζωής μας, επίγειας ή επουράνιας», προσθέτει.

«Αυτό που μένει, είναι το πρόσωπο του κράτους. Αυτό αντιμετωπίζουν κάθε μέρα οι ασθενείς. Αυτό παλεύει να διορθώσει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων», λέει ο κ. Σεβασλιάν, τονίζοντας με βάση την προσωπική του εμπειρία, πως οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ζουν στο απυρόβλητο σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού και πως πρέπει, να σπεύσουν στον γιατρό, εάν διαπιστώσουν, ότι κάτι περίεργο υπάρχει στο στήθος τους. Και από εκεί και πέρα, όπως λέει… «η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά με τη βοήθεια του Θεού είναι απαραίτητο κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας».

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου σε άνδρες

Λόγω της σπανιότητας του καρκίνου μαστού στους άνδρες, οι γνώσεις προέρχονται από τον γυναικείο καρκίνο του µαστού.

Η ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι κατά µέσο όρο τα 72 έτη.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου µαστού σε άνδρα είναι γενικά η δυσαρµονία οιστρογόνων – τεστοστερόνης µε αύξηση των οιστρογόνων και ανεπάρκεια προγεστερόνης. Αυτό συµβαίνει συχνά σε διαταραχή ηπατικής λειτουργίας, σε κίρρωση ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνωµα.

Η παχυσαρκία και η γρήγορη αύξηση του βάρους θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου, λόγω της αύξησης των κυκλοφορούντων οιστρογόνων.

Ισχυρός παράγων κινδύνου είναι η γονιδιακή µετάλλαξη σε συγκεκριµένα γονίδια. Έως και 15% των ανδρών µε καρκίνο µαστού παρουσιάζουν µετάλλαξη στο BRCA2 και σπανιότερα στο BRCA1. Οι άνδρες µε ιστορικό στην οικογένεια καρκίνου µαστού σε γυναίκα έχουν 2,5 φορές µεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. Για τον λόγο αυτόν, σε περίπτωση ανδρικού καρκίνου συστήνεται γενετική συµβουλευτική και γονιδιακός έλεγχος.

Παρουσιάζεται συνήθως σαν σκληρή µάζα, ανώδυνη, τις περισσότερες φορές κοντά στη θηλαία άλω, αλλά σε έκκεντρη θέση. Σε µεγάλο ποσοστό έχουµε διογκωµένους λεµφαδένες, λόγω διήθησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση - Τα συμπτώματα

∆ιαγνωστικά διενεργούµε, όπως και στις γυναίκες, µαστογραφία και υπερηχογράφηµα. Μια ψηλαφητή µάζα δεν είναι πάντα καρκίνος. Μπορεί να είναι γυναικοµαστία, ψευδογυναικοµαστία, φλεγµονή, λίπωµα, ψευδοαγγειωµατώδης υπερπλασία, αλλά όχι ινοαδένωµα, που είναι συχνό στις γυναίκες. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το πορογενές διηθητικό καρκίνωµα, είναι καρκίνοι ορµονοεξαρτώµενοι και συνήθως HER2 αρνητικοί.

Πώς αντιμετωπίζεται - Η θεραπεία

Στο 70% των περιπτώσεων γίνεται µαστεκτοµή λόγω ανατοµίας του ανδρικού µαστού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει και χειρουργείο διατήρησης µαστού, µε συνοδό ακτινοθεραπεία. Η επιλογή γίνεται µε τα κριτήρια που ισχύουν για τον γυναίκειο καρκίνο µαστού, δηλαδή το µέγεθος του όγκου σε σχέση µε τον µαστό και βεβαίως την επιθυµία του ασθενούς. ∆εδοµένου ότι οι περισσότεροι όγκοι στον άνδρα είναι πίσω από τη θηλή, η µαστεκτοµή είναι η πλέον ενδεδειγµένη επέµβαση.

Σχετικά µε τον έλεγχο της µασχάλης, εφόσον έχουµε ψηλαφητούς λεµφαδένες, γίνεται λεµφαδενικός καθαρισµός, ενώ σε ψηλαφητικά και απεικονιστικά αρνητικούς λεµφαδένες έχει δοκιµαστεί η βιοψία φρουρού λεµφαδένα, µε επιτυχία.

Η συστηµατική θεραπεία µπορεί να είναι η χηµειοθεραπεία, σε θετικούς λεµφαδένες ή όταν ο καρκίνος δεν είναι ορµονοεξαρτώµενος. Τα κριτήρια επιλογής συστηµατικής θεραπείας είναι τα ίδια όπως στις γυναίκες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δηλαδή στους ορµονοεξαρτώµενους καρκίνους, γίνεται ορµονοθεραπεία µε πρώτη επιλογή την ταµοξιφαίνη για 5 χρόνια. Οι αναστολείς αρωµατάσης δεν είναι τόσο αποτελεσµατικοί όσο στις γυναίκες.

Οι συχνότερες ανεπιθύµητες ενέργειες της ορµονοθεραπείας είναι η αύξηση του βάρους, οι εξάψεις, η µείωση της libido και η αλλαγή στη διάθεση. Η πρόγνωση είναι ανάλογη του σταδίου της νόσου και των βιολογικών χαρακτηριστικών του όγκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή